Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva

Četvrtak, 5/7/2018, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva

Mreža Evropskog pokreta u Srbiji (MEPuS), u ime South East Europe Think Net-a (SEE Think Net), poziva Vas na događaj "Samit Zapadnog Balkana u Londonu - Poruke civilnog društva". Ovaj događaj bi, takođe, poslužio za promociju SEE Think Net mreže i njenih nedavnih aktivnosti, kao i za promovisanje predloga praktičnih politika o migracionoj krizi o kojoj će se na Londonskom samitu diskutovati kao jedanom od bezbednosnih izazova.

Prisutne će pozdraviti Suzana Grubješić, generalni sekretar Mreže Evropskog pokreta u Srbiji i Zoran Nečev, koordinator SEE Think Net-a i šef Centra za evropske integracije u Institutu za demokratiju "Societas Civilis" - Skopje (IDSCS), koji je vodeći partner u prvoj regionalnoj mreži koja prati Berlinski proces.

Uvodna izlaganja NJ.E. gospodina Denisa Kifa, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i gospodina Andžeja Kinđuka, otpravnika poslova i šefa Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Republike Poljske u Srbiji, koji će predstaviti očekivanja Samita u Londonu, saradnju između aktuelnog i budućeg domaćina Samita i pripremni rad za Varšavski samit 2019. godine. Takođe, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije će pružiti više
informacija o pripremama Vlade Srbije za Samit u Londonu i izložio očekivanja vezana za dalji rad Berlinskog procesa.

U ime SEE Think Net-a, dr Senada Šabić Šelo, viši naučni saradnik Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Zagreb, predstaviće predlog praktične politike o migracionoj krizi kao bezbednosnom izazovu za Evropu i region Zapadnog Balkana, proizveden od strane IRMO, kao jednog od SEE Think Net partnera. Komentare na predlog će dati Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484.

Konferencija Mreže Evropskog pokreta u Srbiji (MEPuS)
u ime South East Europe Think Net-a (SEE Think Net)

Uvodna izlaganja:

  • Suzana Grubješić, generalni sekretar, Mreža Evropskog pokreta u Srbiji
  • NJ.E. Denis Kif, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji
  • Andžej Kinđuk, otpravnik poslova, šef Političko-ekonomskog odeljenja, Ambasada Republike Poljske u Srbiji
  • Predstavnik ministarstva (TBC)
  • Dr Senada Šabić Šelo, viši naučni saradnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Zagreb
  • Vladimir Petronijević, izvršni direktor, Grupa 484, Beograd

Moderator:

  • Dr Jelica Minić, predsednik Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji

Obezbeđen simultani prevod

Pozivno pismo

Nacrt dnevnog reda

Izveštaj

Zapadni Balkan i Velika Britanija – partneri sa zajedničkim ciljem

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Velika Britanija će 9 i 10. jula biti domaćin Samita zemalja Zapadnog Balkana, što će biti peti susret lidera zemalja ovog regiona u okviru Berlinskog procesa, rečeno je danas na pres konferenciji Mreže Evropskog pokreta u Srbiji (MEPuS).

Iako joj je ostalo svega devet meseci do zvaničnog istupanja iz Evropske unije, Bregzit neće umanjiti interesovanje Britanije za ovaj deo Evrope. Prema rečima, Denisa Kifa, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, jedan od ključnih političkih interesa njegove zemlje jeste da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji i ekonomski razvijeniji.

“Ovaj Samit je jedan od najvažnijih međunarodnih skupova koji se dešava u Londonu u 2018. godini. Uprkos brojnim razgovorima o Bregzitu, koji dominiraju unutrašnjom političkom agendom, naša prestonica će biti domaćin liderima Zapadnog Balkana. To je najdirektnija politička poruka svim našim političkim partnerima u Briselu, Beogradu, ali i svim ostalim zemljama - Britanija napušta Evropsku uniju, ali ne napušta evropske vrednosti”, poručuje Kif.
On je najavio da će ovogodišnji Samit u Londonu obuhvatiti tri važne teme - povećanje ekonomske stabilnosti, poboljšanje regionalne bezbednosti i relaksiranje političke saradnje kako bi se pomoglo regionu da reši međusobne, bilateralne nesporazume i prevaziđe nasleđe iz sukoba devedesetih godina, uz jačanje demokratije.
“Kulminaciju ovog događaja predstavljaće sastanak šefova vlada sa britanskom premijerkom Terezom Mej. Tu će se zaokružiti prethodno postignuti zaključci i dogovori, te tako utvrditi pravac za sledeći Samit koji će biti održan u Varšavi 2019. godine”, smatra Kif, napominjući da ne očekuje kako će jedan dvodnevni samit rešiti sve probleme u regionu, ocenjujući da će učešće civilnog sektora na ovom događaju dodatno podići njegov kvalitet.
“Verujem da će učešće predstavnika civilnog društva unaprediti Samit i da će nam oni doneti svoja praktična iskustva. Događaj, koji je pred nama, vidimo kao lični podsticaj za unapređenje regionalnih odnosa, ali i kao priliku za poboljšanje naših bilateralnih odnosa sa državama iz ovog dela Evrope. Naš zajednički cilj je stvaranje stabilnijeg, prosperitetnijeg i evropskijeg Zapadnog Balkana”, podvukao je Kif.

Otpravnik poslova i šef Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Republike Poljske u Srbiji, Andžej Kinđuk je izrazio zadovoljstvo što je njegova zemlja postala deo Berlinskog procesa i što će naredne godine Varšava biti domaćin Samita.
“Imali smo preliminarne konsultacije sa predstavnicima država Zapadnog Balkana. Želeli smo da čujemo predloge i mišljenja koja će biti deo naše agende. Razmatramo angažovanje na privrednom razvoju i jačanju lokalnih samoprava. Poseban akcenat stavljamo na osnaživanju lokalnih samoprava, kroz korišćenje evropskih fondova i prekogranične saradnje. Iskustva Poljske mogu pomoći zemaljama ovog dela Evrope da ojačaju svoje pozicije”, kazao je Kinđuk, dodajući da se razmatra organizovanje zajedničke posete ministara spoljnih poslova zemalja domaćina naredna dva Samita – Velike Britanije i Poljske.
“Poljskoj je veoma važno da Srbija i ostale zemlje ovog prostora postanu sastavni deo EU. O tome je juče na posebnoj sednici Evropskog parlamenta govorio i naš premijer. Vodimo se idejom pape Jovana Pavla II, koji je rekao da je Evropi potrebno da diše sa oba dela svojih pluća. Zapadnim i Istočnim. Mi ćemo nastaviti da radimo na ostvarenju toga cilja”, rekao je Kinđuk.

Šef Centra za evropske integracije u Institutu za demokratiju "Societas Civilis" u Skoplju Zoran Nečev rekao je da je atmosfera, koja je stvorena zahvaljujući Berlinskom procesu, doprinela da se vođe zemalja Zapadnog Balkana usmeravaju na ona pitanja koja su zaista važna.

“Imali smo istorijske posete, kao što je sastanak Vučića i Rame. Verujemo da će Berlinski proces biti uspešan i da će nastaviti i van predviđenog roka. Učešće na Londonskom samitu potvrdila je i grčka delegacija. Oni su prvi put pozvani da prisustvuju, u znak priznanja rezolucije o nazivu države Mekedonije”, navodi Nečev.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana sa budućim proširenjem Evropske unije, pokrenuta od strane nemačke kancelarke Angela Merkel 2014. godine. Cilj Berlinskog procesa je da, kroz okupljanje predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i partnera i institucija Evropske unije, doprinese uspostavljanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Andžej Kinđuk
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva
Denis Kif
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva
Mihailo Crnobrnja
Denis Kif
Zoran Nečev
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva
Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva
Senada Šabić Šelo
Jelica Minić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj