Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Studirajte! Napredujte! Inspirišite druge! Ujedinite se! REF okuplja sve RMUSP finaliste u Srbiji za 2014. godinu

U petak, 28. novembra, preko 40 romskih studenata sa različitih univerziteta se okupilo na svečanom prijemu koji je organizovao Fond za obrazovanje Roma (FOR) u Beogradu; kao prva grupa studenata koja je ispunila sve kriterijume za ovogodišnji Romski memorijalni program univerzitetskih stipendija (RMUSP) oni se pridružuju grupi od približno 1.070 RMUSP korisnika stipendija iz Albanije, Bugarske, Republike Češke, BJR Makedonije, Mađarske, Kosova, Rumunije, Slovačke i Turske u 2014/15 godini, od kojih svi čine zaveštanje desetogodišnjeg napora FOR-a uloženog u uspostavljanje generacije mladih Roma koji su aktivni u svim sferama akademskog i profesionalnog života.

Prvi događaj ovakve vrste u Beogradu spaja romske studente koji studiraju prirodne i društvene nauke u Srbiji sa izričitim ciljem uspostavljanja javnog motivišućeg foruma u okviru kojeg će oni da razmenjuju svoja iskustva stvarajući uslove za uspostavljanje odnosa koji će ih pratiti tokom njihovog budućeg akademskog i profesionalnog života.

© 2014 Roma Education Fund | Srdjan Ilic

Događaj je održan u prostorijama Narodne banke Srbije, a moderatorka je bila Jelica Nikolić, koordinatorka stipendijskih programa Fonda za obrazovanje Roma za Srbiju.

Glavni govornik Željko Jovanović, direktor Kancelarije za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti, počeo je svoje izlaganje govoreći o veri njegove porodice u samoopredeljenje i obrazovanje, iznoseći važne poruke romskim studentima u Srbiji koji se takođe suočavaju sa sopstvenim preprekama i izazovima na polju inkluzije i društvene pravde. Jovanović je studente pozvao na kritičko razmišljanje, ujedinjenje i zajedničko delovanje u cilju poboljšanja položaja romske zajednice.

Nakon njega prisutnima se obratio Dan Pavel Doghi, menadžer programa za visoko obrazovanje FOR-a, koji je izneo detalje o RMUSP programu u Srbiji. On je govorio i o kumulativnom uticaju stipendija FOR-a, navodeći činjenicu da Romi uspešno okončavaju visoko obrazovanje i ističući potencijal i uticaj diplomiranih studenata u okviru RMUSP programa na mnoge sektore današnjeg društva u Srbiji.

Anasztazia Nagy, menadžer FOR-a za Srbiju, predstavila je opštu sliku rada FOR-a u Srbiji, uključujući i Romaversitas program u Novom Sadu i Nišu, program za studente koji se trenutno sprovodi širom zemlje kao deo Instrumenta pretpristupne pomoći koji je finansiran od strane EU, kao i dostignuća konzorcijuma FOR-a, korisnika donacija koji rukovode Bibliotekama igračaka u okviru nekih od najugroženijih romskih naselja u Srbiji.

Nakon nje reč je imalo dvoje ovogodišnjih finalista RMUSP programa, Martin Osmanović, sa master studija Informacione tehnologije i Silvija Nešić, brucoškinja sa Fakulteta primenjenih umetnosti. Oni su govorili o svojim putevima ka visokom obrazovanju, o vrednosti takvog obrazovanja za njih, kao i o preprekama i izazovima sa kojima se suočavaju u okviru svojih akademskih života. Ujedno su i podsetili sve učesnike koliko su privilegovani u odnosu na mnogobrojnu romsku decu i mlade koji nemaju šansu kakvu imaju oni.

Marija Aleksandrović, regionalna koordinatorka FOR-a za Srbiju i profesorka na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Vršcu, zaokružila je ovaj događaj svojom jedinstvenom i dirljivom ličnom pričom o ulozi visokog obrazovanja u njenom životu kao i o mogućnostima koje joj je takvo obrazovanje pružilo.

Proširujući glavnu temu skupa, baveći se obrazovanjem i izgradnjom akademski obrazovanih Roma, otvorena je diskusija o prepoznavanju uloge uspešnih Roma kao uzora u romskoj zajednici i aktivnih učesnika u promenama u društvu.

Nakon toga je usledio prijem za studente sa ciljem nastavka razmene njihovih mišljenja o vrednostima obrazovanja i njihovim međusobnim aspiracijama po pitanju budućnosti obrazovanja za Rome.
Ovim događajem u Beogradu zaključena je serija gala prijema kojima su prisustvovale stotine RMUSP studenata u Albaniji, Bugarskoj, Republici Češkoj, BJR Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj između 21. oktobra i 23. novembra.

www.romaeducationfund.org/
www.facebook.com/RomaEducationFund
www.twitter.com/romaeducation
#REFgala


DODATNE INFORMACIJE

Fond za obrazovanje Roma (FOR) sprovodi dokazani sistem intervencija koje počinju obrazovnim uslugama namenjenih ranom razvoju tokom detinjstva u neprivilegovanim zajednicama, a nastavljaju se uslugama koje pružaju tutori, mentori, uz podršku posle škole i stipendije namenjene pomoći romskim učenicima za okončanje osnovnih i srednjih škola. REF takođe pruža stipendijsku podršku visokom obrazovanju radi pomoći romskim studentima kroz četiri programa stipendiranja tokom prethodnih devet godina.
REF-ov program stipendiranja pokriva svake godine preko 1.500 talentovanih romskih studenata radi sticanju diploma u okviru sistema visokog obrazovanja. Uključujući i ovogodišnji ciklus, REF je uspešno obezbedio preko 15.000 stipendija i nastavlja da promoviše uspeh kvalitetnog obrazovanja Roma putem povezanih programa, polako uspostavljajući krug diplomiranih romskih studenata u okviru svih sfera profesionalnog života.

© 2014 Roma Education Fund | Srdjan Ilic

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u