Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 2 > Profesionalizam u medijima

Ocena rada RTS-a

Radio-televizija Srbije u 2010. godini nije ispunila zakonom propisanu obavezu o procentu učešća nezavisne produkcije u programu, a u više navrata RTS je kršila Zakon o oglašavanju, saopštio je Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Zakon ne precizira procente ostalih programa, ali je u izveštaju uočen mali procenat kulturno-umetničkog, dečjeg i edukativnog programa, a prevelik procenat informativnog, programa vesti, dokumentarnog i zabavnog programa.
(Pravda, Danas, Politika, Kurir, 19/04/2011)

U izveštaju za 2010. godinu, Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) stavio je primedbe na rad Javnog servisa. Konstatovano je da RTS nema raznovrstan i balansiran program, a zameren je i veliki broj repriza koje se emituju na toj televiziji. Za prekršaj Zakona o oglašavanju u 2010. godini podneto je ukupno 1.614 prekršajnih prijava protiv RTS-a, a za prekršaje na Drugom programu 861 prijava, što je ukupno 2.475 prekršaja Zakona o oglašavanju.
(Politika, NUNS, 25/04/2011)

Komentarišući nalaze RRA , Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, poručio je: „Neka RRA obezbedi evropski prosek plaćanja pretplate, neka zabrani parlamentu nasilnu uzurpaciju Drugog programa RTS-a, neka RRA smanji broj plaćenih večera sa vlasnicima privatnih televizija i nek više brine o uslovima u kojima rade dva javna servisa, neka se zakon iz 2002. godine prilagodi 2011- godini, neka se nađe novac za socijalni program, neka se javni servis po evropskim standardima zaštiti od političkih apetita vlasti i opozicije i sve obaveze ćemo izvršavati na vreme“.
(Blic, UNS, 18/04/2011)

Nagrade i takmičenja

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozivaju na svečanu dodelu godišnje Nagrade za istraživacko novinarstvo za 2011. godinu, 4. maja u 19:00 na Fakultetu dramskih umetnosti, Bulevar umetnosti 20, Novi Beograd.
(MC, NUNS, 26/04/2011)

Savet Evrope i Stalna konferencija gradova i opština raspisali su konkurs za najbolji medijski prilog u oblasti rada lokalne samouprave. Biće dodeljene tri nagrade za medije sa nacionalnom pokrivenošću i tri za medije sa lokalnom, odnosno, regionalnom pokrivenošću. Izbor za najbolji prilog traje od 15. marta do 15. septembra 2011.
(NUNS, 24 sata, 26/04/2011)

Agencija „Lubris edžtra“ dodeliće specijalna priznanja za objektivno informisanje novinarki dnevnog lista „Danas“ Zorici Miladinović, novinaru „Narodnih novina“ Draganu Mitroviću i novinarki NTV Mirjani Nikolić.
(Danas, 19/04/2011)

Promovisana je nagrada za novinarsku humanost, koja će biti dodeljivana novinarima koji svojim tekstovima i prilozima doprinose humanitarnim akcijama i podstiču socijalnu odgovornost, solidarnost i uzajamnost. Nagradu su osnovali Udruženje novinara Srbije i Jovica Pavlović, preduzetnik i vlasnik restorana Kumbara. Jovica Pavlović će biti donator ove nagrade za koju je izdvojio po 1000 evra u narednih pet godina. Nagrada će biti dodeljivana svake godine 26. oktobra.
(UNS, 27/04/2011)

Oko nagrade grada Beograda

Svečano su uručene nagrade grada Beograda za 2010. godinu najboljim pojedincima i timovima. Među dobitnicima je i novinarka televizije B92 Brankica Stanković, kojoj je prvi put dodeljeno priznanje Beograda za novinarstvo.
(Tanjug, NUNS, UNS, Pregled, 20/04/2011)

Brankici Stanković sa TV B92 je dodeljena ovogodišnja nagrade grada Beograda za novinarstvo za serijal „Prevara veka“, koji govori o pljački državne imovine u rudarskom basenu „Kolubara“. Osnovu ovog serijala autorke Stanković, međutim, čine informacije koje je još tokom 2008. i 2009. objavljivao Gane Đorđević najpre u listu „Gazeta“, a potom i u listu „Alo!“. Predsednik NUNS-a podseća da je za odluku o tome kome će biti dodeljena nagrada najodgovorniji žiri. „Insajder“ je zaslužio nagradu, ali i da su je kolegi Ganetu Đorđeviću dodelili, ne bi pogrešili”, kaže on. Predsednica UNS-a smatra mogućim da je dopisniku „Alo!“ koji je otkrio aferu „Kolubara“ učinjena nepravde, ali da to ne umanjuje zasluge „Insajdera“. „Činjenica je da je cela javnost upoznata sa malverzacijama u „Kolubari“ iz onoga što je uradio „Insajder“ i Brankica Stanković”. Članica žirija za dodelu nagrade Nadežda Gaće tvrdi da su kriterijumi kojima se žiri rukovodio bili značaj teme, uticaj u društvu, način obrade i slično.
(Alo, NUNS, 21/04/2011)

Posete medijima

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i državna sekretarka za informisanje Dragana Milićević Milutinović bili su gosti upravnog odbora Asocijacije medija. Razgovor je bio posvećen položaju medijskih kuća i novinara u Srbij, upravo započetom poslu izrade nacrta teksta Medijske strategije i nezavidnom ekonomskom položaju medijskih kuća i mogućnostima za pomoć države na ovom planu.
(ASMEDI Newsletter, 21/04/2011)

Ministar inostranih poslova u Vladi Srbije, Vuk Jeremić, posetio je sedište Asocijacije medija.
(ASMEDI Newsletter, 21/04/2011)

Godišnjice

Izašao je dvestoti broj lokalnog nedeljnog lista „Kraljevačke novosti“ koji je počeo da izlazi pre četiri godine sa najavom da će moto uređivačke politike lista biti promocija i afirmacija vrednosti građanskog društva, slobodnog tržišta, socijalne pravde, ekonomski i ekološki održivog razvoja Kraljeva i njemu pripadajuće regije integrisane u Srbiju.
(Danas, NUNS, UNS, 20/04/2011)

Slučaj Grand

Vlasnik popularne emisije „Grand“ Slobodan Boba Živojinović je nedavno započeo pregovore s predstavnicima TV Prva o prelasku „Grand produkcije“ sa TV Pink pod njihov patronat. Na TV Prva nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju ova saznanja.
(Kurir, Alo, 15/04/2011)

Vlasnik „ružičaste televizije“ Željko Mitrović kaže da je na čelnicima „Granda“ da odluče hoće li nastaviti saradnju, jer u novoj programskoj šemi TV Pink neće biti mesta za sve njihove emisije. Najavio je da je u pripremi je nova programska šema Pinka sa desetak novih formata i konceptualna izmena programa, zamenom latinoameričkih serija turskim.
(Press, 17/04/2011; Kurir, Blic, 18/04/2011)

Potvrđeno je pisanje Kurira da će „Grand“ produkcija na „ružičastoj televiziji“ imati samo dve emisije, umesto dosadašnjih pet.
(Kurir, 20/04/2011)

Direktor „Granda“ tvrdi da se broj njihovih emisija na Pinku neće smanjivati, iako vlasnik „ružičaste televizije“ kaže drugačije.
(Kurir, 26/04/2011)

In Memoriam

Novinar i popularni voditelj Radio-televizije Srbije Branislav Bane Vukašinović umro je u subotu u Beogradu. Bio je urednik i voditelj „Beogradske hronike” i subotnjeg „Jutarnjeg programa”, jedan od najpoznatijih voditelja RTS-a i legenda srpske televizije. Karijeru je započeo 1956. godine u Radio Beogradu, a u Televiziju Beograd je došao 1969. godine. Pamti se po intervjuima sa najpoznatijim političarima i ličnostima iz javnog i kulturnog života bivše Jugoslavije i specifičnom šarmu.
(Tanjug, NUNS, UNS, Politika, Press, Večernje novosti, 26/04/2011)

Ostalo

Domaće televizije uglavnom poštuju obavezujuće uputstvo Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da se emisije, koje mogu da štete maloletnicima, emituju u kasnijim terminima.
(Tanjug, 16/04/2011; Pravda, Blic, 18/04/2011)

Istraživanje agencije „Lubris Edžtra“ o rejtingu emisija na lokalnim i regionalnim televizijama pokazuje da se građani Niša najčešće informišu kroz informativne emisije televizije „Pet“, ali i da tokom dana pogledaju najrazličitije emisije uglavnom na svim lokalnim i regionalnim televizijama.
(Danas, 19/04/2011)

Skupština Srbije će ove nedelje potpisati ugovor sa televizijskom kućom koja će prenositi sednice parlamenta. Kandidati su RTS i B 92 info. Uslove konkursa ispunjava samo javni servis, jer ima nacionalnu frekvenciju, dok se B 92 info emituje preko „kabla“.
(Večernje Novosti, NUNS, UNS, 26/04/2011)

Ukidanju emisije „Atlantis“ Drugog programa Radio Beograda Programski odbora RTS-a posvetio je desetak minuta. Autorki emisije zameren je neanalitički pristup i neargumentovana relativizacije broja žrtava u Srebrenici. Pisanu izjavu o „slučaju Atlantis“ medijima dostavio je lider DSS-a Vojislav Koštunica. „Vlast više ne može da izdrži da na javnom servisu postoji makar i jedna jedina emisija u kojoj se iznose kritički stavovi prema evroatlantskoj politici sadašnjeg režima“. Po oceni Dušana Radulovića, direktora Radio Beograda, profesionalno neslaganje i ovde se pretvorilo u političku borbu.
(Vreme, NUNS, 14/04/2011)

Urednik Subotičkih novina Dragan Šolaja podneo je ostavku zbog neslaganja sa vlasnicima novina koji su, prema njegovim rečima, očekivali tabloidan i lično motivisan pristup uređenju novina, na šta Šolaja kao profesionalac nije bio spreman. Osim toga, novinari Subotičkih novina više meseci nisu primili minimalne plate i honorare.
(UNS, 18/04/2011)

Nadica Momirov, bivša državna sekretarka u Ministarstvu kulture postavljena je 1. aprila za direktorku lokalne novosadske televizije „Panonija“. Momirov je na mestu direktora TV „Panonija“ zamenila dosadašnju direktorku Vericu Batić.
(UNS, 14/04/2011)

Fabrika cementa „Lafarge“ iz Beočina odobrila je donaciju za izgradnju spomen kuće poznatog srpskog novinara, pisca i političara Pere Todorovića.
(UNS, 14/04/2011)

U današnjoj akciji čišćenja Južne Morave kod Vranja među brojnim volonterima našla se i nekolicina novinara.
(UNS, 15/04/2011)

Izdanje broj 2
14-27. april 2011.


Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.