Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Izjava za štampu misije OEBS u Srbiji o diskusiji medijske regulative i nacionalne medijske strategije

Novinari iz Srbije diskutuju o medijskoj regulativi i nacionalnoj medijskoj strategiji na okruglom stolu koji je podržala Misija OEBS-a

BEOGRAD, 2 septembar 2010. godine – Okrugli sto, u organizaciji Misije OEBS u Srbiji, za kojim su medijski eksperti i novinari razgovarali o nizu preporuka za unapređenje medijske regulative, kao i o situaciji u štampanim medijima, održan je danas u Beogradu.

Ovaj sastanak je prvi u nizu od šest okruglih stolova, koji će biti organizovani tokom septembra, kao deo široke rasprave o nacionalnoj strategiji za unapređivanje medijske zakonske regulative. Diskusije, organizovane uz podršku Ambasade Velike Britanije osmišljene su da pomognu Ministarstvu kulture da prikupi širok spektar mišljenja koje će uzeti u obzir pri izradi medijske strategije. Novinari i urednici medija iz Srbije, kao i stručnjaci iz Evrope učestvovaće u ovim diskusijama.

Pozdravljajući učesnike današnjeg razgovora, šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Dimitrios Kipreos naglasio je: “Proces diskusije svih pitanja u vezi s medijima, u obliku otvorene i sveobuhvatne debate, od suštinskog je značaja za naš zajednički uspeh. Sve zainteresovane strane i pojedinci treba da imaju prostor gde će izraziti svoja mišljenja, izneti probleme koje imaju i predložiti najbolja rešenja koja odgovaraju situaciji u Srbiji.”

“OEBS snažno podržava transparentnost procesa definisanja medijske politike i donošenja zakona, kao ključnog elementa za ispunjenje prava građana Srbije da budu objektivno informisani i da slobodno razmenjuju informacije.”

Naredni okrugli stolovi će se koncentrisati na rad regulatornih tela, javne servise i komercijalne emitere, proces digitalizacije, novinske agencije i pomoć države medijima. Zaključci ovih diskusija poslužiće kao jedno od polazišta za izradu medijske strategije.

Sledeća debata, posvećena digitalizaciji i regulatornim telima biće održana 9. septembra u Beogradu.

.

For further information, please contact Jaba Devdariani, Head of Political and Press Affairs
OSCE Mission to Serbia
Tel: +381 11 3606 244/150/151, fax: +381 11 3606 116, mobile: +381 63 348 195
E-mail:
ppiu-serbia@osce.org
While press releases are made available in both English and Serbian, the English version prevails.