Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

RTS pet odsto o jugu

Izvor: FoNet, 08.05.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Radio televizija Srbije nema više ulogu lidera vrednosti u društvu, a bez te uloge nacionalni servis gradi zatvoreni politički sistem u kome ni jug nema svoje mesto, zaključeno je na gradskom forumu “Šta južnjaci dobijaju od RTS”.

Šta građani juga Srbije dobijaju za svoj novac kojim finansiraju javni servis, tema je istraživanja prezentovanog na gradskom forumu u Media centru koje je pokazalo da je teritorija juga Srbije zastupljena sa 5 odsto priloga na RTS.

Profesor sa niškog Filozofskog fakulteta Zoran Jovanović i jedan od autora istraživanja navodi da je ovakvim centralizovanim ustrojstvom programa RTS - jug duhovno devastiran.

Ako izgubite jedan deo, gubite celinu. Koga znate sa juga Srbije da je napisao knjigu, kog glumca znate, da li se zna šta radi Simfonijski orkestar, upitao je Jovanović, aludirajući na program RTS.

Mogućnost da se prave regionalni informativni dnevnici Jovanović je odbacio, jer je to, kako je ocenio, novi vid izolacije i zatražio više o jugu u nacionalnom programu.

Članica Programskog saveta RTS Jovanka Todorović rekla je da nije iznenađena nezadovoljstvom građana juga programom RTS, ali će taj problem biti uskoro rešen, rekla je ona.

Na tragu smo rešenja. Trebalo bi iskoristiti prednosti digitalizacije, rekla je Todorović. Istraživačica medija Jovanka Matić objašnjava da je RTS od osnivanja bio vertikalno centralizovan, da nikada taj problem nije rešio, a da ne neguje princip aktivnog građanstva.

Program politizacije informativnog programa uvek je postojao, ali sada je dostigao drastične razmere, naglasila je Matić.

Otvorenost javnog servisa za nove forme programa, po rečima Matić, mogla bi da donese više juga na nacionalnom ekranu. Ona je odbacila eventualni strogi koncept programskih regionalnih kvota.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizacijui jedan od lidera inicijative “Ne damo niški aerodrom” podsetio je na prošlogodišnje proteste i ocenio da o njima nije izveštavano na pravi način.

To su bili građanski protesti o kojima se javnost na nacionalnom nivou upoznala tako što ih je Vučić nazvao tupavim protestima. Ostatak Srbije dobio je pogrešne informacije da se Niš bori protiv ostatka države, naveo je Jovanović.

Jovanka Matić je rekla da na RTS ni Beograđani nisu bili obavešteni o protestima u Beogradu poslednjih meseci.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.