"Možete nas ubiti“: Kako su regionalni mediji preneli vanredno obraćanje Aleksandra Vučića
Foto: Printscreen YouTube/N1

"Možete nas ubiti“: Kako su regionalni mediji preneli vanredno obraćanje Aleksandra Vučića

Regionalni mediji ispratili su sinoć vanredno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom dešavanja na Kosovu.

Zagrebački Indeks piše da je Vučić na početku konferencije kazao da je jučerašnji dan jedan od najtežih za „naš narod“ od 2004. i 2008. godine.

„Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo što se dogodilo na Kosovu i Metohiji, što se zbivalo jutros tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli reći istinu ljudima i pripremiti teren za donošenje odgovarajućih odluka“, rekao je Vučić, a prenosi Indeks.

Jutarnji list prenosi Vučićevu izjavu: „Nismo se ranije mogli obratiti javnosti jer od 1999. nemamo efektivnu kontrolu na Kosovu pa smo sami morali ispitati što se to događalo da bismo mogli saopštiti istinu ljudima i pripremiti teren za donošenje odluka“.

Ovaj hrvatski list dodaje Vučićevo objašnjenje situacije „da su se Srbi sa Kosova pobunili ne želeći da trpe Kurtijev teror“.

„Od 3. novembra, kad je kosovski premijer Aljbin Kurti smenio zapovednika Nenada Đurića, 62 puta su koristili tzv. kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu, 65 etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je samo pitanje trenutka kad će oni koje policija progoni pokušati učiniti nešto za sebe i svoje porodice“, dodao je Vučić, a preneo Jutarnji.

„Ne pravdam ubistvo albanskog policajca“, piše sarajevski Klix, te dodaje da je to, kako Vučić kaže, za osudu i nešto što nikome nije potrbno.

„Najmanje srpskom narodu kada su svi shvatili da je Kurti taj koji je organizator celog haosa na Kosovu“, rekao je Vučić, a preneo Klix.

Slobodna Bosna prenela je deo Vučićevih reči gde prenosi krivicu na Kurtija.

„Aljbin Kurti je jedini krivac. Želi da nas odvuče u rat sa NATO i nijednu drugu želju nema. To je jedino što radi sve vreme“, izjavio je predsednik Srbije, prenosi ovaj portal.

Sarajevsko Oslobođenje bavilo se Vučićevim pobrojavanjem napada na Srbe.

„Ukupno 62 puta su koristili policiju protiv Srba. 56 etički motivisanih napada na Srbe. Da li će samo oni koje policija progoni, da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije naravno da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice“, piše ovaj sarajevski portal.

Podgoričke Vijesti objavile su Vučićevu izjavu da „ni na koji način crkva nije bila umešana“ u dešavanja na Kosovu.

„Naveo je da mesecima ukazuje na to da se podiže otpor i pobuna kod naroda i na severu Kosova i Metohije i u drugim krajevima, koji hoće da se organizuju jer Srbija ne može da uđe na Kosovo i Metohiju bez dozvole Kfora“, prenose Vijesti reči predsednika Srbije.

Crnogorski portal Analitika, prenoseći Vučića, piše da je „laž da su vernike držali kao taoce“.

„Srbi su do manastira došli zato što su „imali dva povređena momka. Notorna je laž da su vernike i sveštenstvo držali kao taoce“, rekao je Vučić, a prenela Analitika.

Ovaj portal dodaje i Vučićeve reči da je „jedino bilo važno da se za ubistvo kosovskog policajca optuži Beograd“.

Izvor: Danas

Medija centar Beograd/25. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.