”Ratno stanje, Rusi u manastiru…“: Regionalni mediji o situaciji na Kosovu
Foto: Printscreen YT/RSE

”Ratno stanje, Rusi u manastiru…“: Regionalni mediji o situaciji na Kosovu

Regionalni mediji sa velikom pažnjom pratili su juče i beležili sled događaja povodom najnovije situacije na Kosovu u kojoj je ubijeno i ranjeno više osoba.

Slobodna Bosna opisuje situaciju na Kosovovu kao „ratno stanje“ navodeći da su prištinski specijalci okružili manastir u kojem se nalaze noćašnji napadači na kosovske policajce.

„Kako javljaju izvori sa lica mesta, policija Kosova trenutno napada pravoslavni manastir koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Banjska kod kojeg je jutros napadnuta policijska patrola i ubijen jedan, a dvojica ranjenih policajaca.

Prema informacijama kosovskih obaveštajnih službi, napadači koji su bili na barikadi nakon zločina sklonili su se u prostorije manastira i uživaju zaštitu tamošnjih domaćina“.

Sarajevsko Oslobođenje piše o snimku koji se pojavio na društvenim mrežama. “ Opsadno stanje oko manastira Banjska na severu Kosova i dalje traje. Grupa od oko 30-ak naoružanih osoba u maskirnim uniformama i dalje se nalazi u krugu manastira.

Na društvenim mrežama se sada pojavio audio snimak koji je, navodno, nastao u manastiru Banjska i na njemu se čuju pripadnici grupe naoružanih osoba“.

U jednom momentu jedan od njih govori „ovde smo najsigurniji“, a u pozadini se konstantno čuju rafali, piše Oslobođenje.

Crnogorski portal Antena M uz vest o dešavanjima na Kosovu citira izjavi Agima Muslia, stručnjaka za bezbednost i direktora Instituta za studije hibridnog ratovanja „Oktopus“ iz Prištine, koji je mreži X objavio audio snimak sa pitanjem „Jesu li Rusi u manastiru?“.

„Ima Rusa, zajedno sa srpskim teroristima u Banjskoj u manastiru na sjeveru Kosova! – objavio je Musliu i u objavi označio NATO i američkog ambasadora na Kosovu.

Pobjeda prenosi izjavu kosovskog premijera Albina Kurtija sa konferencije za novinare na kojoj je saopštio da “najmanje 30 teško naoružanih profesionalaca napada Kosovsku policiju”.

Kurti je ovaj napad opisao kao finansiran i orkestriran od strane zvaničnog Beograda.

„Naši policajci su, nakon što su bili ometani na putu, napadnuti raznim oružjem, uključujući ručne bombe i pendreke. Danas je težak dan za našu zemlju“, rekao je Kurti.

Zagrebački Jutarnji list piše da je opsadno stanje na Kosovu te da je ovo najveća pretnja dosada, „iskra koja bi mogla izazvati rat“.

„Reč je o zločinačkom, terorističkom napadu na policiju Kosova, vinovnici nisu ni naoružani civili, ni krijumčarske, već profesionalne vojne, policijske snage koje su ušle na naš teritoriju. Tražim da se predaju organima sigurnosti.

Želimo da vladaju mir, sigurnost i vladavina prava za sve građane bez razlike. Ovo nije nikakva borba s naoružanim civilima, već s ljudima koji teško naoružani predstavljaju veliku opasnost ne samo za ustavni poredak i zakon na Kosovu nego i za sigurnost svih građana“, rekao je Kurti.

Jutarnji prenosi pisanja beogradskih medija koji su najavili da će se Aleksandar Vučić obratiti javnosti.

„Precizni podaci o napadu biće potrebni pre donošenja bilo kakve ocene jer bi napad mogao koristiti Beogradu u stvaranju atmosfere nestabilnosti dok u Crnoj Gori i dalje traju pregovori o formiranju vlade u koju bi silno htele ući prosrpske stranke: sukob na Kosovu mogao bi biti poruka da je bolje uključiti te političke snage u vlast nego rizikovati destabilizaciju.

Kosovska vlada mogla bi koristiti ovaj tragični događaj kao pretekst kreiranja vanrednog stanja na severu Kosova. Pogibija policajca će, u svakom slučaju, dodatno zaoštriti krizu koja na Kosovu traje već dućeže vreme, piše Jutarnji list.

Izvor: Danas

Medija centar Beograd/25. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.