Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 26 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

„MUP javno objavljujući, bez zakonskog ovlašćenja ili datog pristanka, fotografije i video zapisa lica lišenih slobode, kao i tekstualne podatke koji odredjuju identitet tih lica, vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti", istakao je Poverenik za informacije od javnog znacaja u saopštenju za javost. Poverenik Rodoljub Šabić konstatovao je, nakon obavljenog nadzora nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, da MUP na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji objavljuje video zapise hapšenja, propraćene tekstualnim podacima o ličnosti lica lišenih slobode. Konstantovano je i da se potom, od strane istih službenih lica fotografije i video zapisi i podaci postavljaju i na fajl servere Internet servisa - Youtube. „Konačno, ministarstvo na svom profilu u okviru društvene mreže Fejsbuk, takodje javno objavljuje pomenute video zapise i tekstualne podatke", ukazao je Šabić.
(B92 online, NUNS, 05.04.2012)

„Pozivam medije da ne obmanjuju javnost pričama da je predsednik Srbije Boris Tadić skratio mandat, jer ta kategorija ne postoji u Ustavu i zakonima Srbije, Tadić je podneo ostavku”, rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke.
(Pravda, 05.04.2012)

Tanja Vidojević, glavna urednica Svet plus info ne vidi ništa sporno u činjenici što je u isto vreme glodur jedne televizije i stranačka ličnost. Portparolka PSS Jadranka Tasić, nekadašnja novinarka niške TV 5 i Nezavisne produkcije VIN, koja istovremeno čita vesti i uređuje „Telefakt“ je angažovana oko skupljanja potpisa za izbore.
(Danas, UNS, 29.03.2012)

Savet za štampu je rešavao 10 prigovora građana na pisanje štampanih medija i u dva slučaja ustanovio da je prekršen Kodeks novinara. Tribinama u Pirotu, 5. aprila, i Leskovcu, 06. aprila, nastavlja se javna prezentacija uloge Saveta za štampu na medijskoj sceni Srbije. Sve informacije o radu Saveta mogu se naći na sajtu www.savetzastampu.rs
(Večernje Novosti - Srbija, NUNS, 29.03.2012)

Mediji u Srbiji izbore prate kao važan događaj, ali su sadržaji izveštavanja dominantno pozitivni i promotivni, pokazali su danas objavljeni rezultati monitorniga medija u predizbornom periodu koji je obavio Biro za društvena istraživanja (BIRODI).Prema prvom izveštaju Biroa, od 18. do 31. marta mediji u zemlji političare u izbornoj trci ne prate u dovoljnoj meri na kritičan i analitički način, a elektronski mediji dopuštaju političarima da promovišu sebe i svoj rad. Radio-televizija Srbije kao javni servis po broju objavljenih priloga najviše prati izbornu kampanju, a u 80 odsto slučajeva, posmatrani prilozi su imali formu izveštaja sa audio-vizuelnim pokrivanjem. „Studio B je jedina televizija koja je izborni blok „izbacila” iz centralne emisije vesti“, ali i dalje nekritički i promotivno govori o radu Gradske uprave″.
(Beta, NDNV, 04.04.2012, Pravda, UNS, 05.04.2012)

Izborne liste koje već danima dominiraju u centralnim informativnim emisijama RTS1, B92 i Pink su „Za bolji život - Boris Tadić“ na prvom mestu i „Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić“ na drugom. Ostale partije u zavisnosti od aktuelnosti „smenjuju“ se na trećem mestu. Na TV B92 lista „Za bolji život - Boris Tadić“ bila je dominantna u odnosu na sve ostale, rezultati su medijskog monitoringa agencije Kliping.
(Danas - specijalni dodatak, UNS, 06.04.2012)

Srpska napredna stranka ocenila je da se RTS, učešćem Dragana Đilasa u emisiji Teleton, „otvoreno stavila“ na stranu Demokratske stranke, „kršeći zakon i Opšte obavezujuće uputstvo RRA“.
(Blic, 10.04.2012)

Posle dužeg vremena, lista „Za bolji život - Boris Tadić“ nije bila najzastupljenija u glavnim informativnim emisijama RTS1, B92 i Pinka 8. aprila, već se na prvom mestu našla SNS. Pojedinačno, u emisijama ovih televizija na drugom mestu se nalazi koalicija oko DS, dok treće mesto na RTS1 zauzima DSS, na B92 URS, a na Pinku „Preokret“. Jedino je na B92 najzastupljenija bila lista SPS-PUPS-JS, dok se SNS nije plasirala u „top tri“ na ovoj televiziji, rezultati su medijskog monitoringa agencije Kliping.
(Danas - specijalni dodatak, 10.04.2012)

TV Hepi je u pregledu dana rialiti programa „Parovi” emitovala sadržaj koji je zabranjeno prikazivati u prajm-tajm terminu. To su uočili kontrolori RRA, nakon čega je pokrenut postupak. Predstavnici ove televizije trebalo bi da se pojave na prvoj sledećoj redovnoj sednici saveta RRA da bi se izjasnili o prekršaju.
(Blic, UNS, NUNS, 05.04.2012)

U odgovoru na kritiku, Nebojša Spajić urednik NIN-a piše: S vrednosnim sudovima g. Medenice ne mogu da se složim. On kaže da se kritika „srozava” na nivo prikaza. Ja bih rekao suprotno – da se na njega uzdiže. Prikaz, odnosno novinska kritika mora da od umetničke kritike bude preciznija, ubojitija, hrabrija, dinamičniji, oštrija, pa još na manje prostora. Prikaz, da bi bio takav kakav treba da bude, zahteva veću veštinu, snažnije iskustvo i odlučniji stav nego umetnička kritika, pogotovo u provincijalnoj sredini kakva je Srbija.
(Politika, 31.03.2012)

Upravni odbor Saveta za štampu raspisao je konkurs za novog člana Komisije za žalbe. Mesto predstavnika civilnog društva u Komisiji je upražnjeno jer je dosadašnji član Miljenko Dereta podneo ostavku zbog političkog angažmana. Konkurs je otvoren do 4. maja 2012. godine. Predlozi za predstavnike javnosti podnose se uz pisano obrazloženje na adresu: Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9c, 11000 Beograd ili na mejl: office@savetzastampu.rs
(UNS, 05.04.2012)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

ISPRAVKA: U tekstu „Miriću, Jaša Tomić,”, objavljenom u našem listu u ponedeljak 26. marta, nenamernom greškom je navedeno da je nagrade „Jaša Tomić”, „Svetozar Miletić”, „Dimitrije Frušić” i „Dr Petar Drezgić”, dodelilo Društvo novinara Vojvodine. Ove nagrade dodelila je novinarska asocijacija Udruženje novinara Srbije - Društvo novinara Vojvodine, dok je Društvo novinara Vojvodine, kao zasebna asocijacija, nagrade istog naziva dodelilo drugim laureatima.
(Večernje Novosti - Vojvodina, 29.03.2012)

Kultna Danasova rubrika Dopisnica u kojoj je tokom proteklih petnaestak godina sarađivalo više stotina autora, dobija novi kvalitet. Redakcija Danasa je učinila napor da u godini kada obeležava 15. rođendan, piscima dopisnica obezbedi nagrade.
(UNS, Danas, 30.03.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) uputila je poziv za podnošenje nominacija za Nagradu za bolje razumevanje u Južnoj, Istočnoj i Centralnoj Evropi Dr. Erhard Busek za 2012. godinu. Nominovani mogu biti novinari, urednici, medijski rukovodioci, medijski stručnjaci, pisci ili predavači iz oblasti novinarstva u Jugoistočnoj Evropi koji su doprineli boljem razumevanju u regionu i koji su radili na eliminisanju problema vezanih za manjine, etničke podele, rasizam, ksenofobiju, diskriminaciju polova, homofobiju itd.
(SEEMO, 30.03.2012)

Selekcija najboljih arhitektonskih radova izvedenih protekle godine, kao i najboljih studentskih projekata prispelih na Autorski konkurs za arhitekturu Kompanije „Novosti” otvorena je u galeriji „Ozon” svečanim uručenjem nagrada.
(ASMEDI NEWSLETTER, april 2012)

Na platou ispred Beograđanke okupili su se mnogobrojni gosti i zaposleni Studija B i obeležili 42 godine postojanja ove medijske kuće. Glavni i odgovorni urednik i direktor Studija B, Aleksandar Timofejev, svečano je otkrio tablu posvećenu liku i delu čuvenog novinara Đoke Vještice.
(Večernje Novosti, 01.04.2012, Kurir, UNS, RTV B92, NUNS, 02.04.2012)

Tročlani stručni žiri je odabrao najbolje radio džinglove i reklame koji su konkurisali za nagradu „V(RAB)AC”. Svečana dodela je 12. aprila u 12 sati u Domu Omladine (Sala Amerikana). Za nagradu je konkurisalo 23 učesnika - 19 radio stanica i 4 agencije.
(RAB Srbija, 06.04.2012)

„Prolećni Radio dani” održaće se od 22. do 24. aprila u hotelu „Mona” na Zlatiboru. Prisustvovaće gosti, vlasnici i direktori radio stanica iz iz Hrvatske, BiH i Bugarske. Drugi deo programa je namenjen voditeljima i urednicima i oni će se baviti strateškim planiranjem sadržaja, rubrikama, jutarnjim programom.
(RAB Srbija, 05.04.2012)

Posete medijima

Gost glavnih i odgovornih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija bio je Miodrag Kostić, predsednik MK Group. Miodrag Kostić je tokom razgovora izrazio spremnost da MK Group finansijki pomogne organizovanje specijalizovanih seminara za dodatno obrazovanje novinara koji pišu o ekonomskim temama.
(ASMEDI NEWSLETTER, april 2012)

Medijski auditorij

Od 1. do 31. marta 2012. godine stranice Južnih vesti otvorene su više od milion puta, pokazala je referentna statistika Google analytics čime su oboreni dosadašnji rekordi u dvoipogodišnjoj istoriji Južnih vesti. Južne vesti od osnivanja, januara 2010. godine, beleže konstantan rast posećenosti od prosečnih 20 posto na mesečnom nivou. Od tada je, prema Google analytic otvoreno bezmalo 10 miliona stranica.
(Južne vesti, 02.04.2012)

Agencija za praćenje i analizu medija Kliping od danas će ekskluzivno u Danasu objavljivati dnevne analize medijske zastupljenosti političkih partija u tri najgledanije informativne TV emisije u Srbiji - Dnevniku 2 na RTS, Vestima u 18.30 na TV B92 i Nacionalnom dnevniku na TV Pink. Na RTS prve tri po zastupljenosti su 1. aprila bile koalicija oko DS, potom ona oko SPS i DSS. Na prva tri mesta na Pinku su lista DS, SNS i Preokret, a na B92 posle DS su SNS i DSS.
(Danas - dodatak, NUNS, 03.04.2012)

Izdavačka kuća Crier Media uvodi još jedno izdanje u odit. Reč je o naslovu „HRB expert", namenjenom tržištu hotela, restorana i barova. „HRB expert" je specijalizovani B2B dvomesečnik namenjen profesionalcima iz HoReCa sektora. Podaci o prodaji magazina će biti dostupni od prvog broja (mart/april 2012.), nakon inicijalne revizije koja će se održati u oktobru/novembru.
(ABC Srbija, 03.04.2012)

Godišnjice/jubileji

Televizija Most iz Zvečana je za deset godina rada zabeležila sve značajne događaje na Kosovu, izveštavala odmereno i na putu je da postane kredibilan srpski medij u pokrajini, rekao je njen generalni direktor Zvonimir Miladinović. On je povodom jubileja rekao da je ta kuća delila sudbinu naroda, da nikada nije koristila govor mržnje i da se trudila da uspostavi normalnu komunikaciju „sa komšijama“ i međunarodnim organizacijama. Most ima dobru saradnju sa RTS-om, RT Vojvodine i TV Republike Srpske.
(Beta, Politika, Pregled, NUNS, 04.04.2012)

Ostalo

Četvrta konferencija medija dijaspore i Srba u regionu biće održana u Beogradu 12. i 13. aprila 2012. godine. Organizatori konferencije su UNS i NUNS, uz podršku Ministarstva vera i dijaspore i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva. Planirano je održavanje dve panel diskusije „RTS kao javni servis dijaspore i Srba u regionu” i „Uloga, značaj i perspektiva medija dijaspore u kontekstu globalne krize medija”. U dijaspori danas postoji više od 90 medija u najmanje 25 zemalja širom sveta, u kojima živi jedna trećina srpskog stanovništva.
(Pregled, Blic, Dnevnik, NUNS, UNS, 04.04.2012, NUNS, 10.04.2012)

In Memoriam

Prva identifikovana žrtva jutrošnjeg požara u novosadskoj diskoteci „Kontrast” je novinarka Radio-televizije Delta, Tamara Miladinović. Tamara je imala 25 godina, a na gradskoj televiziji Delta vodila je zabavne i informativne emisije. Zbog smrti mlade novinarke na televiziji „Delta“ program se neće emitovati do daljnjeg, a trenutno se emituje njena fotografija. Na radiju „Delta“ pušta se samo ozbiljna muzika.
(NDNV, NUNS, 01.04.2012, Blic online, UNS, 02.04.2012)

Dugogodišnji novinar i član UNS-a, Zoran Popović, preminuo je 31. marta u 83. godini. Novinarstvom se bavio od 1958. Godine, najpre u Radio Beogoradu, pa u dnevniku „Politika’’ i u Informativnom programu Televizije Beograd gde je dugo godina bio urednik Drugog dnevnika.
(UNS, 05.04.2012)

NUNS, časopis Republika i Medija centar pozivaju novinare i poštovaoce Verice Barać da se u četvrtak 12. aprila u 12.00 časova okupe u Medija centru i odaju joj dužnu poštu.
(NUNS, 08.04.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.