Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Janjić: Vlasti guraju novinare na propagandne noževe

Izvor: N1, 13.02.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: N1

U pogledu slobode govora i medijskih sloboda najvažnije je da vlasti prestanu da tretiraju medije kao političke protivnike i da ih guraju na propagandne noževe, rekao je Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta. Posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj ocenio je kao veoma važnu.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj veoma je važna, a jedan od osnovnih motiva te posete bio je da se pokaže "spoljnom faktoru", odnosno EU, spremnost na saradnju. "Nije slučajno da se poseta poklopila sa usvajanjem nove strategije EU (za Zapadni Balkan) gde se insistira na sređivanju odnosa u regionu", rekao je Janjić.

Kako kaže, ta poseta nije bila samo protokolarna i odraziće se na buduće odnose.

"Svi lideri u regionu imaju nekog putera na glavi, neko manje neko više, i svesni su da narodi koje vode moraju da reše odnose radi budućnosti, i svi su svesni da je to moguće jedino u okvru Evropske unije, a da bi sve ostalo vodilo destabilizaciji. I na tom planu oni se ponašaju ispravno, a na domaćem planu ponašaju se drugačije da bi sačuvali glasove", rekao je Janjić.

On je ocenio dobrom poruku Vučića da će tražiti od svih predstavnika vlasti da prestanu sa napadima na Hrvatsku, kao 100 dana primirja. "To je dobra poruka, ona se odnosi na Vulina i Dačića, ali takođe ona pokazuje i da ako ne bude otpora ovom zahtevu da on može da kontroliše situaciju. Ako pređu u fazu u kojoj se neće međusobno pljuvati to će biti dobro", kazao je Janjić.

Upitan koliko je teško graditi odnose ako su obe strane složne da se gotovo ni u čemu ne slažu sem u pogledu budućnosti, Janjić je rekao da su lideri Srbije i Hrvatske tokom jučerašnjih razgovora "kandidovali budućnost" jer su svesni da odnose neće moći da reše jako dugo, već je to vrsta zamrznute svađe.

Ni Srbija ni Hrvatska neće se odreći svojih zahteva i stavova, i to u odnosima može "samo da se pegla", a samo u okviru EU je moguće rešiti odnose, dodao je.

Premijerka je trebalo drugačije da reaguje na izjave Gajovića

Izjave državnog sekretara u Ministarstvu informisanja Aleksandra Gajovića su "grozna stvar". "Kad imamo ubijene novinare, nerešene slučajeve tih ubistava, pretnje, napade na novinare generisane optužbama, a državni funkcioner koji je direktno zadužen za medije izađe sa izjavom - neka se novinari sami štite, onda to može da se i čita i - pazite šta pričate, pa vas neće napadati", kazao je Janjić gostujući na N1.

Premijerka Ana Brnabić je trebalo da reaguje na drugi način na izjave Gajovića i kritike medijskih udruženja na njih.

"Mogli smo da čujemo neku reč u prilog zaštiti novinara i neki stav drugačiji od pristupa da oni nemaju veze sa tim. Izvršna vlast ima itekako veze, njena dužnost je da stvori uslove da svi koji iznose svoja mišljenja javno budu zaštićeni", kazao je Janjić.

Posle pretnji na društvenim mrežama, nakon što je napisao na tviteru da je ubistvo Olivera Ivanovića političko, a njegovo ime na konferenciji za novinare pomenuo predsednik Republike Aleksandar Vučić, Janjić kaže da se osećao dosta neprijatno i da je njegov stav da je predsednik generisao te prenje.

"Pretnje su došle nakon njegove izjave, njemu se nije svideo taj tvit, verovatno je bio zabrinut da bi mogla da bude vođena kampanja u pravcu toga da je Srbija odgovorna, i potpuno nepotrebno je to učinio javno vidljivim, jer sve što on kaže slušaju svi", kaže Janjić.

"A sve se dogodilo na neistini, nije tačno da sam vlasti optuživao da su odgovorne za ubisto Ivanovića, niti imam argumenata za to. Ono što je rezultiralo pretnjama je izjava Vučića na konferenciji za novinare... Bilo bi normalno da očekujemo zaštitu, a ovde se desilo upravo obrnuto", naveo je.

Janjić je rekao da nije tačno da je optužio Srbiju za ubistvo, ali da čak i da jeste, nikako ne bi smelo da se desi da vlast crta mene na novinarima. " To je ono što izaziva pravu zabrinutost", kazao je.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.