Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...

Radno pravo i mediji

Regionalni istraživački projekat

Većina novinara u Srbiji je nezadovoljna svojim socio-ekonomskim položajem, slabim sprovođenjem zakona i sankcija, kao i učestalošću kojom vlasnici i poslodavci u medijskoj industriji krše njihova osnovna prava u oblasti radnih odnosa. Najugroženija kategorija su mladi novinari, honorarni saradnici s višegodišnjim stažom i malobrojni frilenseri. Podeljeni po pripadnosti novinarskom udruženju i sindikatu, novinari ne uspevaju da aktivnije učestvuju u zaštiti svojih radnih prava, a često su i neinformisani šta sve ta prava obuhvataju - ovo su samo neki od rezultata istraživanja “Radno pravo i mediji“, koje je Medija centar sproveo u saradnji sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Moldavije.
Istraživanje je deo regionalnog projekta i sprovedeno je u 11 zemalja članica SEENPM Mreže (The South East European Network for Professionalization of the Media).
Istraživački timovi iz regiona su simultano analizirali regulative u ovoj oblasti, odstupanja od EU standarda i kroz ankete i intervjue sa zaposlenima u medijima, identifikovali ključne problema i zloupotrebe radnog prava.
Autori izveštaja za Srbiju su Lidija Kujundžić i Dejan Kožul. Izveštaj možete pronaći ovde.

Finalni rezultati istraživanja i izveštaji iz svih 11 zemalja u regionu objavljeni su na sajtu Centra za nezavisno novinarstvo iz Moldavije (link).

Molimo novinare, urednike, medijske analitičare i ostale poklonike profesionalnog novinarstva da se upoznaju sa nalazima istraživanja i pošalju nam svoje reakcije na e-mail miletic@mediacenter.org.yu.

Vaši komentari, zapažanja i predlozi biće nam dragoceni pri izradi buduće strategije za unapređenje radnog prava zaposlenih i angažovanih u medijima, što je cilj ovog projekta.