Bezbednost novinara
Foto: Printscreen N1

Bezbednost novinara

Govoreći o bezbednosti novinara i novooformljenoj Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost novinara koja je uvela SOS telefon za novinare na koji će moći da prijave pretnje i ugrožavanje, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović ističe da je to farsa.

„Glavni napadi na novinare dolaze od državnog aparata i kriminalaca povezanih sa njima. Mi treba da se žalimo zbog napada onima koji nas najviše napadaju. Žao mi je što u svemu tome učestvuju novinarska udruženja koja daju privid da se tobože vlada stara o našoj bezbednosti. Za to su krivi novinari, jer ta radna grupa ne bi postojala da neki ne pristaju na tu cirkusku ulogu“, navodi Simonović i dodaje da oni to rade da „sebi daju važnost i značaj i opravdaju nerad svojih organizacija i udruženja“.

A na pitanje kako komentariše predlog novinara Žig infa Milana Jovanovića da se novinarska struka izbori za status službenog lica, Simonović kaže da je to „davno pokrenuta priča koja nikad nije dovršena, a ne verujem da će ni sad“.

„Besmisleno je to sad raditi kada imamo stotinu nazovi medija u kojima rade neki poslušnici koji samo objavljuju ono što im se dojavi iz službi i kabineta. Samo njima treba dati službene legitimacije, ali pre svega policije i DB-a, a ne novinarske“, ukazuje on.

A na to koji bi bio njegov predlog, navodi da „prvo predsednik države počne da poštuje novinare i da im se ne obraća drsko i bezobrazno, i da disciplinuje svoje podređene da se pristojno ponašaju i odgovaraju na novinarska pitanja, jer novinari moraju da pitaju“.

Autor: N1 Beograd

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.