Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 18 > Novo u medijima

Novo u medijima

Prvi broj nedeljnika Nova Naša reč pojavio se na leskovačkim kioscima. Izašao na 16 strana sa naslovnom i poslednjom stranom u koloru. Nedeljnik, koji je pokrenula grupa leskovačkih novinara, izlaziće svakog petka u početnom tiražu od 1.000 primeraka.
(Pravda, UNS, NUNS, 28.11.2011)

Čitaoci Južnih vesti u buduće će znatno lakše moći da se informišu putem mobilnih telefona i tablet računara. Na telefonima i tabletima neće se prikazivati reklame (baneri), dok su fotografije i video snimci dodatno optimizovani, pa bi učitavanje trebalo da bude mnogo brže nego do sada. Sistem sam detektuje kada korisnik otvara sajt sa mobilnog uređaja i preusmerava ga na novi verziju. „Sve veći broj građana koristi pametne telefone i tablet računare. Naša namera je bila da im omogućimo da se lakše informišu i dok čekaju autobus ili šetaju gradom“, kaže urednik, Predrag Blagojević, i dodaje da su u toku i radovi na aplikacijama za Android i iOS. „Skoro 5.000 ljudi mesečno čita Južne vesti sa mobilnih uređaja, od čega polovina dolazi sa Android operativnog sistema, a 33 posto sa iPhone ili iPad“, kaže Blagojević. Južne vesti prve su regionalne Internet novine u Srbiji.
(Južne vesti, 29.11.2011)

BK televizija ponovo radi. Na Jutjubu je već emitovan prvi „Telefakt“, nekada vodeća informativna emisija, u dobro poznatom terminu, u pet do sedam. Nova BK televizija prikazuje program isključivo na Jutjubu na kojem će do kraja godine svakodnevno biti emitovan „Telefakt“, koji će naizmenično voditi Miloš Jeremić i Dragana Ilinčić. Urednik informativnog programa nove BK, Jadranka Tasić, kaže za Press da će od 1. januara sledeće godine startovati celodnevna programska šema čije detalje za sada ne želi da otkriva.
(Press, 07.12.2011)

Iako televizija BK ne postoji već šest godina, od ponedeljka se preko Internet kanala Jutjub emituje emisija „Telefakt” pod slogom BK TV News. Glavni i odgovorni urednik je Jadranka Tasić, koja je pre ove dužnosti bila urednik TV 5 iz Niša. „Za sada smo još u početnoj fazi. Do Nove godine ćemo emitovati samo večernje izdanje vesti, a kasnije planiramo emitovanje dvadesetčetvoročasovnog programa“, kaže Tasić. Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, rekao je za Blic da Savet još nije razmatrao ovaj slučaj.
(Blic, UNS, NUNS, 07.12.2011)

Digitalizacija

Pomoćnica ministra zadužena za telekomunikacije, Irini Reljin, potvrdila je da će početak procesa prelaska na digitalni TV signal biti odložen, ali da će pripremni radovi biti nastavljeni: „Sledeće godine se održavaju izbori, a nijedna država ne sme da radi digitalizaciju pred izbore, očekuje nas i Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre, tako da ne možemo da počnemo isključenje digitalnog signala pre nego što se sve to završi “.
(Politika, NUNS, 25.11.2011)

Nacrt izmena Strategije prelaska s analognog na digitalno emitovanje TV signala u Srbiji je pri kraju, a njime se predviđa fazni prelazak, kao i pilot emitovanje digitalnog signala koje će početi do kraja godine. Oprema za ovaj posao je stigla i trenutno smo u procesu obnavljanja stubova, odnosno predajničkih lokacija, koje nisu renovirane decenijama, ističe za Danas Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva. Ona dodaje da će pilot mrežom biti „pokriveno“ između 40 i 50 odsto gledalaca u Srbiji. „Prvo gašenje analognog signala će biti u idućoj godini. Pitanje je sada koliko ćemo regiona tačno odrediti i kada će biti to poslednje i konačno isključenje. STB uređaji koštaće oko 30 evra za neku skromnu verziju“.
(Danas, NUNS, UNS, 28.11.2011)

Prelazak s analognog na digitalno emitovanje TV programa planirano je za april 2012. godine, i nema zvanične odluke o produženju tog roka, rečeno je juče na okruglom stolu, koji je organizovala Asocijacija nezavisnih elekronskih medija (ANEM). Savetnik u Ministarstvu kulture, Miloš Stojković, je naveo da je jedina pravna obaveza Srbije da digitalizaciju obavi do kraja 2015. godine, s obzirom na to da će analogne veze do tada biti zaštićene, i dodao da su za taj proces neophodne promene pravnog okvira. On je najavio izmene Strategije za digitalizaciju i pojedinih pratećih propisa.
(Tanjug, Pravda, NUNS, 29.11.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.