Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Tekst o ratnim udovicama na Balkanu osvojio prvu nagradu

Beograd, 26.11.2010.

Proglašeni pobednici ovogodišnjeg programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost”

Majlinda Aliu, novinarka kosovske RTK, osvojila je prvu nagradu u iznosu od 4.000 EUR, u okviru ovogodišnjeg programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost”, za članak „Život u crnini: ratne udovice na Balkanu”.

Drugo mesto i nagrada od 3.000 EUR pripala je makedonskoj novinarki Ružici Fotinovskoj za članak „Život na slobodi u senci zatvorskih rešetaka”, dok je treće mesto i nagrada od 1.000 EUR dodeljena kosovskom novinaru Jetonu Musliu za članak „Žitelji Kosova ignorišu lažne brakove sa strancima”.

Novinar iz Srbije, Ivan Angelovski učestvovao je na ovogodišnjem konkursu sa temom: „Pedofilija pod zaštitom srpske države i crkve”.

Internacionalni žiri u kom su učestvovali novinarka i književnica iz Hrvatske Slavenka Drakulić, Gerald Knaus, predsednik organizacije European Stability Initiative i Josef Kirchengast urednik austrijskog lista „Der Standard”, proglasio je pobednike na svečanoj ceremoniji u Beču.

Članovi žirija pohvalili su visok kvalitet izveštavanja sva tri dobitnika, uz napomenu da članci otkrivaju nove, do sada malo poznate fenomene balkanskih društava, kao i da pokreću javne debate o važnim socijalnim pitanjima.

Ove godine, novinari su pozvani da pišu o temi tabua, kao i da istraže načine na koje oni menjaju društveni milje.

Svečanoj ceremoniji i dodeli nagrada, koju je organizovala ERSTE Fondacija u Beču, prisustvovalo je osam novinara, učesnika ovogodišnjeg programa. Oni su, na ovogodišnjem završnom seminaru, izabrani među 149 prijavljenih novinara iz 9 balkanskih zemalja.

Ostale članke možete pročitati ovde (u desnom odeljku FELLOWSHIP 2010 TABOO).

NAPOMENA UREDNIKU:

Program „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost", koji su pokrenule fondacije Robert Bosch i ERSTE, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), pruža finansijsku i profesionalnu podršku novinarima, podstičući regionalnu saradnju i objektivno izveštavanje o kompleksnim pitanjima tranzicije koja su ključna kako za region, tako i za Evropsku uniju.

Za više informacija možete kontaktirati:
Tanju Maksić
BIRN
Balkan Fellowship for Journalistic Excellence
+ 381 11 334 6173
Imejl: tanja.maksic@birn.eu.com