Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

„Uticaj građana na medije“

Utorak, 16/12/2014, 14:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
„Uticaj građana na medije“

Prezentacija rezultata istraživanja i preporuka za unapređenje uticaja građana na medije

Tekuća reforma medijskog sistema trebala bi više pažnje da posveti delotvornim institucionalnim mehanizama za uticaj građana na rad medija i regulatornih tela, kao i na formulisanje medijske politike i nadzora u njenoj primeni. Sa ciljem da ukaže na značaj ovog problema i ponudi neka rešenja, Edukacioni centar, kao deo neformalne koalicije „Građani za medije“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo tokom 2014. istraživao njegove medijske i pravne aspekte.

Medijsko istraživanje je fokusirano na javni servis, kao instituciju koja ima posebne obaveze u reprezentovanju pluralizma ideja i mišljenja građana. Analiza informativnih emisija RTS-a (Dnevnik 2, Jutarnji program, Ovo je Srbija, Građanin), pokazuje koliko su građani prisutni u njima u odnosu na druge društvene subjekte, o kojim temama oni imaju mogućnost da iskažu svoje mišljenje i sa kojim vrednosnim opredeljenjima.

Pravno istraživanje analizira procedure i efikasnost učešća građana i organizacija civilnog društva u radu Saveta Republičke Radiodifuzne Agencije (RRA) i Programskog saveta RTS-a i sadrži predloge za unapređenje participacije građana u ovim telima.

Okrugli sto
Edukacionog centra


Govore:

  • dr Jovanka Matić, Institut društvenih nauka
  • prof. dr Saša Gajin, Pravni fakultet Union
  • predstavnik Radio-televizije Srbije
  • Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini
  • Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja (čekamo potvrdu)

Moderator: Ivan Grujić, Edukacioni centar

Program (pdf)

Izveštaj

(FoNet) - Drugi Dnevnik Radiotelevizije Srbije nije mesto javnog dijaloga, ni kontrolor vlasti, što se očekuje od javnog servisa, već je govor Dnevnika govor vlasti, izjavila je danas Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka. Matić je, na predstavljanju rezultata istraživanja "Uticaj građana na medije", rekla da su posmatrane emisije RTS Dnevnik u 19:30, Jutarnji dnevnik, "Ovo je Srbija", Jutarnji program i "Građanin" tokom jedne nedelje februara, marta, aprila i juna.
Prema njenim rečima, 30,3 odsto Dnevnika otpada na predstavnike vlasti, dok građani čine 7,5 odsto sadržaja dnevnika. Najviše su zastupljeni predstavnici republičke izvršne vlasti, dok je pokrajinska vlast potpuno ignorisana, a građani, i kada su zastupljeni, govore o nerelevantnim stvarima i temama.
Dnevnik pazi da od građana ne potiče nikakav kritički govor, usmeren protiv predstavnika vlasti, rekla je Matić.
Matić je ocenila da je Dnevnik pristrasan prema vlasti na mnogo načina, čime ne ispunjava funkciju da nepristrasno izveštava o stvarima od javnog interesa. Dnevnik favorizuje vlast, rekla je ona i navela primer intervjua premijera Aleksandra Vučića od osam minuta. Matić je ocenila i da je Dnevnik "beogradcentričan i ignoriše multietničku strukturu Srbije". Ona je rekla da je analizirana i emisija "Ovo je Srbija" i da se došlo do zaključka da to nije relevantan informativni program.
Predsednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Vesna Marjanović rekla je da se nedavno vratila sa skupa u organizaciji Saveta Evrope na kojem se govorilo o ozbiljnom ugrožavanju medijskih sloboda, ne samo u članicama SE, već i nekim državama Evropske unije (EU).
Ekonomska kriza utiče na medijsku sliku i samim tim javni servisi imaju posebnu ulogu, istakla je ona.
Verujem da i ljudi u RTS znaju u kakvim uslovima rade i da ekonomski uticaju imaju veliku ulogu na proizvodnju programa, ali to ne sme biti izgovor, rekla je Marjanović.
Lično sam smatrala kada su usvajani zakoni da je ukidanje pretplate za javni servis opasna tekovina. Finansiranje kroz pretplatu je jedan od načina da RTS pravi autonoman i kvalitetan program, ocenila je ona.
Profesor na Pravnom fakultetu Union Saša Gajin ocenio je da medijska slika i situacija pokazuju da u realnosti nema gotovo ničega što odražava rešenja koja su predviđena u novim medijskim zakonima.
To poražava svakog ko se bavi medijskim pravom, poput mene, rekao je on.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

„Uticaj građana na medije“
„Uticaj građana na medije“
„Uticaj građana na medije“
Jovanka Matić
Ivan Grujić
Vesna Marjanović
Saša Gajin
Gordana Jakovljević
„Uticaj građana na medije“
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj