Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Odgovor predsednika NUNS-a Slaviše Lekića državnom sekretaru Ministarstva kulture i informisanja

Izvor: 18.05.2017. NUNS

0 komentara      Ostavite komentar

Sukob sa činjenicama

Postoji izreka koja kaže da ponekad vredi govoriti istinu, tako su veće šanse da vam veruju kad slažete.

Ni ja, kao predsednik, niti bilo koji član NUNS-a ni u izjavi za TV N1, niti u bio kojoj drugoj prilici nismo izjavljivali da se na sednici Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10 u martu ove godine raspravljalo o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima.

Tačka sporenja sa državnim sekretarom za informisanje jeste Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, uvršten u dnevni red te sednice, koji je, kao dokument, potvrđeno nam je iz Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10, stigao – iz Ministarstva kulture i informisanja. Da li je dokument koji je uputilo Ministartsvo kulture i informisanja zastareo, je li podmetnut državnom sekretaru i ko je, ako je, to učinio – nisu pitanja za NUNS!

Umesto da objasni s kojim pravom ili po čijem nalogu već dva meseca radi na strateškim medijskim dokumentima, bez ikakve saradnje sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, državni sekretar za informisanje proziva NUNS zbog podrške Zakonu o javnom informisanju iz 2009. godine, koji je, kako tvrdi Brajović, „Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim“.

Ovde nije problem što Zakon o javnom informisanju iz 2009. godine sa aktuelno spornim Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima ima veze koliko i nakaradni Zakon o javnom informisanju iz 1998. godine, koji je aminovao Brajovićev UNS, problem je što je državni sekretar za informisanje ponovo u sukobu sa činjenicama. Naime, Ustavni sud Srbije nikad nije proglasio neustavnim Zakon o javnom informisanju iz 2009. godine, istina je da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim neke odredbe tog zakona, gle čuda, i na inicijativu Nezavisnog udruženja novinara Srbije koje je od Zaštitnika građana tražilo da pokrene pitanje o ustavnosti ovog zakona i pozvalo nadležne državne organe da izmene sporne odredbe i zakon učine prihvatljivim za javnost i sve medije.

Na kraju, pozivam državnog sekretara za informisanje da se u svojim narednim javnim nastupima prizove istini ili da, ako ima problema sa tom „veštinom“ komunikacije - podnese ostavku.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.