Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

„Uspostavljanje baze podataka o gubicima izazvanim katastrofama u Republici Srbiji“

ŠTA: Predstavljanje rezultata pilot projekta pod nazivom „Uspostavljanje baze podataka o gubicima izazvanim katastrofama u Republici Srbiji“
GDE: Hotel M Best Western, Bulevar Oslobođenja 56a
KAD: 5. novembar 2013, 11:00h
KO: Irena Vojackova-Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

U februaru 2013, Kancelarija Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i UNDP/SEESAC započeli su zajednički pilot projekat „Uspostavljanje baze podataka o gubicima izazvanim katastrofama u Republici Srbiji“ sa ciljem uspostavljanja baze podataka DesInventar u RS.

DesInventar je metodološko i tehnološko sredstvo za uspostavljanje baze podataka o gubicima, šteti i posledicama katastrofa. Proizvod je rada kancelarije UNISDR, a namenjen je da pomogne donosiocima odluka da lakše ustanove obrasce i pokretače rizika od katastrofa na lokalnom i nacionalnom nivou.
DesInventar omogućava uspostavljanje arhive o pojavi katastrofa i gubicima izazvanim katastrofama, kao i analizu i grafički prikaz prikupljenih podataka. Kao takva, baza podataka DesInventar pomaže i olakšava donošenje dobro promišljenih državnih investicionih planova, zasnovanih na konkretnim pokazateljima, u oblasti primene ekonomičnih mera smanjenja rizika od katastrofa.

Zahvaljujući angažovanju Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog Zavoda za statistiku, Srbija je postala jedna od prvih evropskih država koja je uspešno pilotirala DesInventar.

DesInventar u Republici Srbiji predstavlja novu i jedinstvenu bazu podataka ove vrste. U trenutku predstavljanja baze, ona sadrzi informacije o 1.483 katastrofa koje su se dogodile u Srbiji u periodu od proteklih 27 godina, odnosno od 1986. godine do danas a koje su različite državne institucije evidentirale u okviru delokruga svojih aktivnosti.

Sprovođenje projekta DesInventar u Srbiji finansira UNISDR preko UNDP/SEESAC-a.

Poziv za medije (pdf)


Kontakt:
Đorđe Miloševic
UNDP/SEESAC Asistent savetnika za komunikacije
Tel: +381 11 344 6353
Fax: +381 11 344 6356
Mob: +381 69 21 09 989
E-mail: djordje.milosevic@undp.org