Austrija će kažnjavati internet platforme koje ne reaguju na govor mržnje

Austrija će kažnjavati internet platforme koje ne reaguju na govor mržnje

Austrija planira da primora velike internet platforme poput Facebook-a i Google-a da ilegalni sadržaj obrišu u nekoliko dana pod pretnjom kazne do 10 miliona evra, objavila je u četvrtak vlada u Beču.

Austrijski zakon o govoru mržnje na internetu, na kojem se trenutno radi, odnosiće se na platforme koje imaju više od 100.000 korisnika i godišnje prihode veće od 500.000 evra, najavila je ministarka pravosuđa Alma Zadić.

Dodala je da će taj zakon žrtvama uvreda i zlostavljanja na internetu dati priliku da ih prijave na brz i jeftin način.

"Internet nije prostor bezakonja. Naša vladavina prava odnosi se i na internet", rekla je Zadić.

Zadić, prva imigrantkinja koja je postala ministarka u Austriji gde je s roditeljima pobegla pred ratom u BiH kada je imala deset godina, i sama je žrtva uvredljivih poruka kojih je primila oko 25.000, otkrila je nedavno.

Te je poruke primila otkako je preuzela dužnost u januaru i one su uglavnom seksističke, protivimigrantske ili protivmuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka.

Platforme će morati uspostaviti sisteme za prijavljivanje govora mržnje kojima će se moći lako pristupiti, imenovati kontaktnu osobu za korisnike i jednom godišnje izveštavati o primljenim žalbama, stoji u nacrtu zakona.

Sadržaj koji je eksplicitno kriminalne prirode moraće biti obrisan u roku od 24 sata od žalbe, a drugi nezakoniti sadržaji unutar sedam dana.

Zabrinutost zbog govora mržnje proteklih godina raste u celom svijetu. Nemački zakon donet 2018. dosad je imao ograničen uticaj, a Berlin je pozvao na snažnije delovanje Evropske unije po tom pitanju.

Autor: Hina/Rojters / Izvor: N1

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.