Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Vesna Mališić: Iza plakata o NIN-u stoji vlast

Izvor: Danas, 06.12.2019.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor:K. Živanović

Vesna Mališić, zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a, ocenjuje za Danas da je povezivanje medija sa ubistvom Zorana Đinđića najstrašnija poruka u istoriji nasilja nad novinarstvom.

Prema njenim rečima, poruka je najverovatnije upućena izdavaču NIN-a i predstavlja pritisak kako bi on smenio uredništvo ovog nedeljnika.

– Ne znam ko stoji iza tih plakata, ali nije teško zaključiti ko bi to mogao biti. A to je vlast – kao organizator ili inspirator. Tome u prilog govore i protesti protiv naslovnih strana na jugu Srbije, a sve u nameri vlasti da aferu Krušik pokušaju da sklone iz javnog prostora – ističe Mališić. Ona kaže da je od početka sumnjala da je priča o Krušiku dublja od onoga što mi kao novinari možemo otkriti.

– Vlast neće moći uobičajenim sredstvima da se odbrani i u te svrhe koristiće ekstremno nasilje. Brutalne laži kojima nas bombarduju, pretnje advokata medijima koji izveštavaju o aferi Krušik, borba protiv naslovnih strana i izmontirane naslovnice, samo su deo najstrašnijeg nasilja nad nezavisnim novinarstvom – ukazuje Mališić.

Ona podseća na vreme pred ubistvo pokojnog premijera Đinđića, i predistoriju aktuelne vlasti i njene uloge u kreiranju negativne atmosfere.

– Žao mi je što pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena, jer danas ne bi bilo prostora za morbidne laži vlasti i onih koji je podržavaju. Tu su pre svega tabloidi, a jedan od njih priprema specijalno izdanje u kome će pokušati da diskredituje i uguši ono malo preostalih nezavisnih medija – ističe naša sagovornica. Prema njenim rečima, vlast i oni koji je podržavaju bi želeli da Danas, NIN, i drugi nezavisni i kritički mediji – nestanu, i pokušavaju da nađu načine kako da to ostvare.

– Zgazili bi nas oni davno da im ne treba izgovor da u Srbiji postoji sloboda medija. Mi smo „živi“ jedino iz razloga da bi oni mogli da se pohvale pred Evropom. Paradoksalno je da je pravih medija jako malo, ali da nam je uticaj naglo porastao. Priča o Krušiku došla je do mnogih ljudi u Srbiji, pa i do samog Brisela – ukazuje naša sagovornica.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić kaže za Danas da naprednjaci, očito, misle da Srbija pati od amnezije.

– Većina članova Zemunskog klana bili su partijski drugovi Aleksandra Vučića i Tome Nikolića. Vučić se, po sopstvenom priznanju, napio od sreće kada je ubijen Zoran Đinđić. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj Zvezdan Jovanović dobija NIN-ovu nagradu od Ćulibrka, ali mi je veoma lako da zamislim kako dobija pomilovanje od Vučića – navodi Pajtić.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.