Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Reporteri bez granica ponovo osuđuju napade na N1

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.11.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti u Srbiji da prestanu da podržavaju i da, umesto toga, javno osude pokušaje zastrašivanja zaposlenih na televiziji N1.

Reporteri bez granica u saopštenju navode da je N1 jedina velika nezavisna TV stanica u Srbiji i da su njeni novinari poslednjih nedelja izloženi kontinuiranim, sistematskim klevetničkim napadima od strane vlasti i medija bliskih aktuelnom režimu.

Podseća se da je u poslednjem napadu meta reporter ove kuće Miodrag Sovilj koji je, kako se navodi optužuje da je „poslao predsednika Srbije u bolnicu“ i koji je, kao posledica toga, sada meta besa javnosti „usmerenog od strane predsednikovih saradnika i pro-režimskih medija“.

U saopštenju se podseća i da su sa starog Majspejs profila Miodraga Sovilja ukradene fotografije iz studentskih dana tog novinara, koje tabloidi zloupotrebljavaju u cilju da ga omalovaže.

U saopštenju se podseća da je meta napada i programski direktor N1 Jugoslav Ćosić, a da su i ispred ulaza u taj medij bačeni leci sa natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Saopštenje Reportera bez granica stiglo je dan nakon što se savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević pismom obratila predstavnicima te organizacije, kao i Evropske i Međunarodne federacije novinara i OEBS-a, u kome je reagovala na izjavu predstavnica RSF-a Paulin Ades-Mevel, koja je u ponedeljak za Radio Slobodna Evropa izjavila da je zabrinuta što je Vasiljević prilikom gostovanja na televiziji Pink oko desetak puta pomenula novinara N1 Miodraga Sovilja, a nije pitala za potvrdu onoga što je rekla.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Vučić koji je izjavio da novinari nisu krivi za njegove zdravstvene probleme.

U najnovijem saopštenju Reportera bez granica ukazuje se i da se situacija sa medijskim slobodama u Srbiji zabrinjavajuće pogoršava, uz podsećanje da je u Svetskom indeksu medijskih sloboda RSF-a za 2019. godinu, koji je objavljen u aprilu, Srbija pala za 14 mesta i da se sada nalazi na 90. od ukupno 180 mesta.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.