Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

HITNA INFORMACIJA – RKS ODLAŽE PANEL U MEDIJA CENTRU

Sreda, 25/3/2020, 12:00, I sprat

OBAVEŠTENJE ZA RAČUNOVOĐE I MEDIJE


Računovodstvena komora Srbije odlaže Panel u Medija centru, koji je bio zakazan za 25. mart (sreda) u 12 časova.

Rukovodstvo Računovodstvene komore Srbije donelo je ovu odluku u skladu sa najnovijim dešavanjima, vezano za epidemiju Korona virusom i preporukama nadležnih organa Srbije.

Kada se situacija u Reublici Srbiji stabilizje, zakazaćemo novi termin za održavanje Panela, na temu “ULOGA RAČUNOVOĐA U DIGITALIZACIJI PRIVREDE I INSTITUCIJA U SRBIJI OD 2013.G. DO DANAS, IZAZOVI, BENEFITI I OGRANIČENJA U RADU”


Hvala na razumevanju!


U nastavku ispred Računovdstvene komore Srbije želimo da podelimo nekoliko preporuka članovima komore i ostalim računovođama kao i poslodavcima.

1. U skladu sa aktuelnom situacijom, gde je evidentirana epidemija Korona virusom u Srbiji i postoji opravdana bojazan od širenja epidemije, preporuka našim članovima i ostalim računovođama kao i poslodavcima, zakonskim zastupnicima, državnim institucijama sa kojima sarađuju računovođe, da je zdravlje zaposlenih na prvom mestu i zaštita na radu, koju treba da provode računovođe i ostali
zaposleni u skladu sa preporukama nadležnih institucija;

2. Pošto smo u prethodnom periodu od 2013.g., do danas, upravo u skladu sa temom koja je bila predviđena za Panel u Medija centru koji pomeramo za naredni period, doprineli digitalizaciji privrede i institucija, preporuka jeste, da se posao računovodstvenih usluga u ovom periodu, obavlja isključivo elektronskim putem. Dakle u prometu na malo, predlažemo da poslodavac nosi naplaćen Pazar/gotovinu
i predaje u poslovnu banku.

3. U izvršavanju preuzetih obaveza u skladu sa Ugovorom o radu ili u skladu sa obligacionim ugovorom o vođenju poslovnih knjiga za druga pravna lica, voditi računa, da se primenjuju adekvatno propisi u radu, sva važeća računovodstvena regulativa, međunarodna profesionalna i interna regulativa i ostali propisi, vodeći računa uvek o sekundarnoj obavezi koju imaju računovođe u radu, u skladu sa ZPPPA.

4. Za sve poslodavce ali i računovođe koji su poslodavci kao registrovane delatnosti za vođenje poslovnih knjiga, važno je pokazati solidarnost, vezano za potrebu odsustvovanja, kako zbog smanjenja obima posla, tako iz drugih zdrvastvenih i porodičnih razloga, vezano za adekvatno pravo na naknadu po različitim osnovama, zarada, bolovanje, plaćeno odsustvo i slično.

5. Za sve računovođe koje moraju vreme provoditi u pravnim licima, koja imaju proizvodnu delatnost strateški važnu za državu, gde u skladu sa odlikama Vlade Srbije održavaju kontinuitet proizvodnje i snadbevanja važnim životnim namirnicama, važno je da računovođe posao obavljaju vodeći računa o zdravlju, na prvom mestu, uz adekvatnu zaštitu na radu.

6. Predlažemo, da se dostavljanje dokumentacije u svim drugim slučajevima, vrši putem interneta ili putem post exspers pošte ili da se ostavlja u sanduče kod pravnog lica, pružaoca računovodstvenih usluga, kako bi se međusobna komunikacija sa Naručiocima usluga, svela na najmanju moguću meru.
Računovodstevna komora Srbije stoji na raspolaganju svim članovima za stručne savete po svim pitanjima koja će se javiti u poslu u ovom periodu, gde moramo pokazati maksimalnu solidarnost.
Računovodstvena komora Srbije stoji na raspolaganju i nadležnim isntitucijama, da stručnim preporukama pomogne, vezano za donošenje adekvatnih odluka za rad pravnih lica i računovođa u vom peruodu.

Želimo građanima Srbije da ovaj “oblak” opasnosti od Korona virusa, koji se nadvio na nas, prođe što pre bez većih posledica, da oboleli se izleče, da svi poštujemo upustva nadležnih, da im verujemo i molimo Gospoda da nam pomogne. Računovođe su i u ovoj vanrednoj situaciji dokazali, da su kao profesija, strateški važni za državu Srbiju, za sva pravna lica, institucije, pre svega za sve građane
Srbije.

Očekujemo da ih država Srbija, svi poslodavci kao i državne institucije, tako i vrednuju i da potvrde njihov doprinos provedenim reformama ali i važnost njihovog rada i angažovanja u ovoj vanrednoj situaciji. Mi u Računovodstvenoj komori Srbije ćemo na tome raditi i u budućem periodu, u skladu sa tim, blagovremeno ćemo vas obavestiti, kada će biti ponovo zakazan Panel na navedenu temu, gde ćemo potvrditi važnu ulogu računovođa u ovoj situaciji ali i u provedenim reformama Srbije, koje su doprinele, da država može da funkcioniše bez problema i u ovakvim vanrednim situacijama, gde je obezbeđena finansijska stabilnost u budžetu Srbije.

Računovodstvena komora Srbije

predsednik udruženja

mr Snežana Mitrović

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj