Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Nezavisno udruženje novinara Srbije vas poziva na konferenciju za novinare povodom učestalih pretnji novinarima i medijima u Srbiji

Utorak, 12/2/2019, 13:15, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Nezavisno udruženje novinara Srbije vas poziva na konferenciju za novinare povodom učestalih pretnji novinarima i medijima u Srbiji

Poslednjih dana novinari pojedinih medija i predstavnici novinarskih udruženja bili su meta govora mržnje, zastrašivanja i jezivih pretnji koje neposredno proizvode atmosferu straha i ugrožavaju slobodu govora i javnog informisanja.


Konferencija za novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)


Konferenciju organizuje NUNS, uz napadnute novinare, prisustvovaće će predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ) i novinarskih i medijskih udruženja iz zemalja regiona.


Izveštaj

EFJ: Srpske vlasti da razreše slučajeve napada na novinare

Izvor: Beta

Predstavnik Evropske federacije novinara (EFJ) Mehmet Koksal osudio je danas pretnje koje dobijaju novinari u Srbiji i najavio da će tražiti od srpskih vlasti da EFJ izvesti o statusu svih slučajeva napada na novinare.

Koksal je na skupu u Beogradu ocenio i da država treba da odgovori na pitanje zašto i dalje finansira od javnog novca medije koji šire govor mržnje.

On je naveo da je EFJ i ranije reagovala na slučaj Milana Jovanovića i da su bili "u šoku na slike zapaljene kuće".

Koksal, koji je i sam novinar, kazao je da je i on do sada bio napadnut, kao i njegova porodica i da je u takvim situacijama važna podrška kolega i da je obaveza države da "štiti novinare koji rade svoj posao".

"Prijavljivaćemo i prijavljivali smo sve slučajeve napada na novinare svim međunarodnim institucijama", rekao je Koksal.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić pozvao je predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o društvu i dodao da je javnost jedina zaštita novinara.

Povodom pretnji koje je dobio na Fejsbuk stranici "Srbija NAŠA zemlja", Janjić koji je i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta, naveo je da je njegov konkretan zahtev da se otkrije "ko su ljudi koji stoje iza te stranice" i dodao da je već pozvan od strane Tužilaštva da da izajvu.

On je napomenuo da je važno kakvu poruku emituju predstavnici vlasti i pozvao predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o društvu.

Janjić je podsetio da je sa te iste stranice u ovo vreme prošle godine napisano da ga "treba odvesti na Kalemegdan i streljati".

On je rekao da je dužnost države da rešava slučajeve napada na novinare ukazujući da i dalje nisu rešena ubistva i pokušaji ubistava novinara u Srbiji i da je jedini slučaj gde je otkriven inspirator pokušaja ubistva novinara Milan Jovanovića iz Grocke.

Janjić je kazao da je važno ukazati na to "kakvu poruku političari kroz medije šalju" i da "pretnje ne smeju biti tolerisane".

Janjić je rekao i da ne zna kako je on optužen da "propagira vešala" i naveo da je u subotu bio deo Betine ekipe na začelju kolone građanskog protesta i da je video vešala i slikao ih i da je fotografiju objavio u vestima i na društvenim mrežama.

Novinarka Gordana Suša je povodom uvreda i optužbi koje joj je uputio glavni urednik televizije Hepi (Happy) Milomir Marić kazala da će podneti tužbu protiv Marića i te televzije.

Ona je rekla da sve domaće i međunarodne organizacije izveštavaju o tome da se broj napada i pretnji novinarima neprestano povećava.

Suša je navela da "neprijateljstvo doalzi sa vrha vlasti" i podsetila da je poslanik vladajuće Srpske napredne strnake (SNS) Marko Atlagić čitao spisak "nepodobnih novinara".

"Što se čudimo što će ta puška što visi na zidu biti okinuta prema našim kolegama", rekla je Suša.Suša je kazala da je u Srbiji dobro to što je dekriminalizovana kleveta, ali da to funkcioniše samo u "civilizovanim i normalnim društvima".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kazao je da "organizovana kampanja protiv njega često dešavala u periodima kada su se dešavali protesti, prethodno je to bilo tokom "Protesta protiv diktiature", a ovih meseci "Jedan od pet miliona".

On je kazao da samo društvo u Srbiji postaje "sve brutalnije i jezivije" i da "ova količina mržnje i nasilja može voditi mnogo ozbiljnijim posledicama".

On je podsetio da ga je poslanik i predsednik poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović već i ranije prozivao, ali i da mu je "čast" da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prozvao da "zatvara fabrike po Srbiji".

Novinar televizije N1 Vojislav Stevanović kazao je da je ta televizija i ranije dobijala pretnje i da oni sve pretnje shvataju ozbiljno.

On je govoreći o poslednjim pretnjama rekao da je policija reagovala, ali da su to "posledice, a ne uzrok".

On je kazao da su na društvenim mrežama drugi mediji često etiketirali N1 kao "CIA televiziju" i da "proizvode lažne vesti i rade za druge interese" dok je N1 od strane predsednika Vučića označena kao "američka" ili "Đilasova" televizije.

Predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović osudila je napade na novinare u Srbiji i kazala da je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara reagovala 15 puta do sada u Srbiji, kao i da mreža reaguje samo u najdrastičnijim slučajevima.

"Smatram da je neprihvatljivo da se pretnja na društvenim mrežama ne goni po službenoj dužnosti", rekla je Canović i dodala da se na taj način samnjuje broj napada na novinare.

Ona je navela da je uočen novi trend, a to je "porast različitih pritisaka, etiketiranjem, diskriminacijom, nepozivanjem na događaje".

Skupu u Beogradu prisustvovao i zaštitnik građana Zoran Pašalić i delegacija Evropske federacije novinara.
Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Nedim Sejdinović
Željko Bodrožić
Memet Koksal
Vojislav Stevanović
Dragan Janjić
Gordana Suša
Marijana Camović
Dragan Janjić
Nezavisno udruženje novinara Srbije vas poziva na konferenciju za novinare povodom učestalih pretnji novinarima i medijima u Srbiji
Nezavisno udruženje novinara Srbije vas poziva na konferenciju za novinare povodom učestalih pretnji novinarima i medijima u Srbiji
Nezavisno udruženje novinara Srbije vas poziva na konferenciju za novinare povodom učestalih pretnji novinarima i medijima u Srbiji
Zoran Pašalić (Zaštitnik građana)
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj