Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju

Utorak, 6/11/2018, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Regionalna mreža organizacija civilnog društva POINTPULS i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) predstaviće rezultate četvrtog kruga istraživanja javnog mnjenja„Stavovi građana o policiji“.

Stavovi građana o policiji u Srbiji će u isto vreme biti predstavljeni i upoređivani sa stavovima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Istovremeno predstavljanje stavova građana o policiji biće organizovano u glavnim gradovima širom Zapadnog Balkana.

Na skupu će biti ponuđeni odgovori na sledeća pitanja:

-Da li se građani osećaju bezbedno?

- Koliko građani veruju policiji?

- Šta građani misle o policiji kao instituciji?

- U kojoj meri građani veruju da je policija korumpirana?

- Kako se boriti protiv korupcije u policiji?

Rezultati istraživanja biće istovremeno predstavljeni u Tirani, Sarajevu, Skoplju, Podgorici i Prištini u organizaciji članica POINTPULS mreže: Analytica, Centar za sigurnosne studije, Institut Alternativa, Institut za demokratiju i medijaciju i Kosovski centar za bezbednosne studije.

Konferencija je deo projekta „Puls integriteta i poverenja u policiju na Zapadnom Balkanu: POINTPULS“. Projekat podržava Evropska unija kroz program „Podsticanje civilnog društva“ za mreže organizacija civilnog društva u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Stavovi izraženi u projektu isključivo su stavovi BCBP i ne odražavaju stavove Evropske Unije.


Konferencija za novinare Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Panelisti:

  • Istraživač BCBP Bojan Elek
  • Istraživač BCBP Saša Đorđević

Prezentacija će biti održana na srpskom jeziku. Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Zbog ograničenog broja mesta molimo Vas da potvrdite svoje učešće do utorka, 6. novembra u 10 časova putem linka ili telefona 011 3287226.

Izveštaj

Poverenje u policiju na istorijskom maksimumu, kao i korupcija unutar nje

Autor: Vojislav Milovančević

U Srbiji preovladava mišljenje da je policija duboko korumpirana i politizovana, a rast poverenja u njen rad, tumači se činjenicom da građani korupciju unutar ove institucije smatraju normalnom pojavom, rečeno je danas na pres konferenciji “Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju”, Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.

Istraživač BCBP-a, Saša Đorđević smatra da su ovakve pojave uobičajene za većinu postkomunističkih zemalja, navodeći da je sistem naterao građane na korupciju i da oni, uprkos tome što smatraju da je ona štetna, ne traže odgovornost za koruptivno ponašanje.
„Zbog toga se građani, što se tiče bezbednosti, oslanjaju na sebe, a ne na institucije. Postoji ta visoka percepcija korupcije i ona, na neki način, postaje normalna pojava“, kazao je Đorđević.

On je naveo da se većina građana u Srbiji oseća bezbedno, oko 61 odsto, te da je tek petina anketiranih dalo negativan odgovor. Prema njegovim rečima, poverenje u srpsku policiju je dosegao „svetski prag“, ali još uvek postoji prostor za napredak.
„Ovo je prvi put, od kad sprovodimo istraživanje, da je preko 60 procenata ispitanika zadovoljno radom policije i ima poverenje u nju. Građani žele da veruju u ovu instituciju, jer ona, na neki način, predstavlja garant bezbednosti. Ljudi daju blanko podršku policiji, ali istovremeno navode ključne nedostatke u okviru njenog rada”, kazao je Đorđević, dodajući da je uticaj politike na opereativni rad policije jedan od glavnih problema, posmatrano iz ugla građana.
“Oko 72 odsto ispitanih smatra da je rad policije politizovan i da političari utiču na neke istražne postupke. Korupcija je postala socijalno prihvatljivo ponašanje, stoga ne treba da iznenađuje što, paralelno sa rastom poverenja, raste i verovanje u korumpiranost policije”, zaključuje Đorđević.

Govoreći o tome kako građani u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, posmatraju ulogu policije, istraživač Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku, Bojan Elek, kazao je da se identične zamerke pojavljuju i u ovim zemljama.
“Građani u regionu ne smatraju da su policija i vojska garant bezbednosti. Zabrinjavajuće je da su mladi, u navedenim zemljama, iskazali najradikalnije stavove na sva pitanja i da oni najviše percipiraju susedne zemlje kao svoje neprijatelje”, navodi Elek.

Istraživanje BCBP-a, o stavovima građana Srbije o policiji, sprovedeno je u avgustu ove godine i u njemu je učestvovalo hiljadu i osam punoletnih ispitanika, korišćenjem slučajnog reprezentativnog uzorka. Dok je u čitavom regionu intervju obavljen sa više od šest hiljada ljudi.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Saša Đorđević
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Saša Đorđević
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Kako građani vide policiju, bezbednost i korupciju
Bojan Elek
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj