Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju

Sreda, 8/8/2018, 12:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju

Nakon višemesečnog rada na nacrtu predloga izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, radna grupa Ministarstva saobraćaja je donela nacrt izmena i dopuna zakona koji organizatori konferencije(predstavnici taksi preduzetnika, taksi vozača, auto prevoznika, taksi udruženja i radio centara) vide kao jedno kompromisno rešenje prihvatljivo za sve i početak regulacije taksi delatnosti u Republici Srbiji.

Svedoci smo trenutno veoma urušenog i deregulisanog ambijenta u kome se taksi delatnost obavlja. Nikada nije postojao tako veliki broj ilegalnih prevoznika koji obavljaju taksi prevoz bez ikakve kontrole i potpuno van sistema. Time su pokradeni taksi preduzetnici, javni gradski prevoznici, autobuski prevoznici i budžet Republike Srbije, a ugrožena je i bezbednost korisnika usluga koji ne znaju ni ko ih vozi, ni u kakvom vozilu.

Stručnjaci Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture sa kojima smo sarađivali na izradi ovog nacrta, su uvažili deo naših zahteva i razumeli potrebu za poboljšanje postojećih normativa kao i njihovim sprovođenjem u praksi.

Sa druge strane, ovaj zakon napadaju zagovornici liberalizacije taksi tržišta koje je već izazvalo velike probleme u skoro celoj Evropi i potpuno uništilo taksi u Hrvatskoj.

Ovaj nacrt zakona treba da zaštiti „domaći proizvod“ od nelojalne konkurencije i iz tog razloga smo spremni da ga svi složno branimo svim zakonskim sredstvima.


Konferencija za novinare predstavnika taksi preduzetnika, taksi vozača, auto prevoznika, taksi udruženja i radio centara koji su učestvovali u radu radne grupe


Govore:

  • Saša Knežević, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije
  • Boško Vukojević, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije
  • Vlado Bulatović, predstavnik Strukovnog udruženja taxi preduzetnika,SITAB
  • Zvezdan Sekulić, predstavnik Strukovnog udruženja taxi preduzetnika,SITAB
  • Branko Vitorović, predstavnik Sindikata taksi vozača i auto prevoznika „Nezavisnost“
  • Aleksandar Bjelić, predstavnik Saveza auto taksi udruženja Srbije “SATUS”

Izveštaj

Taksisti: Car:GO mora da se registruje, ne unazađujemo ništa

Autor: Adam Santovac/N1

U aprilu i maju su iz protesta taksisti blokirali ulice prestonice, četiri meseca posle ne pomišljaju na štrajk. Naime, taksisti su zadovoljni jer je Ministarstvo saobraćaja imalo sluha za njihovo nezadovoljstvo i u nacrt Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju unelo izmene koje su tražili.

Taksisti, ipak, sumnjaju da će zakon bez prepreka iz vlade u parlament - na usvajanje.

Previše nas je - priznaju taksisti. U prestonici, na primer, radi 6.700 legalnih i najmanje 1.000 divljaka. To je, tvrde, čak 60 odsto više od potreba mušterija.

Zato su se izborili da novi zakon reguliše broj taksista u svakom srpskom mestu i gradu, kao i cenu.

Ali i da sve to na terenu, ako nacrt usvoje poslanici, kontroliše veći broj inspektora, kojih je do sada na primer, u Beogradu bilo samo sedam.

"Zbog toga smo i tražili između ostalog, da se reguliše i taj deo, da 600 komunalnih policajaca, koliko ja znam ima u Beogradu, da i oni preuzmu deo odgovornosti u kontroli taksi prevoza", kazao je Vlado Bulatović iz strukovnog udruženja TAXI preduzetnika.

Uspeli su taksisti i u onome oko čega se, kada su protestovali, najviše digla prašina. Izdejstvovali su da Nacrt zakona o prevozu putnika na drumu ne odobrava Car:GO.

"Ne vidim zašto time vraćamo Srbiju u neko nazadno doba. Optužuju nas da iako je izmišljena struja mi teramo ljude da koriste sveću. To je netačno. Mi samo nećemo da se uvede električna stolica u javni prevoz", kaže Saša Knežević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

I za to imaju podršku prve žene srpskog saobraćaja.

"Može Car:GO da postoji, nije nikakav problem, ali mora da se registruje u skladu sa zakonom, a ne gledajući neka druga zakonska rešenja, pa gledajući neke "razmake" tih zakonskih rešenja, kako bi bili registrovani", izjavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

To u prevodu znači da će Car:Go morati da se registruje kao taksi delatnost, čime će i cena vožnje biti kao ona taksijem. O takvom predlogu sada ministarstva daju mišljenja - navodno pozitivna.

"Čim se završi ta procedura, ona može da traje 7 ili 10 dana, ne mogu baš da licitiram, biće na sednici vlade, odmah nakon toga će biti upućena u parlament", dodaje Mihajlović.

Da će tako biti - nadaju se, da možda i neće, taksisti - sumnjaju. Jer, tvrde - Car:GO ima podršku kabineta predsednice vlade.

"Sam vlasnik te inkriminisane firme je rekao da ima kontakte s premijerkom još pre nekoliko meseci, a zatim je premijerka poslala svog savetnika Nenada Paunovića na jedan sastanak radne grupe na kojem je gospodin Paunović pokazao elementarno nepoznavanje taksi delatnosti. Da smo mi svi bili zgroženi. Jedino što je on ponavljao je zašto ne može slobodno iznajmljivanje vozila s vozačem i Car:GO mora da radi! I kakav utisak mi onda da steknemo", rekao je Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Da li će kabinet Ane Brnabić stopirati zakon ili će akt po volji taksista nesmetano u parlament? Na to pitanje N1 za sada iz kabineta šefice vlade nema odgovora.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Saša Knežević
Aleksandar Bjelić
Saša Knežević
Vlado Bulatović
Boško Vukojević
Vlado Bulatović
Boško Vukojević
Zvezdan Sekulić
Aleksandar Bjelić
Boško Vukojević
Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju
Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj