Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Register for your free copy
Articles written by renowned journalists and columnists. Every other friday...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 1 > Profesionalizam u medijima

Mitovi o Evropskoj uniji najčešće nastaju zbog nedovoljnog znanja, nezainteresovanosti ili nedostatka volje medija da se potpuno posvete ovoj temi. Mediji najviše objavljuju protokolarne izveštaje o EU, a većina građana upravo se oslanja na medije kad želi da bude informisana o tome šta za Srbiju znači članstvo u EU. Istraživanje javnog mnjenja Kancelarije za evropske integracije, iz decembra prošle godine, pokazalo da 52 odsto građana misli da nisu informisani o EU, a samo 19 odsto da jesu. Nedavno je u Novom Sadu održana radionica o temi mitova i činjenica o EU, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). U planu je da se održi sedam radionica, i to u Novom Pazaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Vranju, Boru i dve u Beogradu.
Izvor: Danas, 09.04.2011.

„Prva srpska TV je počela da preskače TV Pink u rejtinzima. Zadivljujuća je brzina kojom je postignut skok u gledanosti. Na dnevnim listama gledanosti, RTS se još uvek najbolje drži. Na drugom mestu je Pinkova pozicija opasno ugrožena navalom novih emisija sa dojučerašnjeg Foksa, preobraženog u televiziju sa pretencioznim nazivom Prva srpska TV.“
Izvor: Blic, 10.04.2011.

Na izložbi „Pres foto Srbija", prvu nagradu za najbolju fotografiju u medijima za 2011. godinu dobila je fotografija „Parada ponosa", autora Marka Đokovića, fotoreportera dnevnog lista „Press" u konkurenciji 1.200 medijskih fotografija i fotoreportaža u devet kategorija.
Izvor: Pravda, Politika, Press, Blic 09.04.2011.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović obavio je razgovore sa svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom kako bi se pronašlo rešenje za direktne TV prenose skupštinskih sednica. Na tender koji je zatvoren 14. marta, niko se nije prijavio, pa je Odalović poslao pismo sa obaveštenjem da televizije mogu direktne ponude da dostave do 5. aprila.
Izvor: Politika, 02.04.2011.

Generalni sekretar Parlamenta Veljko Odalović kaže za „Novosti“ da su u naknadnom roku za prenos sednica Parlamenta direktne ponude podnele dve televizije, RTS i B 92, a da će konačnu odluku komisija doneti za nekoliko dana.
Izvor: Večernje Novosti, 09.04.2011. i 12.04.2011.

Posete medijima

Grupa od 35 novinara, dopisnika stranih medija iz Beograda (ANSA, Frans pres, ARD, Slobodna Evropa, Bugarski radio, agencija Anadolija...) boravilo je tri dana na jugu Srbije – u Vranju, Preševu i Bujanovcu. Put su organizovali „Medija centar“ iz Beograda i Vranja, uz podršku Fonda za otvoreno društvo.
Hiljadu kilometara, tri grada, 14 sastanaka, 50 sagovornika za tri dana. Cilj je bio upoznavanje sa Pčinjskim okrugom kroz razgovore s predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, verskih zajednica i prvim ljudima policije i vojske u Vranju.
Izvor: Pravda, 01.04.2011. Blic, 04.04.2011.

Franc But, ambasador Slovenije u Srbiji, posetio je juče redakciju Danasa. U razgovoru sa urednicima i novinarima lista bilo je reči o medijskoj sceni Srbije, napretku države na putu ka Evropskoj uniji, te mogućnostima za unapređenje saradnje dveju zemalja.
Izvor: Danas, UNS, 06.04.2011.

Generalni direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović sa saradnicima bio je gost direktora i glavnih urednika medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Posebna pažnja bila je posvećena razgovoru o unapređenju saradnje na informativnom planu sa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija, kao i dogovoru o saradnji na planu marketinških aktinosti.
Izvor: ASMEDI Newsletter, 04.04.2011.

Grupa studenata Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum posetila je 6. Aprila RRA. Studenti su upoznati sa organizacijom agencije i načinom rada službe za nadzor i analizu.
Izvor: RRA, 07. 04.2011.

Nagrade i takmičenja

Stručni žiri Kompanije „Novosti” proglasio je za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u Srbiji prošle godine stambenu zgradu u Beogradu, u Novopazarskoj ulici 53, arhitektkinja Vanje Miletić i Irene Videnov. Najuspešniji studentski projekt je „Alternativni model novobeogradskog bloka 23“ Miloša Paunovića.
Izvor: ASMEDI Newsletter, 04.04.2011.

Nezavisni međunarodni žiri programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost“ dodelio je stipendije Dejanu Anastasijeviću, novinaru nedeljnika Vreme i Stevanu Dojčinoviću, novinaru NUNS Centra za istraživačko novinarstvo. U konkurenciji 100 novinara iz regiona nezavisni žiri izabrao je deset stipendista na osnovu predloga istraživačkih priča na temu pravde. Izabrani novinari dobiće 2 000 evra stipendije, kao i 2 000 evra za troškove istraživanja.
Izvor: ASMEDI Newsletter, 04.04.2011.

Kompanija Adrija Media Srbija saopštila je da je foto-esej o životu u cirkusu iz aprilskog broja National Geographic (NG)Srbija, proglašen za najbolju lokalnu reportažu. Autor je Marko Risović, stalni saradnik časopisa NG Srbija. Svetski poznat časopis National Geographic na srpskom jeziku izlazi od novembra 2006. godine.
Izvor: ASMEDI Newsletter, 04.04.2011.

Novinska agencija Beta raspisala je osmi konkurs za „Betinu fotografiju godine“. Pozvani su da učestvuju profesionalni fotoreporteri iz zemalja jugoistočne. Konkurs je otvoren do 21. aprila ove godine. Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na web sajtu Novinske agencije Beta: www.beta.co.rs/fotokonkurs
Izvor: ASMEDI Newsletter, 04.04.2011.

Godišnjice

Radio Leskovac, od 1961. godine emituje program 24 sata dnevno (dvanaest časova sopstvenog programa) iz porodične kuće Vlajčićevih, koja je sagrađena dvadesetih godina minulog veka i od 1989. godine je pod zaštitom države. Jedina je regionalna radio stanica u Jablaničkom okrugu i ima specijalnu emisiju na romskom jeziku „Romano krlo” (Romski glas).
Izvor: Južne vesti, 06.04.2011.

Svoj 41. rođendan Studio B proslaviće danas zajedno sa slušaocima i gledaocima.
Izvor: Danas, NUNS, UNS, 01.04.2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je 25. marta Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) 17 godina rada. On je poručio NUNS-u da, kao i do sada, nastavi da insistira na istinitiom, objektivnim i profesionalnim standardima u novinarstvu.
Izvor: NUNS Newsletter, 01.04.2010.

In memorian

Dugogodišnja novinarka i dopisnica B92 iz Švedske, Manuela Peršon, preminula je u 47. godini, u Stokholmu, posle duge i teške bolesti.
Izvor: Fonet, B92, 07.04.2011; Danas, NUNS, 08.04.2011.

Posle teške bolesti u Kraljevu je 08. aprila preminuo novinar i urednik Radio Kraljeva i „Ibarskih novosti“ Miroslav Kačarević. Kačarević je bio urednik kulturne rubrike u listu „Ibarske novosti“, dopisnik Radio Beograda iz Kraljeva i urednik programa razmene Udruženih radio-stanica Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada za radio-emisije iz oblasti kulture.
Izvor: UNS, 09.04.2011, Politika, 10.04.2011.

Ostalo

U portretu Dušana Mijića, koji ste pod naslovom „Kontroverzni naslednik“ objavili 7. aprila, naišao sam na nekoliko neverovatnih novosti. Izdvajam dve tvrdnje: da je Naša Borba ugašena 1998. godine zbog sukoba vlasnika Dušana Mijića sa redakcijom i da je „Mijićeva prava namera gušenje slobodnog novinarstva i podilaženje režimu Slobodana Miloševića“. Zapravo, zašto da okolišem, tvrdnja da je Mijićeva prava namera „gušenje slobodnog novinarstva i podilaženje režimu Slobodana Miloševića“ je više od gluposti. Raspitajte se malo o onome što se događalo pre desetak godina, jer priča o Našoj Borbi to zaslužuje. Autor: Dimitrije Boarov
Izvor: Danas, 13.04.2011.

Nakon što je grčki milijarder Minos Kirjaku postao većinski vlasnik TV B92, u planirane su mnoge izmene, pa i promena imena, možda već od polovine aprila, a očekuju se i kadrovske promene.
Izvor: Alo!, UNS, 05.04.2011.

Izdanje broj 1
1-13. april 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.