Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

REM mesecima krije podatke o sednici i ignoriše poverenika

Izvor: Istinomer, 12.02.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Savet REM-a ignoriše nalog poverenika i već dva puta odbija da "Cenzolovci" dostavi audio-snimak sa svoje sednice na kojoj su birani članovi Upravnog odbora RTS-a, piše "Cenzolovka". Kako se ističe, "Cenzolovka" je povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću dostavila predlog za administrativno izvršenje, odnosno izricanje novčane kazne REM-u.

Podsetimo, nakon što je REM odbio da "Cenzolovci" dostavi audio-snimak sa sednice na kojoj su za članove UO RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, poverenik je naložio ovom telu da u roku od pet dana dostavi tražene podatke.

Kako napominje "Cenzolovka", ne samo da se to nije desilo, već je REM krajem godine ponovo dostavio rešenje o odbijanju prvobitnog zahteva.

Zato je "Cenzolovka" povereniku podnela predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja. U tom postupku poverenik obezbeđuje izvršenje naloga prinudnom merom, odnosno novčanom kaznom. Inače, izbor Panovića i Krstića u delu medijske javnosti naišao je na osporavanja.

UNS je podsetio da je Krstić bio medijski savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića u vreme kada su "usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju, kada su novinari koji su kritički pisali o vlasti otpuštani bez mogućnosti da posao pronađu u bilo kom javnom glasilu, a mediji bili izloženi drastičnoj cenzuri", i pozvao ovo regulatorno telo da obrazloži svoju odluku.

REM, međutim, to nije učinio, pa osim šturog saopštenja da su Krstić i Panović izabrani u Upravni odbor, javnost i dalje ne zna kojim se kriterijumima u ovom slučaju vodio REM.

Podsetimo, i Istinomer je, kada je poslao prijavu REM-u, dobio odgovor da je tim zahtevom mogao da dovede do "narušavanja nezavisnosti i samostalnosti" REM-a, samostalnosti članova njegovog Saveta, čime bi bilo "ugroženo ostvarivanje njegovih funkcija, među ostalima i zaštite i razvoja slobode mišljenja i izražavanja".

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.