Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Ilić o slučaju "Peščanik": Preterana kritika može da šteti

Izvor: Politika, 09.08.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Poverenik za samostalnost javnog izražavanja Goran Ilić kaže da su pojedine medijske organizacije pravilno ukazale na to da javni funkcioneri, a naročito političari, moraju da budu spremni da trpe kritičko mišljenje o svom radu i u situaciji kada su lično povređeni iznošenjem mišljenja. Međutim, dodaje da preterana kritika može biti štetna.

Ilić je reagovao povodom prvostepene odluke donete u korist ministra policije Nebojše Stefanovića, po tužbi u građanskom postupku podnetoj zbog povrede njegove časti u tekstu u "Peščaniku".

Ilić je za list Politika rekao da su pojedine medijske profesionalne organizacije pravilno ukazale na to da javni funkcioneri moraju da budu spremni da trpe kritičko mišljenje o svom radu i u situaciji i kada su lično povređeni iznošenjem mišljenja.

"Međutim, kao što štiti slobodu izražavanja, Evropski sud za ljudska prava u svojim odlukama štiti autoritet i nezavisnost suda, iznoseći stanovište da javna kritika pravosudnih organa, ukoliko se zasniva isključivo na vrednosnim ocenama i kvalifikacijama, jeste preterana. Nažalost, u pojedinim saopštenjima povodom prvostepene presude mogle su se čuti ocene koje se nisu zasnivale na činjenicama, već su predstavljale vrednosne zaključke, koji, budući da potiču od medijski uticajnih organizacija, mogu da dovedu u pitanje nezavisnost odlučivanja drugostepenog suda u pomenutom predmetu", kazao je Ilić.

Viši sud u Beogradu usvojio je tužbeni zahtev ministra Nebojše Stefanovića i utvrdio da su Vesna Pešić i portal "Peščanik" povredili njegovu čast, zbog čega moraju da plate nadoknadu za nematerijalnu štetu u iznosu od 200.000 dinara.

Povod je tekst Vesne Pešić "Dosoljavanje", koji je objavljen 2016. godine, a reč je o slučaju rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

Na ovaku presudu Višeg suda reagovali su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, navodeći da je ona politički motivisana i da nije zasnovana na zakonu.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.