Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Pokrenut izbor dva članova REM

Izvor: Danas, 23.01.2020.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor: FoNet

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pokrenuo je postupak izbora dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), posle ostavki Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića.

Odbor za kulturu i Odbor je konstatovao da su dosadašnji članovi Saveta REM Goran Peković i Đorđe Vozarević podneli ostavke 20. odnosno 21. januara i pokrenuo je postupak izbora dva nova člana Regulatornog tela za elektronske medije.

Po zakonu, nove članove REM predložiće nadležni odbor Skupštine AP Vojvodine, kao i Udruženje izdavača elektronskih medija i udruženje novinara u Republici Srbiji. Kako je istakao predsednik Odbora Mirko Krlić (SNS) član Saveta REM bira se na pet godina, i može biti biran u dva mandata.

Član odbora Đorđe Vukadinović (poslanička grupa Nova Srbija – Pokret za spas Srbije) istakao je da su ove dve ostavke bile očekivane i najavljene posle dijaloga vlasti i opozicije pod patronatom Evropskog parlamenta, kada je postignut dogovor da će REM biti popunjen po formuli „3+2“.

On smatra da Goran Peković, koji je u dva mandata bio član Saveta REM, snosi odgovornost za činjenicu da ovo regulatorno telo nije dobro radilo svoj posao, dok za Đorđa Vozarevića smatra da nije bio adekvatan kandidat za tu funkciju, i zato i nije svojevremeno glasao za njihov izbor.

Vukadinović kaže da ostavke ova dva člana REM pokazuju da su oni podložni političkim pritiscima, i da rad pojedinih članova REM nije nezavisan.

I zato je apelovao da se sad izaberu članovi REM koji će biti ljudi od integriteta i ocenio da je to u interesu i vladajućoj koaliciji. Reagujući na diskusiju Vukadinovića, članica odbora Snežana Paunović (SPS) odbacila je tvrdnje da je vladajuća većina primorala ova dva člana REM da podnesu ostavke. Ona je naglasila da su ostavke njihov lični čin i da Odbor u skladu sa zakonom raspisuje postupak za izbor novih članova REM, a ne raspravlja o pretpostavkama Đorđa Vukadinovića da je bilo pritisaka da se ostavke podnesu.

Članica odbora Nataša Mihailović Vacić (SPS) odbacila je optužbe na rad Gorana Pekovića, i istakla da je on stručnjak.

Ona je podsetila da je neka druga vladajuća većina izabrala Pekovića za člana REM u prvom mandatu 2009. godine, a da su prilikom izbora za njegov drugi mandat 2016. godine glasali protiv njega. Kako je najavljeno, Javni poziv za izbor dva nova člana REM biće objavljen na sajtu Skupštine, u Službenom glasniku, i u dnevnoj štampi. Odbor za kulturu i informisanje razmatrao je i amandmane na predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi, kao i Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti. Usvojeni su samo amandmani sa kojima se saglasila Vlada Srbije.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.