Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

NUNS osudio antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala

Izvor: NUNS, 07.05.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala povodom aktualnih dešavanja u vezi opsade desničara pekare u beogradskom naselju Borča.

Objavljivanjem nacionalističkih i lažnih informacija najgrublje su prekršeni domaće i međunarodne zakonske i etičke norme novinarstva. NUNS zato poziva najviše državne zvaničnike da javno dignu glas protiv šovinističkog divljanja i uzmu u zaštitu svoje građane Albance.

U zapaljivoj nacionalističkoj medijskoj hajci “istakao” se Srpski telegraf objavljujući na naslovnoj strani tekst “Afera koja trese Srbije – Tajna albanskih pekara”, kojim se indirektno poziva na linč nekoliko vlasnika pekarskih radnji u Borči, Novom Sadu i Pančevu.

U tekstu u kojem su objavljene fotografije i puna imena Albanaca za koje se tvrdi da veličaju „veliku Albaniju“, nezavisno Kosovo i zločince „koji su ubijali srpsku decu“, tvrdi se da je Srbija podeljena „na dva tabora“, čime se, valjda, sugeriše podela na patriote i izdajnike i tako dodatno potpaljuje ionako nemirna politička atmosfera.

NUNS ukazuje da se takvim krajnje neodgovornim javnim porukama podstiče mržnja i nasilništvo, te da mediji koji to rade ne brinu ni o zakonskim normama, ni o moralnim standardima, ni o javnom interesu.

Potvrđuje to i ponašanje grupe ekstremista koji su prošle subote na skupu u Borči, na dan između pravoslavnog Velikog petka i Uskrsa nosili zastavu „S verom u boga za kralja i otadžbinu”, a odsečenu svinjsku glavu ostavili na vozilu Albanca vlasnika pekare u Borči. Pri tome su, kako su izvestili retki mediji, uzvikivali „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji” i pevali o paljenju džamija.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 7.05.2019.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.