"Pravosuđe iz ugla dece i mladih"

"Pravosuđe iz ugla dece i mladih"

15.04.2022. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije putem ZOOM platforme Centra za prava deteta

Konferencija „Pravosuđe iz ugla dece i mladih“ namenjena medijima, kao i stručnjacima raznih institucija/organa i nevladinog sektora koji rade sa decom u kontaktu sa zakonom, koju Centar za prava deteta iz Beograda organizuje u okviru projekta „Prava deteta u Srbiji – Unapređivanje položaja dece u pravosudnom sistemu Republike Srbije - CRIS“ koji se sprovodi u partnerstvu sa Međunarodnim komitetom spasa (International Rescue Committee) i organizacijom Astra - Akcija protiv trgovine ljudima uz podršku Evropske komisije kroz program Prava, jednakost i državljanstvo (referentni broj: 878485 – CRIS). Cilj projekta je poboljšanje ishoda za decu u kontaktu sa zakonom, kroz sistemsko ostvarivanje prava deteta i podršku zasnovanu na iskustvima iz sudske prakse u postupcima koje sprovode nosioci javnih ovlašćenja.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja „Pravosuđe po meri deteta iz ugla dece i mladih" i informativni materijali, koji su razvijeni uz punu participaciju dece i mladih.

Dete može da dođe u kontakt sa zakonom na različite načine, npr. u slučajevima nasilja u porodici, zaštite od zlostavljanja i zanemarivanja, lišenja roditeljskog prava, poveravanja deteta, izdržavanja, razvoda braka, usvojenja, starateljstva, kao i u slučajevima kada dete izvrši krivično delo. Kako bi informisao decu i mlade o pravima koja imaju ukoliko kao žrtve, svedoci ili učinioci krivičnih dela dođu u kontakt sa pravosudnim sistemom, Centar za prava deteta je, u prethodne dve godine, aktivno sprovodio različite radionice sa decom i mladima i izradio informativne materijale.

Govornici:

Biljana Sinanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda, predsednica Saveta za maloletnike
Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije
Mr Jasmina Stanković, zamenica javnog tužioca
Dr Milica Kolaković Bojović, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja
Jelena Petrović, menadžerka projekta Centra za prava deteta
Natalija Cvetković, članica Kluba DX, pri Centru za prava deteta
Vera Vlaški, članica Kluba DX, pri Centru za prava deteta
Andrea Raičić, članica Kluba DX, pri Centru za prava deteta
Filip Janković, član Kluba Kluba DX, pri Centru za prava deteta

Moderatorka:

Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta

Želimo da naglasimo da je broj mesta u Medija centru ograničen na 30, tako da će mogućnost učestvovanja uživo na konferenciji imati samo određeni broj učesnika, dok broj učesnika putem ZOOM aplikacije nije ograničen. Link do konferencije dobićete nakon isteka roka za prijavu učesnika. Takođe, konferencija će biti održana na srpskom jeziku.

          Napomena: ne postoji mogućnost refundacije putnih troškova.

Za sve dodatne informacije, možete nas kontaktirati putem imejla office@cpd.org.rs.

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.