"Putinov narativ o izdaji je izneveren": Osnivač kompanije koja je specijalizovana za podatke govori o ruskoj propagandi
Foto: Pixabay

"Putinov narativ o izdaji je izneveren": Osnivač kompanije koja je specijalizovana za podatke govori o ruskoj propagandi

Za Vladimira Putina priča o Rusiji je priča o ponovnom rođenju ruske ideje – ideje da kad god se pojavi potencijalni osvajač sveta Rusija je tu da ih ponizi, ocenjuje Ben Dubov, osnivač kompanije Omelas, koja je specijalizovana za podatke i analizu o tome kako država manipuliše internetom, u autorskom članku za cepa.org.

Privlačnost ovog narativa Rusima je očigledna i izlizana, ispričana u školama, pravoslavnim crkvama, u literaturi i u pesmi generacijama.
Ruska ideja, kao i svi narativi ključna je za njene vernike da bi razumeli svet.

Narativ je, prema vodećem udžbeniku naratologije, „prikaz niza događaja, smisleno povezanih na vremenki i kauzalni način“.

Narativi ne samo da pomažu da se shvati smisao sveta i predvidi šta će se sledeće dogoditi – šta treba da očekujemo i čemu treba da pristupimo sa skepticizmom već i kako pojedinci igraju svoju ulogu u široj ljudskoj priči.

Efikasan vođa komanduje naracijom da ubedi ili primora sledbenike da se žrtvuju za veći cilj. Ovo, naravno, daje samim narativima ogromnu moć, do tačke u kojoj neki na kraju vode lidera zatvarajući njegove ili njene opcije.

Ovo je treći deo u nizu koji istražuje novi okvir za razumevanje kako autoritarci koriste informacije za održavanje moći.

Prvi se bavio matematičkom teorijom komunikacije koja je podelila uspešan prenos poruke od pošiljaoca kroz kanal do primaoca.

Drugi se bavio neuspehom Irana da saopšti svoj legitimitet svojim verskim i jezičkim manjinama.

Ovaj članak će ispitati kako se poruka može kreirati tako da je verno reprodukuje primalac i kako je to primoralo Putina da deluje u Ukrajini mnogo pre nego što su prvi tenkovi prešli granicu.

Ona se kreće dalje od predajnika – kanala-prijemnika, do kodiranja i dekodiranja.

Kodiranje (tj.priprema pre prenosa) može imati za cilj tajnost, kao što je šifrovanje ili čuvanje podataka kao kada zipujete datoteku.

Da bi kodiranje funkcionisalo prijemnik mora znati kako da dekodira. Bez ključa za dešifrovanje ili bez softvera za raspakivanje datoteke rezultati su samo besmislica.

Dekodiranje zahteva rad a što su upustva ili jednostavnija poruka to je potrebno manje posla.

Narativi mogu biti mehanizam za dekodiranje ili sredstvo za tumačenje sveta oko nas.

Narativi su toliko ključni kako bismo razumeli svet da se u naratologiji vodi debata o tome da li se svet uopšte može tumačiti bez posrednika narativa.

Poruka koja je u skladu sa narativima koje već poznajemo lako se tumači kao nastavak kauzalnog lanca događaja naracije.

Njegov nivo iznenađenja, rad koji je potreban da se dešifruje, je minimalan.

Kada lider promoviše narativ on promoviše sredstvo za tumačenje sveta i skup upustava za dekodiranje.

Ako je kao što mnogi ruski propagandisti sugerišu svet sastavljen od ciničnih, moćnih, sebičnih nacija uključenih u rat sa nultom sumom njegove pristalice moraju na primer primeniti značajnu mentalnu energiju i skepticizam da tumače američka sredstva za civilno društvo i promociju demokratije kao altruističke.

To se, na kraju krajeva, kosi sa narativom.

Njene pristalice će, međutim, lako prihvatiti da su sredstva smokvin list za promenu režima.

Ako je vaše sredstvo za tumačenje globalnih događaja zasnovano na ruskoj mesijanskoj misiji da uravnoteži potencijalne osvajače sveta vrlo je lako prihvatiti da će Sjedinjene Države pokušati da potkopaju ruske interse i veoma je teško prihvatiti da Sjedinjene Države traže mir i stabilnost.

Politički narativi pomažu u predviđanju događaja u svetu postavljajući očekivanja i gledajući da ta očekivanja ispune.

Za Putina je ova tenzija između postavljenih i ispunjenih očekivanja došla do vrhunca u decembru 2021.

U tom trenutku je izjavio da su ukrajinske akcije u Donbasu „izgledale kao genocid“. Kada je to rečeno pokrenuta je katastrofa sveopšteg rata za uništenje ukrajinske državnosti.

Na kraju krajeva, Putin je bio branilac ruskog naroda u zemlji i inostranstvu i predodređeni oslobodilac sveta od zapadne dominacije.

Kako je mogao da se povuče? Odbaciti narative značilo bi odbaciti temelje Putinove vladavine.

Uspešno objavljivanje preferiranog narativa lidera je ključno za njegovo ili njeno održavanje moći.

Obezbeđuje da sledbenici tumače događaje kao što to čini vođa: daje ista upustva za „dekodiranje“ sveta.

Ali sposobnost narativa da postavljaju očekivanja jaka je samo onoliko koliko je njihova isporuka. Kada je narativni ček ispisan mora se unovčiti.

Izvor: Danas.rs

Medija centar Beograd/25.3.2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.