"TV poternica, a ne dokumentarac" – meta na onima koji ne misle kao predsednik
Foto: Printscreen N1

"TV poternica, a ne dokumentarac" – meta na onima koji ne misle kao predsednik

Ne stišavaju se reakcije povodom 20-minutnog spota "Porodica meta" koji je pre dva dana emitovan u udarnom terminu na Televiziji Pink. U filmu, autor - Tomislav Lovreković, istraživačke novinare, opoziciju, aktuelne i bivše državne funkcionere, ali i kriminalce označava kao deo zavereničke grupe koja želi da ubije predsednika države i njegovu porodicu.

Televizijska poternica, a ne dokumentarac. Pamflet, a ne film. Tim rečima predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije opisuje film „Meta porodica“.

„Ta masovna produkcija mržnje i zla koja se izliva sa ekrana, iz usta zvaničnika, pre svega funkcionera SNS-a, prenosi se na građane. Oni onda reaguju emotivno, iracionalno i kreću pretnju, raznorazne uvrede na društvenim mrežama, a to lako može da preraste u fizički napad na ulici“, ističe Željko Bodrožić.

Vlast tako novinare dovodi u opasnost i crta metu, upozoravaju novinarska udruženja.

"Smatramo da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu. Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, opasan je presedan sa potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost", saopštio je UNS.

Pozivaju i na hitne mere protiv Pinka i ostalih televizijskih stanica koje su emitovale film, a među kojima su Studio B, Hepi i nekoliko lokalnih stanica. Reakciju REM-a i Tužilaštva očekuju i u opoziciji.

"To je nešto nedopustivo u civilizovanom svetu, da sa toliko paušalnih, neproverenih, iskonstruisanih optužbi koje govore o tome da ovde neko priprema državni udar, da priprema ubistvo predsednika države i da u tome najviše udela imaju neki opozicionari, neki tajkuni. To nije istraživačko novinarstvo, to je iskonstruisano, tendenciozno novinarstvo", kaže potpredsednik Građanskog demokratskog foruma i član privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski.

Navodi opozicija i da spot u kom su označeni kao zaverenici protiv države predstvalja najcrnju propagandu, ali i pokazuje koliko prljava će biti predizborna kampanja.

"Ovakav film je sramota za srpsko društvo uopšte da nešto što može da izađe, a posebno je sramota za medije koje to puštaju, i što puštaju u udarnim terminima. To su sramotno niski udarci, ali ipak stvari koje govore o tome koliko je režim uplašen", navodi potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

A kad god je režim uplašen i rejting krene da pada, tvrdi, provladini mediji počnu da govore o ugroženosti predsednika. Od navodnog državnog udara, preko slučaja Jajinci, pa do afere Prisliškivanje. Meta, ovoga puta, umesto na glavi predsednika, na onima koji ne misle kao on. Nacrtao ju je autor filma Tomislav Lovreković, današnji aktivsta Srpske napredne stranke, a nekadašanji zakleti borac protiv Aleksandra Vučića.

Izvor: N1

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.