Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji

Petak, 9/5/2014, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji

Prezentacija rezultata

Studentsko udruženje BEUM, zajedno u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz podršku Delegacije Evropske unije i EU info centra, sprovelo je istraživanje o informisanosti učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji. Istraživanje je sprovedeno poslednje dve nedelje aprila meseca 2014. godine na reprezentativnom uzorku u odabranim školama i odeljenjima.

Cilj ovog istraživanja jeste skretanje pažnje na nedovoljno obrazovanje o Evropskoj uniji i njenim institucijama u srednjim školama i isticanje važnosti vannastavnih aktivnosti u ovoj sferi. Dosadašnja istraživanja Kancelarije za evropske integracije pokazala su da je uzrast srednjoškolaca u Srbiji najmanje informisan o Evropskoj uniji, ali i istovremeno da u tom uzrastu vlada i najveći procenat evroskepticizma, međutim primećeno je odsustvo istraživanja isključivo srednjoškolske populacije na ovu tematiku. Učenici srednjih škola obuhvaćeni ovim istraživanjem, popunjavanjem upitnika, imali su priliku da iskažu svoje vrednosne stavove o Evropskoj uniji i evropskim integracijama Srbije, ali i da pokažu koliko su informisani o najosnovnijim činjenicama vezanim za Evropsku uniju i trenutni status Republike Srbije na putu ka članstvu.

Konferencija za novinare
Studentskog udruženja BEUM

Govore:

  • Đorđe Đorđević, potpredsednik Studentskog udruženja BEUM i koordinator istraživanja
  • prof. dr Zoran Lučić, CeSID
  • Darko Mandić, predsednik i osnivač Studentskog udruženja BEUM

Pozivno pismo (pdf)

Molimo Vas da potvrdite Vaše prisustvo putem sledeće e-adrese: ddordevic@beum.org

Izveštaj

  • Snimak konferencije na MC Web televiziji
  • (BEUM/CeSID) - Studentsko udruženje BEUM, zajedno u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz podršku Delegacije Evropske unije i EU info centra, sprovelo je istraživanje о informisanosti učenika beogradskih srednjih škola о Evropskoj uniji. Istraživanje je sprovedeno poslednje dve nedelje aprila meseca 2014. godine па reprezentativnom uzorku od 1038 anketiranih učenika u odabranim beogradskim školama.

Razlozi za ovo istraživanje leže u prethodno objavljenim studijama gde ima indicija da među učenicima srednjih škola vlada priličan nivo evro-skepticizma i neinformisanosti о Evropskoj uniji i evropskim integracijama Srbije. Takođe, primećen je i nedostatak bilo kakve edukacije о Evropskoj uniji u srednjim školama, te je glavni izvor informisanja učenika о EU nepoznat. Srbija je počela pristupne pregovore sa EU, а generacija koja je trenutno pri završetku srednje škole ćе do kraja tih pregovora predstavljati novu društvenu snagu koja ćе dati konačnu odluku о ulasku Srbije u EU.

Nalazi:
Učenici se najčešće informisu о EU preko medija (66%). Gotovo tri četvrtine učenika (70%) ocenilo je svoje znanje осеnamа 2 ili 3 (nа skali od 1 do 5). Trećina učenika (32%) želi da zna više о EU, dok 25% nе želi da se informise о EU. Najpoželjniji način informisanja о EU je preko televizije (23%) i interneta (19%).

Preko 75% učenika zna gde se nalazi glavno sedište EU (Brisel), koja se zemlja poslednja priključila EU (Hrvatska) i koliko ima ukupno država članica (28). Međutim, 45% učenika nе zna da Srbija ima Kancelariju za evropske integracije. Znanje о institucijama EU je prilicno loše, ра čak 53% učenika smatra da je Savet Evrope telo Evropske unije, dok 30% njih smatra da je Međunarodni sud u Hagu organ EU. Dа je Švajcarska članica EU reklo je 24% učenika, dok je 19% reklo isto za Norvešku. Kada bi se danas održavao referendum о pristupanju Srbije EU, čak 38% učenika bilobi protiv, dok bi 26% zaokružilo "za". Iznenađuje veliki procenat neopredeljenih učenika (36%).

Glavne asocijacije nа EU među beogradskim srednjoškolcima su, međutim, uglavnom pozitivne: sloboda putovanja (15.4%), snažniji glas u svetu (9.7%), dobra privreda (9.1%). Negativne asocijacije su manje zastupljene: gubitak kulturnog identiteta (14.4%) i rast nezaposlenosti (5.6%).

Zaključak:
Informisanost učenika о EU je nа niskom nivou, međutim postoji prostor za napredak. Učenici su zainteresovani da iskažu svoj stav i da se aktivnije uključe u procese odlučivanja, ali i da se više informišu. Učenici pretežno negativno gledaju nа Evropsku uniju iako su im glavne asocijacije nа EU pozitivne. Bitno je pojačati rad nа obrazovanju о EU i u srednjim školama i nа vannastavnom planu. Studentsko udruženje BEUM planira da nastavi sprovođenje edukativnih projekata о EU namenjenih učenicima srednjih škola i studentima.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Darko Mandić
Zoran Lučić
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Informisanost učenika beogradskih srednjih škola o Evropskoj uniji
Đorđe Đorđević
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj