Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora

Petak, 14/12/2018, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora

Opozicione političke stranke i pokreti održaće konferenciju za novinare povodom potpisivanja Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Predstavnicima medija obratiće se predstavnici političkih organizacija – potpisnica Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, i biće predstavljena sadržina usvojenog dokumenta.


Konferencija za novinare opozicionih političkih organizacija


Osoba za kontakt:Tijana Ilić, Informativna služba Saveza za Srbiju,tel: 060 789 0 789,

e-mail: tijana.ilic@savez-za-srbiju.rs, press@savez-za-srbiju.rs


Izveštaj

“Nećemo u trku sa bukagijama na nogama” – Predstavnici opozcije potpisali predlog o uslovima za fer izbore

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Opozicija Srbije potpisala je danas predlog Zajedničkih uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbornih uslova od kojih, kako navode, neće odstupati makar i po cenu bojkota.

Uslovi za učešće opozicije na izborima, sumirani su u dva najvažnija sektora, a odnose se sa na slobodu medija, kao nužni preduslov za fer i poštene izbore, te na predizborne, izborne i postizborne okolnosti, koji, prema njihovim rečima, već godinama ne ispunjavaju ni minimum demokratičnosti.

Dokument su potpisali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanske platforme i inicijative Ne davimo Beograd.

Izražavajući zadovoljstvo usled potpisivanja zajedničkog sporazuma opozicije, predstavnik Građanske platforme, Jovan Jovanović je kazao da se ta organizacija od svog osnivanja zalagala za zajedničko delovanje stranaka koje nisu bliske aktuelnoj vlasti.
„Opozicija mora da povuče crvenu liniju preko koje neće preći, kad je reč o fer i slobodnim izborima, jer sve ostalo je davanje legitimiteta ovoj nedemokratskoj vlasti“, ističe Jovanović.

Predsednik Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, smatra da je tragično to što opozicija danas mora da izlazi sa zahtevima koji se, prema njegovim rečima, u svakoj normalnoj državi podrazumevaju.
„Ovo je, nažalost, nužan korak. Mi moramo da se izborimo za fer i poštene izbore, jer u suprotnom njih ne može biti. Ne možemo trčati trku sa bukagijama na nogama“, navodi Jovanović.

Aron Čonka iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, ističe da su slobodni mediji i pošteni izbori činioci bez kojih se ne može graditi demokratsko društvo, te da predlog opozicije predstavlja odbranu dugo građenih vrednosti, koje se prethodnih godina urušavaju.
“Nalazimo se na novom početku, stoga se nadam se da ćemo uspeti da se izborimo za sve zahteve koji su sadržani u dokumentu”, rekao je Čonka.

Predstavnik inicijative Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, ocenio je kao dobrim trenutak u kojem je opozicija izašla sa predlogom za regulisanje izbornih uslova, navodeći da je bolje govoriti o tome danas, a ne onda kad su izbori već raspisani.
“Inicijativa Ne davimo Beograd sarađivaće sa svim političkim akterima na pitanjima kontrole izbora, slobode medija i borbe protiv nasilja. Daćemo svoj doprinos u rušenju ove kriminalne vlasti”, istakao je Lazović.

Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke, smatra da je do sada postojalo određeno nerazumevanje između građana i opozicije, kao i samih opozicionih pokreta i stranaka, te da je zajednički sporazum odraz težnje da se stavovi opozicionih aktera usaglase.
„Mislim da je ovo pravi put za dalju saradnju i dalje unapređenje demokratije u Srbiji“, navodi Movsesijan, dok Tatjana Macura iz Pokreta Centra, ističe da je neophodno vratiti kulturu dijaloga u javni život Srbije i da se raspreve moraju voditi tamo gde im je i mesto – u Narodnoj Skupštini.
„Ono što nas ujedinjuje je borba protiv nasilja. To je crvena linija koja je ujedinila čitavu opoziciju. Ovo je pravi trenutak da govorimo o fer izborima. Opozicija je svesna da postoji problem oko regularnosti izbora, stoga želimo da pošaljemo poruku da smo ujedinjeni oko onih problema koji su veoma važni za život građana u Srbiji“, kazala je Macura.

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, napominje da je u Srbiji trenutno nemoguće sprovesti fer i poštene izbore, jer je za tako nešto neopohodno da na ključna regulatorna mesta, kao što su Republička izborna komisija, Regulatorno telo za elektronske medije i Programski Savet RTS-a, dođu ljudi od autoriteta i integriteta.
„Oni bi trebalo da obezbede kontrolni mehanizam kako bi se svi naredni izbori u Srbiji održali u demokratskim uslovima“, naglašava Zelenović.

Dokument o zajedničkim uslovima opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora nisu potpisali predstavnici Građanskog bloka 381 koji su po rečima potpisnika, "u poslednjem trenutku" odlučili da to ne učine.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora
Boško Obradović
Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora
Jovan Jovanović
Aron Čonka
Borko Stefanović
Dragan Đilas
Miloš Jovanović
Radomir Lazović
Aris Movsesijan
Tatjana Macura
Nebojša Zelenović
Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora
Marinika Tepić
Potpisivanje Predloga Zajedničkih uslova opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj