Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 2 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Drugi čovek Srpske Napredne Stranke (SNS) najveće opozicione partije A. Vučić tvrdi da je situacija u medijima gora nego što je bila pre dvadeset godina.
(B92, 21/04/2011)

Dimitrios Kipreos, šef Misije OEBS u Srbiji, u razgovoru za Danas izjavio da srpski mediji nisu isti kao u vreme Miloševića, da su novinari ovde spremni da se bore za slobodu medija, da mediji u Srbiji imaju iste probleme kao svugde u svetu i da novinari moraju da se odupru pritiscima političara.
(Danas, NUNS, UNS, 18/04/2011)

Medijska strategija

Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji trebalo bi da bude pripremljen do 1. juna, posle čega sledi višenedeljna javna rasprava, a potom i usvajanje u Vladi. Protokol su sa ministrom Predragom Markovićem potpisali predstavnici udruženja NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres, NDNV i Asocijacija medija. Ovim dokumentom formirana je radna grupa od sedam članova.
(NUNS, UNS, Pravda, Danas, Večernje novosti, Politika, Blic, 19/04/2011; ABC Newsletter, ASMEDI Newsletter, 20/04/2011)

Radna grupa zadužena za izradu nacrta medijske strategije održala je prošle nedelje prva dva sastanka na kojima je dogovorena struktura dokumenta i podeljeno nadležnosti po tematskim oblastima. Predviđeno je da se članovi radne grupe sastaju najmanje tri puta nedeljno. Prema protokolu, sastancima radne grupe u svojstvu posmatrača mogu prisustvovati i po jedan predstavnik Ministarstva, civilnog društva, Saveta Evrope i OEBS-a.
(Danas, 26/04/2011)

Medijska suđenja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestuju zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je „Karlovački list“ kažnjen sa 250.000 dinara. NUNS i NDNV se u potpunosti slažu sa stavom redakcije da je ovo bila tema o kojoj je javnost imala interesa da bude obaveštena i da je način izveštavanja bio u skladu sa svim zakonskim propisima. „Ovu presudu smatramo ozbiljnim atakom na medijske slobode. NUNS i NDNV će o ovoj presudi obavestiti međunarodne organizacije, jer smatramo da je ona duboko u suprotnosti sa evropskom sudskom praksom“.
(NUNS, NDNV, 17/04/2011; Dnevnik, 17/04/2011)

Obustavljeno je Internet izdanje „Karlovčkog lista” posle odluke Apelacionog suda u Novom Sadu da smanji kaznu Karlovačkom listu sa 400.000 na 250.000 dinara, ali i da svojom odlukom potvrdi da događaj o kojem je list pisao nije ni postojao. „Karlovački list” dokazao je, zvaničnim dokumentima i fotografijama, napad radnika obezbeđenja u Južnobačkom okrugu Save Pavlovića na savetnika načelnika Južnobačkog okruga za finansije, koji se dogodio 31. marta 2009. godine.
(Dnevnik, 19/04/2011)

Stečajni upravnik Kurira, Saša Radulović, tužio je Kurir zbog tekstova u kojima se tvrdi da on ima 14 preduzeća i da je istovremeno vlasnik dve fantomske firme. U ovom momentu protiv Kurira su pokrenute sledeće tužbe sa zahtevom za naknadu štete: Filip Cepter 100.000.000, Dejan Dragojlović 66.950.000, Dragan Marić 30.000.000, Saša Radulović 7.200.000, Sandrina Bogunović 3.000.000 i Ljubiša Buha 3.000.000.
(Kurir, UNS, 19/04/2011)

Nastavak suđenja po tužbi SOS kanala protiv Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i RATEL-a pred Privrednim sudom u Beogradu odložen je za 27. maj zbog odsustva sudije. SOS kanal dobio je na konkursu RRA 2006. godine tri frekvencije za emitovanje programa u Beogradu, od kojih je najvažnija neupotrebljiva, pa se SOS kanal obratio sudu tužbom protiv RRA i RATEL-a.
(Danas, NUNS, 20/04/2011)

Posle višemesečnih pokušaja da dobije frekvenciju za Ljiljan radio, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), tužila je Evropskom sudu za ljudska prava Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) i iz Strazbura dobila obaveštenje da je tužba procesuirana. Istovremeno, od BKZ je zatraženo da u roku od osam nedelja dostavi svu dokumentaciju u vezi sa slučajem. Međutim, „Pismo je iz Strazbura poslato 1. marta, a na adresu BKZ stiglo je tek 11. aprila. Dakle, putovalo je ravno 41 dan!“, a deo dokumentacije iz pisma je nestao. BKZ će podneti krivične prijave protiv odgovornih u Pošti.
(NUNS, Večernje Novosti, 14/04/2011; Danas, UNS, 15/04/2011)

Postupak po tužbi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) protiv Udruženja novinara Srbije (UNS) za utvrđivanje svojine i podelu zgrade Doma novinara u Resavskoj ulici, u kojoj se nalaze sedišta oba udruženja, završen je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.
(Politika, Beta, Danas, NUNS, UNS, 14/04/2011)

Sud u Kragujevcu dosudio je kaznu listu ALO! od 200.000 dinara, koju treba da isplati bivšem sudiji istog suda, iako su advokati lista ALO! tražili da se suđenje, iz razloga nepristrasnosti izmesti u drugi grad.
(Alo!, NUNS, 21/04/2011)

U radnjama osumnjičenih nema elemenata krivičnog dela, kao ni drugog dela koje se goni po službenoj dužnosti - zaključak je Osnovnog tužilaštva u Somboru, povodom nasilnog izbacivanja novinara sa sednice skupština opštine Kula 16. februara. O odluci Osnovnog tužilaštva u Somboru obavešten je republički i pokrajinski ombudsman, pred kojim će se naći kompletan slučaj. Novinarke su 31. marta uputile žalbu Republičkom javnom tužilaštvu, a njihova krivična prijava, kao neosnovana, odbačena je 1. aprila, isti dan kada je i zaprimljena. Iako je poverenik za informacije od javnog značaja uputio opštini Kula rešenje da novinarkama „Novosti“ i „Blica“ dostave kompletan snimak sa sednice 16. februara, novinarke su ponovo dobile isti četvorosatni snimak nadzornih kamera, na kome nedostaje samo deo njihovog izbacivanja.
(Večernje Novosti, 18/04/2011)

Suđenje trojici napadača na snimatelja TV B92, Boška Brankovića, nakon više od dve i po godine uskoro bi moglo da dobije sudskog razrešenje, davanjem završnih reči 9. maja. Snimatelj televizije B92 Boško Branković napadnut je 24. jula 2008. godine, na protestu nacionalističkih organizacija i Srpske radikalne stranke.
(B92, 26/04/2011)

Beogradski odbor DSS zatražio da bude obustavljen postupak protiv člana te stranke Nenada Pavlovića iz Lazarevca, koji se sumnjiči da je lepio plakate protiv B92. „Veliki pritisak na policiju i sud da se neko uhapsi u Lazarevcu po svaku cenu bez obzira da li za to postoje opravdani razlozi očigledno je urodio plodom jer i pored toga što nije jasno za koje se tačno krivično delo tereti Pavlović“, navodi se u saopštenju.
(B92, 21/04/2011)

Povodom NATO bombardovanja RTSa

Porodice, prijatelji i kolege radnika Radio-televizije Srbije (RTS) koji su nastradali tokom bombardovanja 1999. godine položili su cveće na spomenik „Zašto” u Aberdarevoj ulici, preneo je Tanjug. U bombardovanju NATO, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, kada su zgradu RTS-a pogodila dva razorna projektila nastradalo je 16 radnika RTSa.
(Politika, 25/04/2011)

Publicista i prijatelj porodica radnika RTS-a ubijenih u NATO bombardovanju, Miroslav Bojčić, naveo je da je Ministarstvo odbrane obećalo da će skinuti oznaku vojne tajne sa „dosijea 466” sačinjenog 2001. godine, u kojem su, kako tvrdi Bojčić, dokazi da je državni vrh znao za predstojeće bombardovanje RTS-a. On tvrdi da u materijalu koji je dostavljen nedostaje 17 dokumenata i da nema traga šta se sa njima desilo.
(Tanjug, B92, 20/04/2011; NUNS, UNS, Politika, Pravda, 21/04/2011)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) zatražiće podršku evropskih kolega da se 23. april, dan pogibije 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju, obeležava kao dan sećanja na ubijene u medijima koji su bespravno proglašeni vojnim ciljem.
(Pravda, 23/04/2011)

Porodice radnika stradalih u zgradi RTS tokom bombardovanja 1999. odbacile su inicijativu Udruženja novinara Srbije da se 23.april „dan pogibije kolega iz RTS-a, obeležava kao dan sećanja na ubijene u medijima koji su bespravno proglašeni vojnim ciljem“, ocenjujući da se radi o sramnoj zloupotrebi u propagandne svrhe. Udruženje novinara, ako je već htelo, moglo je da za dan novinara-žrtava uzme datum ubistva novinara Dade Vujasinović ili Slavka Ćuruvije ili Milana Pantića. Zločin na RTS ima dve dimenzije; to je ratni zločin NATO, ali i državni zločin Srbije. „NATO je napao televiziju, ali organizator ubistva bio je Milošević“.
(E-novine, 25/04/2011; NUNS, 26/04/2011)

Izbor članova Upravnog odbora Javnog servisa

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) izabrao je novi upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) i RT Vojvodine (RTV). U UO RTS-a od sada će biti Đorđe Vozarević, Milica Kuburović, Predrag Marković, Slobodan Marković, Milan Nikolić, Zoran Popović, akademik Vojislav Stanovčić, Dušan Stokanović i Žarko Trebješanin. Novi članovi Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine su: filolog Vanja Barišić, novinar Ivan Benašić, pravnik Dimitrije Boarov, ekonomista Dalibor Bubnjević, nastavnik Ljiljana Bulatović i kompozitor Boris Kovač. Iz prethodnog sastava UO RTV, mandat i dalje teče predsedniku Borisu Labudoviću i članovima Tamari Burević i Ratku Vujičiću.
(Danas, NUNS, 17/04/2011, Tanjug, 18/04/2011; NUNS, UNS Pravda, Večernje novosti, Danas, Dnevnik, 19/04/2011)

Koalicija nevladinih organizacija, Građanska Vojvodina, kritikovala je Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zbog izbora glavnog urednika lista Zrenjanin Dalibora Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV), jer je godinama vodio marketing knjige „Slučaj Nacionalni stroj“, autora Gorana Davidovića zvanog Firer, koji je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje. Koalicija je podsetila da je u toj knjizi objavljen i program neonacističke organizacije Nacionalni stroj.
(Danas, Pravda, Dnevnik, Politka, Press, NUNS, NDNV, UNS, Blic, 24 sata, 20/04/2011)

Dalibor Bubnjević, novoizabrani član Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine, priznao je tokom sudskih procesa od 2007. do 2009. godine da je radio marketing knjige „Slučaj nacionalni stroj“ lidera Nacionalnog stroja Gorana Davidovića Firera, kaže Vladimir Ilić, izvršni direktor Centra za razvoj civilnog društva.
(Blic, 21/04/2011)

Nikada nisam radio stalno, honorarno niti na bilo koji drugi radno pravni način za Art-Projekt, koji je izdao knjigu „Slučaj Nacionalni stroj“ Gorana Davidovića. Zbog tih optužbi preduzeću odgovarajuće zakonske korake protiv odgovornih lica - ističe Dalibor Bubnjević, novoizabrani član Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine.
(Danas, NUNS, 21/04/2011)

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podnela je prigovor Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zbog imenovanja Dalibora Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine.
(Danas, 23/04/2011)

Napadi na medije i novinare

Novinar Čaba Segi saradnik omladinskog dodatka „Kepeš ifjušag“ lista „Mađar so“ pretučen je u Bečeju, saopštila je redakcija tog lista. Novinara su napala tri ili četiri napadača koji su pobegli. Čabi Segiju je ukazana lekarska pomoć.
(UNS, Pravda, Danas, Dnevnik, Blic, 19/04/2011)

SEEMO je osudio fizički napad na Čabu Segija, novinara omladinskog dodatka „Kepeš ifjušag“ dnevnog lista na mađarskom jeziku „Mađar So“, čije je sedište u Novom Sadu u Srbiji.
(SEEMO, 19/04/2011)

Nezаvisno udruženje novinаrа Srbije (NUNS) i Nezаvisno društvo novinаrа Vojvodine (NDNV) dаnаs su nаjoštrije osudili fizički nаpаd nа Čаbu Segijа, sаrаdnikа omlаdinskog dodаtkа „Kepeš ifjušаg“ u listu „Mаđаr so“ i zаtrаžili od nаdležnih dа počinioci u nаjkrаćem roku budu otkriveni i аdekvаtno kаžnjeni.
NUNS i NDNV strаhuju dа izа ovog napada nа Segijа stoje pripаdnici ekstremističkih orgаnizаcijа koji sve češće ugrožаvаju bezbednost novinаrа. Segi je rаnije dobijаo pretnje i putem „Fejsbukа“.
(RTV, NUNS, NDNV, 19/04/2011)

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova ( MUP) Srbije, Policijske uprave u Novom Pazaru i Tužilaštva da konačno, posle četiri godine, otkriju i procesuiraju napadače na Zorana Šaponjića, novinara Kurira i Glasa javnosti. UNS smatra da se ovaj slučaj zataškava i zahteva odgovornost nadležnih koji četiri godine ne uspevaju da pronađu počinioce, iako je činjenica da su oni svima u Novom Pazaru dobro poznati.
(UNS, 20/04/2011)

Izdanje broj 2
14-27. april 2011.


Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.