Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC press centar > Izbori > Parlamentarni izbori 2014. > Digitalni glas Srbije - Izbori 2014 > Građani neodlučni u noći pred izbore

GRAĐANI NEODLUČNI U NOĆI PRED IZBORE

16. mart 2014. godine

U toku predizborne noći najveći deo aktivnih građana na mrežama bili su oni neodlučni, mahom mlađi glasači. U ovim izborima deluje da će baš ta mlađa grupa glasača najviše odlučiti kome će otići veći broj glasova. U noći pred izbore, a na osnovu uzorka prikupljenog do 6 časova, preko 70% glasača izražavalo je svoju neodlučnost za koga da glasaju ili da li prosto da precrtaju svoj listić. Ono što svakako ostaje isto kao i u prethodnim danima jeste da veliki broj glasača želi da izađe na glasanje, pa su tako mnogi ranim jutrom i krenuli iz drugih gradova u gradove gde je njihovo biračko mesto.

Ako su mreže ikakav pokazatelj javnog mnjenja u Srbiji, što se u predizbornim kampanjama ove godine svakako dokazalo da jesu merilo, Srbija može očekivati relativno veliku izlaznost već u prepodnevnim časovima, kao i znatno manji broj nevažećih listića u ovim izborima. I pored toga, mnogi se dvoume za koga da glasaju, pa su u noći pred izbore čak i razmenjivali mišljenja javno na društvenim mrežama, pitali sugrađane za savet, odnosno preporučivali sugrađanima za koga da glasaju.

Srbija u izborima 2014. godine ima skoro 7 miliona glasača prijavljenin u biračke spiskove i 3.020 kandidata od kojih će građani birati svoje predstavnike što u pojedinim lokalnim, što u državnoj vladi. I pored toga što deluje kao da od preko tri hiljade kandidata postoji šareni izbor, građani uglavnom izražavaju svoje žaljenje što nema raznovrsnog izbora među kandidatima i mnogi žele promene na bolje u zemlji ali ne vide mogućnost za to.

Ono malo građana koji izražavaju pozitivan stav prema izborima i kandidatima, oko 10%, to čine kroz sarkazam i šale, dok mnogi i dalje pozivaju sugrađane da izađu i glasaju, često nazivajući ove izbore "najvažnijim u posledjih deset godina". Srbija je jutros delovala spremno i pošla na glasanje, ali neodlučno, a često i nevoljno.

Digitalni glas Srbije
Prijave na MC mejlnig listu