"NESTALI NE SMEJU OSTATI BROJ – ONI IMAJU IMENA"

"NESTALI NE SMEJU OSTATI BROJ – ONI IMAJU IMENA"

27.08.2020. - 11:55, I sprat, Velika sala

Konferencija pod nazivom: „NESTALI NE SMEJU OSTATI BROJ – ONI IMAJU IMENA“počeće simbolično u minut do 12 . Istim povodom, pod istim nazivom i sa istim učesnicima, konferencija za novinare je u Prištini održana 25. avgusta.

Povodom Međunarodnog dana nestalih zajednička konferencija za novinare predstavnika srpskih i albanskih porodica lica nestalih na Kosovu i Metohiji

INSTITUCIJE PALE NA ISPITU HUMANOSTI

Dvadesetjednu godinu nakon završetka oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, na integrisanoj listi nestalih se još uvek nalaze imena  1643 osobe čija sudbina nije razrešena. Niti se zna da li su živi, niti im se grobovi znaju. U laboratorijama za DNK analizu, umesto njihovih imena, stoji broj i šifra. A svako od njih je bio nečiji sin, otac, brat, majka, sestra... Mi, članovi njihovih porodica, za protekle dve decenije, sve smo suze isplakali. Ali se nismo umorili tragajući za istinom o našim najrođenijima, boreći se za pravdu i istinu. Jer, mi na zaborav nemamo pravo. Nemamo ni bojazan da kažemo ko je kriv što je lista nestalih gotovo „zaleđena“, što je sve manje ekshumacija i identifikacija, a naša agonija i dalje traje.

Institucije, i međunarodne i domaće, zatajile su. Pale su na ispitu humanosti. Smatramo da su oni najodgovorniji što se pitanje kidnapovanih i nestalih lica, svih prethodnih godina, nije našlo za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine u Briselu. Odavno je trebalo svi oni da shvate da je pitanje nestalih ne samo za nas, njihove porodice najvažnije pitanje. Sasvim je sigurno da bez razrešenja sudbine i poslednjeg lica kidnapovanog ili nestalog na Kosovu i Metohiji, nema napretka. Nema pomirenja ni mira u regionu, a svi zvaničnici ističu da im je to najvažnije.

Zato sa punim pravom tražimo: Dogovorite se i uradite ono što je davno trebalo uraditi. Otvorite arhive, razmenite informacije,  pronađite sve nestale.

Vratite dostojanstvo svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama!

 

UČESNICI KONFERENCIJE:

 

• Bajram Qerkinaj 

• Sevdije Osmani

• Gjyla Haziri

• Nataša Šćepanović

• Marinko Đurić

• Gordana Đikanović

 

NAPOMENA: Prevodioci će biti tu za vas ako tokom trajalja ili nakon konferencije za novinare, budete tražili izjavu nekog od učesnika sa Kosova i Metohije

Kontakt osoba: Gordana Đikanović   064 6857338

 

Konferenciju možete pratiti onlajn preko YOUTUBE kanala Medija centra https://www.youtube.com/user/MCBeograd

 

Obezbeđen simultani prevod 

 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.