Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 18 > Profesionalizam u medijima

Profesionalni standardi

Nedeljnik NIN saopštava da je Fejsbuk zbog velikog broja negativnih komentara analizirao da li da zabrani baner reklamu novog NINa na svojim stranicama. Reč je o reklami koja prikazuje stisnutu pesnicu, ispružen prst, i šipak, odnosno palac koji viri iz pesnice i poruke „Oštar, a pravičan“, „Drzak, s razlogom“ i „Stav, s pokrićem“, a slogan kampanje je „Misli svojom glavom“. Čim je NIN postavio baner, Fejsbuk je naveo da je ona pod analizom, a par sati kasnije reklamni baner je pušten. „Neprijatno sam iznenađen što i na Internetu, kao najdemokratskijem mediju, sloboda izražavanja teško može da se ostvari i najbezazlenijim povodom“, kaže glavni i odgovorni urednik NINa, Nebojša Spaić.
(B92 onlajn, UNS, 24.11.2011)

Predstavnici VDSS, DSS i LDP su napustili sednicu SO Bor nakon što je okončana rasprava o poslovanju JP „Štampa, radio i film", u okviru kojeg posluju lokalni radio i televizija, na kojoj je rečeno da u gradu vlada medijski mrak i da se glavni i odovorni urednik te medijske kuće nalazi na platnom spisku RTB Bor.
(Večernje Novosti - Srbija, 26.11.2011)

Skupština Srbije ponovo je izabrala Rodoljuba Šabića za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti na period od sedam godina. Šabić, inače diplomirani pravnik i advokat, izabran je glasovima 127 poslanika vladajuće većine, ali i poslanika opozicione LDP.
(Pravda, NUNS, 06.12.2011)

Ocene, nagrade, kursevi i takmičenja

Savet za borbu protiv korupcije dodelio je, povodom desetogodišnjice rada, godišnju nagradu za lični doprinos borbi protiv korupcije Rodoljubu Šabiću.
(B92, NUNS, 06.12.2011)

U saradnji sa Frifrih Ebert fondacijom, NUNS i Kancelarija za evropske integracije organizuju dva jednodnevna seminara na temu „Programiranje i sprovodjenje IPA komponenata (I -V) i fondovi EU dostupni Republici Srbiji” 5. i 12. decembra 2011. godine, sa početkom u 10:00 časova. Seminar je namenjen predstavnicima medija i realizovaće se u interaktivnoj formi.
(NUNS, 25.11.2011)

Posle dva meseca takmičenja u kom je učestvovalo oko 1200 sajtova iz celog regiona, Web Fest.ME 2011, najveći regionalni Internet festival, završen je dodelom nagrada za najbolje web projekte i pobedom sajta njuz.net, kome je pripao Grand Prix prema izboru stručnog žirija. Ovogodišnji Web Fest .ME je pored takmičanja, sadržao i konferenciju na kojoj su govorili Met Mulenveg, osnivač Word Press-a i Toni Konrad, investitor iz Silicijumske doline i osnivača portala about.me.
(MC, UNS, 25.11.2011)

Misija OEBSa u Srbiji organizovala je u Novom Pazaru konferenciju „Profesionalizam umesto propagande“ za urednike i novinare većine medija u Sandžaku, pred predstojeće parlamentarne izbore. Šefica medijskog odelenja OEBSa, Dragana Nikolić Solomon, izjavila je da ta organizacija želi da ojača medije i podrži novinare da tokom predizborne kampanje izveštavaju objektivno i nepristrasno.
(Pravda, 26.11.2011)

Laureat ovogodišnje ugledne nagrade Radio-televizije Vojvodine „Slavuj Hadžić", koja se dodeljuje za celokupno autorsko delo u oblasti televizijskog stvaralaštva je Karolj Kovač. Nagrada je Kovaču uručena na svečanosti obeležavanja jubileja Radio-televizije Vojvodine. Dodeljene su i godišnje nagrade najboljim stvaraocima i radnicima RTVa. Promovisan je i novi vizuelni identitet RUV RTV, kao i novi slogan „U pokretu". Dan RTVa obeležava se u znak sećanja na 29. novembar 1949. godine, kada je Radio Novi Sad počeo zvanično emitovanje programa.
(http://www.rtv.rs/, UNS, 29. 11. 2011)

Agencija Rojters je na svojoj veb stranici objavila 100 najboljih fotografija u 2011. godini, a čak sedam pripada fotoreporteru iz Srbije, Goranu Tomaševiću.
(24 sata, UNS, 01.12.2011)

Juliana Koleva, novinarka iz Bugarske, osvojila je prvu nagradu u programu „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost“ za članak o tretmanu lica koja traže azil u regionu. Drugo mesto i nagrada od 3.000 evra dodeljena je Jeleni Kulidžan iz Crne Gore za članak „Surova pravda za žrtve silovanja na Balkanu“. Stevan Dojčinović, novinar iz Srbije, zauzeo je treće mesto osvojivši novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra za istraživački tekst pod naslovom „Kriminalci i dalje profitiraju od privatizacije u Srbiji“.
(Danas, UNS, NUNS, 01.12.2011)

Novinarka, urednica i voditeljka Studija B, Mihaela Šljukic Bandović, dobitnica je specijalne nagrade Press vitez za 2011. godinu, koju dodeljuju Udruženje novinara Vojvodine i Akcija Press monitoring.
(Danas, UNS, NUNS, 02.12.2011)

U tradicionalnoj seriji Blica „100 Najmoćnijih žena u Srbiji" uvrštene su i sledeće medijske ličnosti: 3 Dragica Pilipović-Čefi, Generalna direktorka SBB, 8 Jadranka Drinić, Direktorka „Multikom grupe", 12 Jelena Drakulić Petrović, Direktorka medijske kuće „Ringier Axel Springer", 17 Brankica Stanković, Autorka „Insajdera" na TV B92, 23 Olja Bećković, Autorka „Utiska nedelje", 37 Milica Mitrović, Druga po moći osoba u TV Pink, 42 Ljubica Marković, Direktorka agencije Beta, 54 Tijana Bajović, Zamenik generalnog direktora izdavačke i novinske kuće „Ringier Axel Springer", 78 Ružica Mevorah, Urednica „Blic žene", 79 Branka Đukić, Generalna direktorka novinske agencije „Tanjug", 88 Dragana Nikolić Solomon, Šefica odeljenja za medije OEBSa u Srbiji.
(Blic - specijalni dodatak, 05.12.2011)

Target Plus agencija za marketing i consulting u saradnji sa Medija centrom Beograd pokreće seriju gratis kurseva i radionica za novinare i menadžere sa ciljem da im pomogne da postanu uspešniji u svom profesionalnom i privatnom životu. Ovi kursevi i radionice održaće se u toku 2011. i 2012. godine, a pokriće teme koje se odnose na lični i profesionalni razvoj. Osnovni kurs „Kreiranje uspeha” će se održati 16. decembra 2011. godine od 10:00 – 16.00 h u Medija centru u Beogradu.
(MC, 05.12.2011)

Seminar o državnoj pomoći medijima, u organizaciji medijskog odeljenja OEBSa, održava se 9. decembra 2011 u Medija centru, Terazije 3, Beograd.
(MC, 04.12. 2011)

Medijski auditorij

Aleksandar Tijanić: Tokom sedam godina dominacije, nikada lakše i ubedljivije nismo dobili godinu u poverenju građana i gledanosti našeg programa. Srbija je 2011, zvaničnim agencijskim merenjem, proglasila RTS za najgledaniji program tokom 272 dana. Sve ostale televizije zajedno (Pink, Prva, B92, Avala, Hepi...) imaju samo 44 dana.
(UNS, 30.11.2011)

ABC gemiusAudience™ merenje zvanično počinje 01. 12., a sistemu je pristupilo već 112 vodećih srpskih sajtova. Na taj način se Srbija pridružila zemljama Evrope i regiona (Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska…) u kojima Gemius pomaže u uvođenju transparentnosti i povećanju efikasnosti oglašavanja na webu. Kompletna lista sajtova koji su ušli u ABC gemiusAudience™ sistem nalazi se na linku abcsrbija.com/o-nama/web-odit.html
(ABC Srbija, 30.11.2011)

Prvi put od osnivanja prve regionalne Internet novine Južne vesti su za 30 dana zabeležile više od 200.000 poseta, pokazuje statistika Google Analytics. Prema istom izvoru, Južne vesti od svog osnivanja, septembra 2009. Godine, beleže rast posećenosti u proseku 16,3 posto na mesečnom nivou. Urednik i jedan od osnivača Južnih vesti, Predrag Blagojević, kaže da uspeh u većoj meri predstavlja stuktura čitalaca. Po statistici Facebook, skoro 65 posto građama koji posećuju ovaj sajt ima između 18 i 34 godine.
(Južne vesti, 05.12.2011)

Medijski transferi

Od 1.decembra, novi Izvršni direktor ABC Srbija biće Nikolina Bobić (n.bobic@abcsrbija.com), dok dosadašnji izvršni direktor, Milan Kovačević, odlazi na mesto predstavnika Gemius Srbija. Poslove administriranja ABC odita štampanih medija, obavljaće izvršni menadžer Neda Lukić (n.lukic@abcsrbija.com). Ovim povodom, ali i zbog statutarnih i drugih neophodnih promena i usaglašavanja, u januaru 2012. će biti održana sednica Borda ABC Srbija. Tom prilikom biće predloženo i proširenje Borda i uvođenje novih članova iz elektronskih medija.
(ABC Srbija, 30.11.2011)

Godišnjice/jubileji

Na današnji dan 1949. godine počeo je s radom Radio Novi Sad. Datum početka rada Radija Novi Sad prihvaćen je kasnije kao Dan Radio-televizije Vojvodine.
(RTV, NUNS, 29.11.2011)

Zaposleni u Radio Subotici u danima kada obeležavaju jubilej, više od četiri decenije postojanja, strepe za sudbinu tog najstarijeg elektronskog medija u severnobačkom regionu. Čeka ih privatizacija, a poučeni dosadašnjim lošim iskustvima u privatizaciji medija, oni žele sami da odlučuju o svojoj sudbini.
(RTV, NUNS, 30.11.2011)

Emisija „Susretanja", koja se svakog radnog dana emituje na prvom programu Radio Beograda, obeležava 30 godina postojanja. Svakog radnog dana Aleksandra Paladin, urednica emisije, slušaoce Prvog programa Radio Beograda informiše o svim muzičkim zbivanjima u Beogradu i šire. Emisija je postepeno evoluirala i prerasla u svojevrstan dnevnik klasične muzike. „To što Radio obavlja je jedna od funkcija javnog servisa. Dakle, da obavesti, ali i da obrazuje one koji ne znaju puno o klasičnoj muzici, a zatekli su se na našim talasima", kaže Đorđe Vlajić, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda.
(www.rts.rs, UNS, 02. 12. 2011)

In Memoriam

Likovni umetnik fotografije, Ivo Eterović, preminuo je u Beogradu u 76. godini. Dobitnik je Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije i drugih nagrada, uključujući nagrade UNSa i Saveza novinara Jugoslavije.
(www.blic.rs, UNS, 26. 11.2011)

Zoran Marinković, dugogodišnji tehnički urednik u Borbi i član UNSa, preminuo je u subotu, 3. decembra u Beogradu. Od 1972. godine radio je u listu Borba gde je bio tehnički urednik. Od 2005. godine radi u Književnim novinama.
(UNS, 06. 12. 2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.