Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana

Petak, 22/3/2019, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana

- Plan u pet tačaka za spas reka i prirode Srbije -

Dok Amerika i zemlje Evropske unije uklanjaju stare brane i mini-hidroelektrane, zbog izuzetno male koristi i veoma pogubnog uticaja na životnu sredinu, stiče se utisak da Srbija podstiče prevaziđena rešenja odobravanjem gradnje više od 800 mini-hidroelektrana na rečicama i potocima visokog kvaliteta vode za piće.

Povodom 22. marta, Svetskog dana voda, Zelena stranka predlaže plan u pet tačaka koji obezbeđuje neophodni razvoj energetskog sektora i razvoj Srbije, a ujedno štiti prirodu i lokalno stanovništvo od štetnih uticaja.

Plan Zelene stranke predstavlja jedinu zvaničnu branu, jedinu političku prepreku nerazumnom napadu na poslednje netaknute reke u Evropi.

Budimo odgovorni danas da bismo živeli sutra!


Konferencija za novinare
Zelene stranke

Set rešenja za spas reka, prirode i stanovništva Srbije predstaviće:

  • mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik

  • dr Ratko Bajčetić, ekspert za vode, potpredsednik Zelene stranke
  • dipl. građ. ing. Rade Milutinović, član Srpske akademije izumitelja i naučnika

i kao nestranačke ličnosti, aktivisti građanske inicijative za odbranu reka na području Raške i Kopaonika, području najviše pogođenom izgradnjom derivacionih mini hidroelektrana, ljubitelji prirode, naši gosti će biti i:

  • dr Blagoje Pejić, stručnjak iz oblasti zaštite prirode

  • Aleksandar Drašković, ekolog, aktivista i borac za očuvanje reka Kopaonika i Srbije

a svoje prisustvo i eventualno učešće su najavili i predstavnici pokreta za spas Grže „GG odbranimo Gržu”.

Izveštaj

Sprečiti uništavanje voda na vreme – predstavnici Zelene stranke predstavili set rešenja za spas reka i prirode Srbije

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar.

Zaštita voda Ustavom, moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana, kao i formiranje komisije za preispitivanje do sada izgrađenih objekata u blizini reka, su neki od predloga koje su članovi Zelene stranke izneli na današnjoj pres konferenciji u Medija centru.

Iz Zelene stranke poručuju da će predloge za zaštitu voda podneti Skupštini u ponedeljak, 25. marta, te pozivaju narodne poslanike da uključe zdrav razum kako bi se očuvala životna sredina.
„Srbija i u ovoj oblasti kasni za razvijenim svetom, i oberučke prihvata odbačena, prevaziđena rešenja, kojih su se na Zapadu odrekli pre najmanje tri decenije“, objašnjava Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik, dodajući da navedeni zahtevi imaju za cilj da zaustave ludilo zvano MHE.
„Mislim da treba da slušamo struku, da je cenimo i da poštujemo njene predloge. Sva rešenja zahtevaju zdrav razum i ako ne bude njega, ja se bojim da kao društvo nemamo lepu perspektivu“, upozorava Čabradi.

Ratko Bajčetić, ekspert za vode i potpredsednik Zelene stranke, smatra da je, pored navedenih zahteva, nepohodno povećati ulogu lokalnog stanovništva u donošenju odluka koje se tiču prirode i da se unapredi energetski sistem bez ugrožavanja reka. On je rekao da će i ovi predlozi biti uvršteni u set od pet tačaka koje će Zelena stranka dostaviti Skupštini.
„Svedoci smo da određenim pojedincima samo Ustav može da stane na put kako bi prestali da krše zakone. Borba protiv pošasti zvane mini - hidroelektrane, ne tiče se energije, već vode. Oko nje se najviše lome koplja“, ističe Bajčetić.

Aleksandar Drašković, ekolog, aktivista i borac za očuvanje reka Kopaonika i Srbije, rekao je da je nad kopaoničkim rekama učinjen genocid, a da su investitori kao njegovi izvršioci, umesto da budu kažnjeni, nagrađeni i zaštićeni od strane države.
„Zorana Mihajlović je, kao ministarka energetike i ekologije, vrlo perfidno izrađivala zakone i podzakonske odredbe, kako bi olakšala poziciju investitorima za izgradnju MHE. Država se proglasila mrtvom i dozvolila ubijanje podkopaoničkih reka“, navodi Drašković, ističući da su se i Ustavni sud i bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, proglasili nenadležnima za zaštitu voda i prirode.
„Mora da se uvede sistemsko rešavanje problema. Odbrana reka nije pitanje borbe nekoliko ljudi, to je problem koji se tiče svih nas“, podvlači Drašković.

Ocenjujući mini-hidroelektrane kao veoma štetne, predstavnici Zelene stranke su izneli predlog da se umesto njihove izgradnje, započne sadnja „energetske vrbe“, kojom bi se omogućilo prečišćavanje otapadnih voda i rešavanje kanalizacionih problema u svim naseljima.

„Energetska vrba kao brzorastuća biljka daje veliki godišnji prirast i može da se koristi za proizvodnju peleta. Time bi se omogućilo prebacivanje lokalnih toplana sa mazuta, i domaćinstava sa uglja, na energent bez štetnih posledica po zdravlje i životnu sredinu“, smatra Rade Milutinović, član Srpske akademije izumitelja i naučnika, napominjući da bi na taj način država ostvarila dobit veću od 180 miliona evra.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Blagoje Pejić
Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana
Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana
Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana
Aleksandar Drašković
Goran Čabradi
Ratko Bajčetić
Rade Milutinović
Zelena stranka predlaže definitivno rešenje za nekontrolisanu najezdu mini-hidroelektrana
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj