Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Predstavljanje inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe

Ponedeljak, 28/10/2019, 10:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Predstavljanje inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe

Konferencija za novinare Centra za primenjenu istoriju

Inicijativa za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe, sprovodi se u okviru projekta “Mapiranje Holokausta -očuvanje logora Topovske šupe".

Na koferenciji će govoriti:

  • Milovan Pisarri, istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju

  • Brana Popović, predstavnik Jevrejske opštine Beograd

  • Zlatomir Jovanović, kulturolog, književnik

  • Predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

Moderator:

  • Gordana Nešović, novinarka

INFO

Izveštaj

Povodom pokretanja inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora „Topovske šupe“ istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju Milovan Pisarri rekao je na današnjoj konferenciji da je namera inicijative da se zaštite zgrade nekadašnjeg logora, kome preti uništenje.

„Kroz ovu inicijativu hoćemo da prikupimo što više materijala o istoriji ovog mesta. Upućujemo poziv svim građanima da ako nešto znaju, jave se Centru za primenjenu istoriju, jer se o ovom logoru jako malo zna. Pored istraživanja važno je i da podignemo svest o ovom mestu građanima Beograda, te ćemo kroz niz aktivnosti upoznavati javnost o istoriji ovog logora. U Evropi se danas dešavaju stvari za koje smo mislili da se neće ponovo dešavati, mislim pre svega na porast desnice i stava prema migrantima, koje su strašne politike. Očuvanje sećanja na ono što se desilo pre 80 godina je ključna stvar u edukaciji“, rekao je Pisarri.

On je dodao da moramo da budemo svesni da su postojale određene politike koje su bile uzrok smrti miliona ljudi.

„Jedan od načina da to sprečimo da se ponovo desi jeste upravo kultura sećanja i edukacija o tome što se desilo“, dodao je Pisarri.

On je istakao i da će biti pokrenuta javna kampanja za očuvanje „Topovskih šupa“ i prikupljanje potpisa na međunarodnom nivou.

Pisarri je rekao da je glavni cilj inicijative da se spreči rušenje zgrada a da je sledeći korak predlog memorijala – „Topovske šupe su pod zaštitom Gradskog zavoda za urbanizam, a i stavljene su u nacrt zakona o Sajmištu, što je jako važno“.

Logor „Topovske šupe“ bio je jedan od prvih logora u Evropi za Jevreje i Rome, kroz koji je između avgusta i novembra 1941. godine prošlo oko 5000 Jevreja i 1500 Roma koji su svi, sem retkih izuzetaka, ubijeni u masovnim streljanima na stratištima oko Beograda.

Danas je lokacija bivšeg logora Topovske šupe zaboravljena, zapuštena i postoji velika opasnost da zgrade, koje su bile sastavni deo logora, budu uništene zbog najavljene izgradnje tržnog centra. Inicijativa za očuvanje Topovskih šupa deo je projekta „Mapiranje Holokausta – očuvanje logora Topovske šupe“, koji podržava Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust, Claims conference i Savez jevrejskih opština Srbije. Projekat vodi Centar za primenjenu istoriju u partnerstvu sa nemačkom organizacijom Culture and more.

Brana Popović, predstavnik Jevrejske opštine Beograd rekao je da skoro svi iz jevrejske zajednice imaju nekoga ko je tu stradao.

„Mi danas sa punim pravom se zgražavamo kada izvršitelji izbace neku porodicu na ulicu. Ovde se to desilo 5000 ljudi, koji su odvedeni iz svojih stanova i postali su taoci tadašnjeg okupatora. Ono što je strašno u toj stvari, je da to što se desilo pre 80 godina je prestalo da bude važno. Ako zaustavite tamo na ulici bilo koga i pitate šta se tu dešavalo, niko neće znati. Kultura sećanja ne postoji. Ako ne pamtite šta vam se desilo, desiće vam se ponovo. Zgrade su u očajnom stanju, nisam siguran ni da mogu da se renoviraju. Ali te zgrade treba da budu spomenici. Nije mi jasno zašto baš tu mora da se izgradi tržni centar. To je ogroman prostor, zašto baš tu gde su te dve zgrade treba da se gradi. U tom logoru je bio i moj deda, to je moja lična priča. Ako pustimo da to sećanje propadne, postoji opasnost da se to sve ponovo desi“, naveo je Popović.

On je zaključio da bi u nacrtu zakona o Sajmištu trebalo detaljnije da se uzme u obzir i zaštita Topovskih šupa i da njihova zaštita treba da bude bolje definisana.

Predstavnik Nacionalnog saveta Roma Zlatomir Jovanović istakao je da je važnost sećanja da nas upozoravaju na ono što se nekada desilo upravo da se nikada ne bi ponovilo.

„Topovske šupe su jako važne za romsku zajednicu. 24 godine Romi nisu govorili romski jezik, jer su živeli u strahu, a kad narodu ubijete jezik, uništili ste i taj narod. Važno je sačuvati to mesto, važno je za romsku zajednicu. Topovske šupe su obeležje stradanja romskog naroda i služe kao upozorenje da se to više nikad ne ponovi. Oko ideje da se sačuvaju Topovske šupe svi moramo da se složimo. To je obeležje stradanja čoveka“, rekao je Jovanović, koji se složio da nacrt zakona o Sajmištu treba da uzme u svoju zaštitu i Topovske šupe i da ta zaštita treba bolje da se definiše.

Izvor: DANAS

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Zlatomir Jovanović
Milovan Pissari
Gordana Nešović
Brana Popović
Predstavljanje inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe
Predstavljanje inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj