Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju

Sreda, 20/3/2019, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Komitet Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena je 8. marta 2019. godine uputio preporuke Republici Srbiji. Zapažanja i preporuke koje su upućene odnose se na četvrti periodični izveštaj o sprovođenju UN Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena.


Zajedničku konferenciju organizuju
Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, Platforma organizacija za saradnju sa UN mehanizmima za ljudska prava i Ženska platforma za razvoj SrbijeUvodna obraćanja:
  • Milan Marković, šef Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji
  • Milana Rikanović, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women)

Prikaz i analiza ključnih nalaza Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena:
  • Sonja Tošković, koordinatorka Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava i izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava
  • Kosana Beker, koordinatorka tematske grupe za rodnu ravnopravnost Platforme za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava i programska direktorka Udruženja građanki FemPlatz
  • Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama i članica SOS Mreža Vojvodina, članica Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava
  • Jelena Vasiljević, menadžerka za razvijanje kapaciteta, ERA - mreža za jednaka prava LGBTI na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, članica Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava

Obezbeđen simultani prevod.


Izveštaj

Rodna ravnopravnost i dalje tabu – predstavljene preporuke Komiteta UN-a za eliminisanje diskriminacije žena u Republici Srbiji

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar

„Svaka peta žena u Srbiji je izložena nekom obliku nasilja, jer se zakoni i reforme usvajaju formalno, a same žrtve u većini slučajeva nisu ni svesne svojih prava“, rečeno je danas na predstavljanju preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena u Republici Srbiji.

Na pres konferenciji u beogradskom Medija centru, istaknuto je da je Komitet UN-a pozvao državu da preduzme sve neophodne mere za borbu protiv anti-rodnog diskursa, kao i da intenzivira napore kako bi podgla svest ženama o njihovim pravima. U izveštaju je ocenjeno da su napravljeni određeni pomaci u zakonodavnom okviru i ratifikovanju Istanbulske konvencije.

„Iako postoji privid da je mnogo urađeno u ovoj oblasti, rodna ravnopravnost u Srbiji nije poboljšana. Povratna slika govori da agresija preovladava u svim delovima našeg društva. Svaki dan smo svedoci nekog novog slučaja nasilja, što prema osobama iz javnog života, tako paraleleno i u privatnoj sferi“, kazala je direktorka Centra za podršku ženama i članica SOS Mreža Vojvodina, članica Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava, Biljana Stepanov.

Kosana Beker, koordinatorka tematske grupe za rodnu ravnopravnost Platforme za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava i programska direktorka Udruženja građanki FemPlatz, kazala je veoma važno otkloniti anti-rodni diskurs u Srbiji, navodeći da je to moguće, između ostalog, i obukom sudija i tužioca, koji bi morali da budu upoznati sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija.
„Postoji zabrinutost da smo regresirali kao država. Anti-rodno raspoloženje često dolazi sa najvišeg nivoa vlasti, verskih lidera i akademske zajednice. Svakako, postoje i drugi sistemi gde ovo dešava, ali kod nas oni uglavnom bivaju nekažnjeni“, ističe Beker, pozivajući nadležne da u najkraćem roku usvoje Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmene Zakona o zabrani diskriminacije.
„Žene sa invaliditetom se suočavaju sa pojavom koja se naziva ’građanska smrt’, jer u našoj državi i dalje postoji mogućnost da se pojedinci lišavaju poslovne sposobnosti. To znači da neko drugi odlučuje o svemu što je vezano za vas, iako je to suprotno ljudskim pravima“, ocenjuje Beker i dodaje da je jedna od preporuka državi da ukine ovu meru.

Sonja Tošković, koordinatorka Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava i izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, rekla je da se iznova ponavljaju preporuke pravosudnim organima da primenjuju UN standarde u svojim odlukama. Ona upozorava da je Srbija zemlja porekla za 70 odsto žena koje su žrtve trgovine ljudima.
„Poziva se država da izmeni član 16. Zakona o javnom redu i miru. Da žene ne budu kriminalizovane i da im se obezbedi mogućnost za sticanje prihoda, kad žele da napuste prostituciju. Neophodno je unaprediti usluge podrške koje su problematične, izdvajanjem značajno većih ljudskih i finansijskih sredstava“, napominje Tošković.

Milana Rikanović, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, smatra da je rodna ravnopravnost ključno pitanje ljudskih prava i razvoja, te je značajan broj žena i dalje izvan sistema zaštite.
„Problemi određenih grupa i dalje su nevidljvi. U te grupe spadaju žene na selu, sa invaliditetom i određene starosne dobi. Mnoge su nam ispale iz vidokruga, stoga se mora raditi na njihovom ponovnom vraćanju u sistem“, smatra Rikanović, dodajući da je ovdašnje društvo najmanje postiglo u borbi protiv stereotipa.

Pres konferenciju, na kojoj su predstavljene preporuke Komiteta UN-a za eliminisanje diskriminacije žena, organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, Platforme organizacija za saradnju sa UN mehanizmima za ljudska prava i Ženske platforme za razvoj Srbije.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Biljana Stepanov
Sonja Tošković
Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Milan Marković
Jelena Vasiljević
Milana Rikanović
Ana Janković Jovanović
Kosana Beker
Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Predstavljanje novih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje diskriminacije žena za Republiku Srbiju
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj