Borelj: Rusija bi da podeli EU
Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Borelj: Rusija bi da podeli EU

Rusija želi da podeli Eropsku uniju (EU) pregovaranjem samo s određenim članicama, na šta treba odgovoriti jedinstvom, istakao je šef evropske diplomatije Đosep Borelj na danas održanoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

„Naše jedinstvo trebalo bi da bude najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni žele da nas podeli, nije ih briga za Evropsku uniju“, kazao je Borelj u raspravi s evroparlamentarcima o odnosima EU i Rusije, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, Rusija želi da razgovara s državama članicama pojedinačno i to samo sa onima koje su važne.

Rusija uvek pokušava da podeli EU, a Unija kao odgovor na to mora ostati jedinstvena, što, verujte mi, nije uvek lako, ocenio je Borelj.

On je istakao da su evropsko-ruski odnosi „teži nego ikad“ i da „prave komunikacije de fakto nema“.

Međutim, Rusija je sused EU i “važan globalni akter“, pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s njom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji, poručio je Borelj.

Ta strategija, dodao je, ne sme da podrazumeva odustajanje od podrške ruskom civilnom društvu, jer je podrška demokratiji jedan od glavnih prioriteta EU.

„Ne možemo da budemo ostrvo okruženo autokratskim društvima. Tako ne bismo preživeli“, zaključio je Borelj.

O izveštaju Andrijusa Kubilijusa iz Litvanije o smeru odnosa EU i Rusije, Evropski parlament će glasati sutra.

Kubilijus je naglasio da EU mora imati jasnu strategiju s dugoročnim ciljevima u politici prema Rusiji.

„Želimo dobre odnose s Rusijom, ali to zavisi od Rusije. To je nemoguće s Rusijom koju predvode autoritarci i kleptokrati, kao i agresivni putinovski režim“, naveo je Kubilijus i naveo da je Rusija najveća pretnja evropskoj bezbednosti, s tim što smatra da je potrebno razlikovati „kremaljski režim“ od ruskog naroda, koji je prijatelj EU.

Izvor: Danas

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.