"Odbrana od dezinformacija"

"Odbrana od dezinformacija"

09.05.2022. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije Atlantskog Saveta Srbije u saradnji sa vojnim odeljenjem Ambasade SAD u Beogradu i Istraživačko-izdavačkim centrom Demostat

Atlantski Savet Srbije u saradnji sa vojnim odeljenjem Ambasade SAD u Beogradu i Istraživačko-izdavačkim centrom Demostat organizuje konferenciju u okviru projekta „Odbrana od dezinformacija“ pod pokroviteljstvom Ambasade SAD.

Na konferenciji će govoriti:

  • pukovnik Kori Šej, vojni ataše Ambasade SAD u Beogradu 

  • Vladan Živulović, predsednik Atlantskog Saveta Srbije 

  • Zoran Panović, novinar i programski direktor Demostata

  • Kapetan bojnog broda Petar Bošković, vojni analitičar Demostata

Izveštaj sa konferencije za medije:

Autor: Medija centar Beograd/9. maj 2022.

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije Vladan Živulović istakao je da su dezinformacije poslednjih deset godina pojačane, ali da kulminacija dolazi sa koronom i da se dalje razvija sa ratom u Ukrajini. „Analizirali smo dezinformacije koje dolaze sa Istoka, iz Rusije. Sadržaj koji se plasira kroz ruske portale koji su stacionirani u Srbiji ima mnogo dezinformacija, naravno ima tu i istinitih informacija, sa zrnom iste. Smisao tih dezinformacija ide u dva pravca: Da se opravda politika Rusije, kako spoljna, tako i unutrašnja. I to se radi uspešno i pridobijen je veliki broj ljudi koji nekritički gledaju na stvari. Druga vrsta je stvaranje animoziteta prema Zapadu. Pravi se narativ da su oni krivi za sva zla koja je Srbija doživela od kosovskog boja do danas“, rekao je Živulović.

Prema rečima Zorana Panovića, novinara i programskog direktora Demostata, ova tema je sociološki interesantna jer se Srbija geopolitički i medijski nalazi u specifičnoj poziciji. „Mit koji važi za ratove devedesetih je da bi se izbegle tragične stvari da su tada postojali Internet i društvene, ovaj rat u Ukrajini to demantuje i dokaz je da bi medijski prostor bio još zagađeniji. Zastupljen je trend da se na prostoru EX YU rat u Ukrajini isčitava iz pozicije narativa svih strana i svaka strana učvršćuje svoj narativ. S tim što uvek postoji rizik da se NATO agresija iskoristi za pravljenje novog identiteta i za poništavanje bitnih savezništva Srbije sa zapadom u dva svetska rata. Činjenica je da prema NATO postoji negativan i razumljiv animozitet, ali kada se razdvoji na zasebne zemlje, zastupljeno je pozitivno razmišljanje zbog istorijskih i kulturoloških veza“, smatra Panović.

Pukovnik Kori Šej, vojni ataše Ambasade SAD u Beogradu, smatra da je vojna saradnja dobar primer da ako mogu vojske da rade zajedno, mogu i države. „Vojna saradnja naših zemalja je postala intenzivnija. U septembru smo imali prvu bilateralnu vežbu „Vazdušni most“, imali smo i prvu zajedničku obuku snaga za specijalne operacije Srbije i SAD-a, kako i bilateralnu konsultaciju odbrane, prvi put od 2016. godine, pošto je postojale duga pauza, a sada ima više saradnje. Saradnja se sprovodi u tri oblasti: vežbe, mirovne operacije i vojna oprema. Tokom vežbi gradimo poverenje, što je važno za međusobne odnose. Međutim, vežbe su samo jedna vrsta saradnje, mi imamo oko 10 vojnih aktivnosti svake godine gde u širokom opsegu razmenjujemo znanja i iskustva, od medicine do vojnih operacija“, rekao je Šej.

Kapetan bojnog broda Petar Bošković, vojni analitičar Demostata, osvrnuo se na apsurd u kontekstu poplave fake news informacija i prema njegovim rečima vojniku dajete najsavremenije naoružanje jer životi drugih zavise od njega, međutim, kada mu date mobilni telefon onda problem nastaje u svim vojskama sveta. U tom smislu Bošković smatra da su društvene mreže postojale devedesetih, rat bi i dalje trajao. „U ratu se kanali komunikacije zatvaraju. Rat u Ukrajini pokazuje da je Rusija stigla Zapad, imala je od koga da uči i došli smo u situaciju da moramo dobro da merimo i jednu i drugu inormaciju da bismo došli do prave“, zaključio je Živulović.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.