Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...

Izveštavanje o usvajanju budžeta Republike Srbije za 2011. godinu

Treću godinu za redom, BIRN Srbija, u okviru projekta „Oko javnih finansija“, sproveo je istraživanje o kvalitetu izveštavanja vodećih televizijskih stanica i dnevnih listova o usvajanju republičkog budžeta.
Istraživanje je pokazalo da je u izveštavanju o usvajanju budžeta dominirala politika, odnosno, da su glavnu ulogu tumača predloženog budžeta imali politički predstavnici, dok se privrednici, nezavisni stručnjaci, ekonomski eksperti i predstavnici civilnog sektora pojavljuju u daleko manjoj meri.

Uočljivo je da su televizijske priloge karakterisali ujednačen pristup u obradi teme, kroz sužen tematski okvir, dok je na stranicama štampe otvoren mnogo širi spektar tema.

Monitoring je, ipak, pokazao da je izveštavanje o usvajanju državnog budžeta uznapredovalo od 2009. godine, kada je rađen prvi monitoring BIRN-a, ako se u obzir uzmu same forme, prostor, plasman i autorski prikaz, ali je sadržinski tretman teme i dalje nedovoljno kvalitetan.

Mali broj različitih izvora, odsustvo mišljenja nezavisnih stručnjaka, nevladinih predstavnika, građana, kao i aktera nezavisnih institucija ostaju najuočljiviji nedostaci izveštavanja medija o državnom budžetu.

Treći medijski monitoring: izveštavanje o usvajanju republičkog budžeta za 2011. godinu (pdf)

Birn Srbija