Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...

Iskorišćenost novih tehnologija u javnoj upravi

Internet prezentacije opština još uvek su statični bilteni, koji ne omogućavaju dvosmernu komunikaciju sa građanima, što dovodi do toga da je prostor za učešće građana u procesima odlučivanja sužen, pokazuje istraživanje koje su sproveli BIRN Srbija i NALED u toku februara i marta 2011. godine.

Istraživanje koje je imalo za cilj da oceni efikasnost elektronske komunikacije između lokalne samouprave i građana, pokazuje da je većina lokalnih samouprava u Srbiji prepoznala vrednosti novih informacionih tehnologija. Od 149 opština, koliko je bilo obuhvaćeno istraživanjem (bez Kosova i Metohije i grada Beograda), njih 140 ima svoje zvanične Internet prezentacije.

Iskorišćenost Internet servisa u praksi ipak nije zadovoljavajuća, pokazuju rezultati. Ni jedna opština nema forume, diskusione grupe ili slične aplikacije koje bi omogućile direktnu komunikaciju građana sa čelniocima javne uprave, a ne postoje ni multi-medijalni sadržaji.

U toku istraživanja posebna pažnja je posvećena postojanju e-uprave, a kako pokazuju rezultati istraživanja, od 149 opština, svega polovina ima uveden ovaj servis (u jednoj od opština ovaj servis je bio u izradi).svega polovina opština ima uveden ovaj servis.

Postojanje ovakvog servisa omogućilo bi lakše i brže dobijanje dokumenata za građane, a ujedno bi uveliko olakšalo rad lokalne uprave.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da zaposleni u polovini opština ne odgovaraju na upite poslate e-mailom ili online kontakt formularima, a da oni koji odgovore to čine u roku od jednog do tri dana, dostavljanjem kompletne informacije i potpunog odgovora.

Rezultati istraživanja javnosti su prvi put predstavljeni na konferenciji „Elektronska komunikacija i upotreba elektronskih dokumenata u javnoj upravi” koja je održana 16. maja u Aero klubu Beograd.

U diskusiji su uz NALED i BIRN Srbija učestvovali predstavnici javne uprave i privrede:

  • Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za kulturu, informisanje i informaciono društvo
  • Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre Republike Srbije
  • Mićo Basara, izvršni direkor ComTrade-a
  • Marko Mandić, predstavnik Asseco-a

Više informacija o konferenciji

Preuzmite celokupan izveštaj (pdf)

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u