MIŠLJENJA I KOMENTARI

Raša Nedeljkov: Nedemokratskim i nezakonitim praksama vlast od izbora umesto sredstva promena pravi sredstvo za očuvanje statusa quo
Foto: Medija centar Beograd

Raša Nedeljkov: Nedemokratskim i nezakonitim praksama vlast od izbora umesto sredstva promena pravi sredstvo za očuvanje statusa quo

Medija centar Beograd, 24. jun 2023.

Neujednačeni uslovi za takmičenje vlasti i opozicije ugrožavaju integritet izbornog procesa i stvaraju paradoksalnu situaciju u kojoj izbore može da dobije samo onaj ko je već na vlasti. Paradoks je u tome što bi izbori upravo trebalo da štite osnovni demokratski princip smenjivosti vlasti. Oni mogu da ostvare tu funkciju samo ako su slobodni i pošteni. Izrazita neravnopravnost učesnika izborne trke omogućena je pasivnošću, odnosno nefunkcionisanjem institucija, u prvom redu tužilaštva, REM-a i Agencije za sprečavanje korupcije. Posebna je opasnost u tome da građani prestanu da prepoznaju izbore kao ključni mehanizam mirnih promena u državi i društvu i da se povlače u apstinenciju i apatiju, kaže u razgovoru za beogradski Medija centar programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

"Mi smo i u poslednje i u pretposlednje izbore ušli s krupnim i bitnim izmenama izbornog zakona koje su sprovedene uoči raspisivanja izbora, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima. Videli smo kako se vlast praktično igra izbornog inženjeringa, obesmišljava sve dobre prakse i prilagođava sva pravila svojim interesima. Ipak, i loši zakoni koji se sprovode bolji su od dobrih zakona koji se ne sprovode, a temeljni problem ne samo izbora, nego celokupne stvarnosti u Srbiji jeste upravo u domenu vladavine prava, tj. u tome da su zakoni prečesto tek mrtvo slovo na papiru i ne važe jednako za sve“, navodi Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, nedemokratskim, pa i nezakonitim praksama vlast od izbora, koji bi po prirodi stvari trebalo da budu sredstvo promena, pravi sredstvo za očuvanje statusa quo.

"Vlasti je lakše da se osloni na svoju klijentelističku mrežu, na neometano korišćenje javnih resursa, na enormnu prednost koju obezbeđuje kontrolom najuticajnijih medija, na pojačane pritiske prema biračima itd. nego da ispuni zahteve građana i tako ugrozi sopstveni monopol i dovede se u situaciju da mora i na izbore da ide pod nekim manje privilegovanim uslovima“, naglasio je Nedeljkov.

On dodaje da se vlast uglavnom i ponaša kao da je u permanentnoj izbornoj kampanji i podseća da je CRTA nedavno objavila podatak da je od 1. juna 2022. do 31. maja 2023. predsednik države imao čak 300 direktnih obraćanja u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću. 

Nedeljkov smatra da bi bilo moguće vrlo značajno popraviti kvalitet izbora i bez krupnih izmena zakona.

„Tu se još jednom vraćamo na (ne)funkcionisanje institucija koje su zadužene da štite zakonitost izbornog procesa i brane prava i slobode birača. Često se, s razlogom, pominje i pitanje promene izbornog sistema, ali mi u Crti verujemo da se kao društvo i država još nismo kvalifikovali za tu temu budući da ni drugačiji izborni sistem ne bi značio mnogo ako bi se nastavila ovakva medijska slika i ovakva nesklonost institucija da rade svoj posao“, ističe Nedeljkov.

Kada je reč o zahtevima protesta za ukidanje nacionalnih dozvola za emitovanje Pinka i Happy-ja, sagovornik Medija centra navodi da ne zna koliko je ta mogućnost realana, ali da je „potpuno nerealno očekivati bilo kakav suštinski progres u društvu koje je izloženo toliko toksičnom medijskom delovanju koje REM, kao nominalno nezavisno telo, ustanovljeno da bi štitilo javni interes u medijskoj sferi, nagrađuje obnavljanjem dozvola i novom mogućnošću uživanja u velikom tržišnom kolaču“.

Po njegovoj oceni uticaj Pinka i Happy-a, ali i nekih drugih medija, nije poguban samo zbog gušenja političkog pluralizma, nego i zbog podsticanja nasilja, širenja dezinformacija i teorija zavera, ugrožavanja javnog zdravlja…

„Jako je važno što građani protestima pokazuju da vide kolika je odgovornost medija i REM-a za sistemsko nasilje kojem smo izloženi. Širenje i redovnost protesta čine bitan argument u razgovorima o tome koliko je neki zahtev realan“, poručio je on.

Nedeljkov smatra da do dijaloga između vlasti i opozicije i pregovora o izbornim uslovima mora doći pre ili kasnije.

„Na opoziciji je sada da pokaže da je dorasla visini uloga koju građani daju time što istrajavaju u protestima, te da artikuliše ne samo buduće pregovaračke pozicije, nego i politike koje će ponuditi na budućim izborima, a koje neće biti tek reaktivne prema onome što nudi vlast, već će imati logiku i održivost jasne, motivišuće alternative“, ocenio je Nedeljkov.

Sagovornik Medija centra se osvrnuo na istraživanje koje je sprovela CRTA, a koje je pokazalo da je kampanja vladajuće partije gotovo neprekidna, kao i da su politički pritisci na građane svakodnevica i nisu vezani samo za predizborni period. „Uvek ima neko otvaranje gradilišta na koje treba da se ode ili neki stranački „dobrovoljni rad“ u koji neko mora da se uključi kako bi obezbedio da mu se produži ugovor o radu, na primer“, kaže Nedeljkov.

Takođe, dodaje i da je za vlast bitno da se lokalni izbori održe zajedno sa parlamentarnim jer „predani rad na građenju kulta ličnosti Aleksandra Vučića mora da se naplati na svakom nivou i zato je važno da se lokalni izbori prikače nekim "većim"-očekuje se da veliki propagandni narativi simuliraju ponudu rešenja i za vrlo konkretne, životne probleme koje gradovi i sela imaju”, navodi naš sagovornik.

Nedeljkov podseća da CRTA već dosta dugo ulaže veliki napor da problem političkih pritisaka stavi u fokus javnosti, razobličujući mehanizme kojima se partijske „usluge“, pretnje i ucene sprovode i ukazujući na načine na koji građani mogu da se zaštite od zloupotreba.

„Uvideli smo da su, kao i mnoge druge devijantne pojave u našem društvu, i politički pritisci normalizovani, da ih ljude prečesto vide kao „prirodan“ i legitiman vid političke borbe – partija ti daje, partija ti uzima. Zato nam je prvi cilj bio da što široj javnosti ukažemo da pritisci nisu ni normalni, ni zakoniti, a sada smo i u kampanji kojom, na temelju iskustava pojedinaca koji su se suprotstavili pritiscima, pokušavamo da ohrabrimo veći broj ljudi da kažu ne i da se solidarišemo i zajednički odupremo mašineriji koja poslušnost partiji stavlja iznad stručnosti, rada i svih drugih vrednosti“, zaključio je Nedeljkov.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.