Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

O bosanskom jeziku 5. decembra

Izvor: Danas, 03.12.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: S. B.

Formiranje redakcije na bosanskom jeziku, što od RTS traži Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, Bošnjačko nacionalno vijeće, biće tema sednice Programskog saveta javnog servisa, zakazane za 5. decembar.

Kako je u izjavi za dodatak Sandžak Danas nedavno potvrdio predsednik Programskog saveta prof. Milivoje Pavlović, na sednici će raspravljati o mišljenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja se nedavno izjasnila o pritužbi BNV Nacionalni savet Bošnjaka se letos žalio poverenici na prethodni zaključak Programskog saveta RTS kojim je odbijen zahtev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

Pozivajući se na mišljenje SANU i ostalih relevantnih lingvističkih institucija, Programski savet je zaključio da bosanski jezik ne postoji. Programski savet podseća da na RTS nema posebnih redakcija ni na drugim jezicima manjina.

Prof. Pavlović i BNV, međutim, različito tumače mišljenje poverenice Janković. Iako je BNV saopštio da je poverenica utvrdila da RTS svojom odlukom diskriminiše Bošnjake, Pavlović kaže da to nije tačno.

„U mišljenju poverenice piše da Programski savet ne diskriminiše Bošnjake, ali da pitanju programa na maternjem jeziku treba pristupiti vrlo oprezno. Mi to i nameravamo“, rekao je Pavlović, naglašavajući da RTS poštuje Bošnjake i njihova prava, kao i ostale manjine u Srbiji.

Na ovu izjavu reagovao je BNV, koji je juče saopštio „da predsjednik Programskog savjeta Milivoje Pavlović iznosi neistine i obmanjuje širu javnost u Srbiji“.

U mišljenju poverenice koje je BNV dostavio Danasu, u jednom delu piše: „Predlaganjem neprihvatanja predloga za formiranje redakcije na bosanskom jeziku, Programski savet nije povredio odredbe člana 6 i 24 Zakona o zabrani diskriminacije. U drugom se, međutim, navodi da je „osporavanjem bosanskog jezika kao jezika bošnjačke nacionalne manjine u Zaključku programskog saveta, ovaj savet povredio odredbe čl. 6 i 24 Zakona o zabrani diskriminacije, a u vezi sa članom 3 Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kojim je Srbija prihvatila da se odredbe Konvencije primenjuju i na bosanski jezik“.

„Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da pripadnici bošnjačkog naroda uredno plaćaju RTS pretplatu čiji Programski savjet pokazuje diskriminatorski odnos prema Bošnjacima“, piše u saopštenju.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.