"Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja"

"Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja"

30.11.2023. - 11:00, II sprat, Velika sala

Predstavljanje analize Beogradskog centra za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava poziva Vas na predstavljanje analize „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja”.

Podsetimo da je priču o nehumanom tretmanu u porodilištima u Srbiji početkom prošle godine pokrenula Milica Filipović iz Šapca koja je javno podelila svoje traumatično iskustvo koje je doživela tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“. Nakon toga, brojne žene u Srbiji posvedočile su kako su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom Srbije i to decenijama unazad.

Objavljivanjem kratkog igranog videa želeli smo da javnosti približimo traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene ovako nehumanom tretmanu, nakon čega je sprovedeno istraživanje o iskustvima žena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Tom prilikom realizovano je 30 dubinskih intervjua sa ženama koje su imale neposredno iskustvo (metoda „grudva snega“), dok je za potrebe istraživanja on-line anketu popunilo 165 žena.

Ove godine Beogradski centar za ljudska prava je uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) nastavio da sprovodi aktivnosti od značaja za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Tokom jeseni obišli smo šest gradova u Srbiji (Kragujevac, Niš, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac) sa ciljem da neposrednim kontaktom sa građankama utičemo na njihovo osnaživanje i informisanje o pravima žena tokom boravka u ginekološko-akušerskim klinikama.

Za potrebe uvida u trenutno stanje u ovoj oblasti, izrađena je analiza „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja”, koja referiše na aktuelne procedure i praksu u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, pri čemu pruža konkretne preporuke usmerene na unapređenje prakse i položaj pacijentkinja.

Govore:

  • Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava

  • Milana Rikanović, direktorke Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) (TBC)

  • Milica Filipović, žena koja je bila izložena nehumanom tretmanu tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja

  • Sanja Radivojević, viša pravna savetnica Beogradskog centra za ljudska prava

  • prof. dr Jelena Simić, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, autorka analize

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.