APR iz Registra izbrisao 477 medija
Foto: Logo

APR iz Registra izbrisao 477 medija

Agencija za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra zbog toga što u roku od tri meseca od donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima nisu dostavili podatke o glavnom uredniku medija i licima koja imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

Po novom Zakonu koji je na snagu stupio 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok od tri meseca (do 4. februara 2024. godine) da Agenciji za privredne registre, ukoliko nisu to već učinili, dostave navedene podatke.

Kako se navodi u članu 154. Zakona, „izdavač je dužan da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu zakona (4. novembar, prim.nov.), ukoliko to već nije učinio, registruje podatke o mediju iz člana 47. stav 1. tač. 2) i 8) ovog zakona“.

Podaci se odnose na „lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i državu izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija“ (tačka 2) i „dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu“ (tačka 8).

Zakon je propisao da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u roku registrator medij briše iz Registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Inače, promene registrovanih podataka, po Zakonu, prijavljuju se Registru najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put utvrđuje i da, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra medija ne podudaraju, ispravnim se smatraju podaci objavljeni u Registru.

Izvor: UNS/K. Kovač Nastasić

Medija centar Beograd/12. 2. 2024. 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.