"Neophodnost reforme poreskog sistema"

"Neophodnost reforme poreskog sistema"

30.01.2021. - 10:00, II sprat, Mala sala

Okrugli sto Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“

Na pitanja privrednika koja su poslednjih meseci više puta upućena Vladi Srbije i resornim ministarstvima nismo dobili odgovore. Zato će na mnoga od njih odgovoriti stručnjaci u svojim oblastima. Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ organizuje okrugli sto sa prenosom uživo na temu „Neophodnost reforme poreskog sistema“.

Pitanja na koja tražimo odgovore su:

- Šta bi trebalo uraditi u reformama poreskih propisa i procedura u cilju pravičnije poreske politike, povećanja privrednog rasta i veće pravne sigurnosti u radu?

- Prema podacima iz APR-a u 2020 godini nestao je svaki četvrti preduzetnik. Šta je namera nejednakog tretmana stranih investitora i domaćih privrednika, jer dok se strane „investicije“ bogato subvencionišu, domaća privreda se opterećuje visokim porezima, mnogobrojnim nametima, represivnim odnosom i nedovoljnim merama kompenzacije za vreme pandemije čime se sistematično sprečava njen razvoj.

- Zašto je u Srbiji opterećenje malih zarada porezima i doprinosima čak 60% kad znamo da se u razvijenim ekonomijama minimalci ne opterećuju, a zatim se primenjuju progresivne poreske stope? Zar nije bolje da zaposleni na kraju meseca ima 50,000 rsd umesto 32,000 čime bi se digao standard, razlika prelila u potrošnju i suzbio rad na crno?

- Zašto se ne procesuiraju akteri afera u kojima je za nabavke potrošeno na hiljade procenata više novca poreskih obveznika nego što je zaista potrebno u skladu sa tržišnim cenama?

- Zašto plaćamo porez na porez kao što je to na računima za struju i gorivo gde se prvo obračunava akciza, pa zatim pdv na akcizu? Da li je zato gorivo duplo skuplje kod nas nego u npr. Makedoniji?

- Zašto se ne čini ništa da se suzbije crno tržište, da se teret oporezivanja pravednije raspodeli i da se zna gde ide novac poreskih obveznika?

Pozivamo Vas da ispratite ovu bitnu društveno-ekonomsku temu od značaja za svakog  građanina naše zemlje.  

Učesnici će odgovarati na pitanja novinara od 14:00 do 15:00 časova

 

Odgovore na ova pitanja će nam dati:

  • Dr. Mitrović Predrag, ekonomista

  • Dr. Pajović Ivan, ekonomista

  • Mr Snežana Mitrović, predsednica udruženja “Računovodstvena komora Srbije”

  • g. Radović Dragan, ekonomski stručnjak i dugogodišnji vlasnik knjigovodstvene agencije

  • g. Nikola Tadić, ispred Udruženja za zaštitu zakonitosti i ustavnosti 

  • g. Dejan Škobić, pravni savetnik, vlasnik portala „Biznis i pravo“ 

  • g. Vladimir Savić, koji se bavi finansijskim konsaltingom i predstavlja grupu „Preduzetnici zapadnog Balkana“.

 

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.