Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC press centar > Izbori > Parlamentarni izbori 2014. > Digitalni glas Srbije - Izbori 2014 > Glasači na mrežama u 16h
GLASAČI NA MREŽAMA U 16:00

Ovi izbori bi se mogli opisati baš onako kako ih mnogi građani Srbije na društvenim mrežama danas opisuju - "najzanimljiviji izbori do sada".

Po uzorku od preko tri stotine poruka prikupjenih sa društvenih mreža Twitter, Facebook i nekoliko online foruma, mnogi glasači su i dalje neodlučni i negativno nastrojeni prema izborima generalno, prema kandidatima, kao i prema stanju zemlje u ovom trenutku. Uzorak na društvenim mrežama prikupjen je od 11 do 15 časova, a rezultati javnog mnjenja na osnovu ovog uzorka vrlo su slični rezultatima dobijenim u subotu, dan pred izbore.

Naime, 45% građana na društvenim mrežama i dalje su negativno nastrojeni, a među njima su i oni koji bi da izađu na glasanje ali smatraju da nemaju za koga da glasaju. Komentari vezani za tu temu na društvenim mrežama postaju čak i napeti, pa su započete i brojne diskusije među korisnicima na tu temu.

Gotovo isti procenat građana na mrežama, oko 44% ostaje pri neutralnom stavu prema izborima i glasanju u ovim izborima, mada njihove poruku pokazuje da su mnogi od njih do 15 časova već izašli na glasanje i obavili "svoju građansku dužnost". Pozitivnih stavova ima ponovo oko 10% i to je onaj deo građana, opet, koji je sa sigurnošću izašao na glasanje danas sa jasnim odabirom kandidata ili političke opcije koju podržavaju.

Ono o čemu se najviše u ovom trenutku priča na društvenim mrežama i što svakako utiče na negativno mnjenje građana prema izbornom procesu jesu brojne prijave o mogućim neregularnostima na biračkim mestima u Beogradu, Novom Sadu, Boru i drugim gradovima. Na mrežama se sada već može često naleteti na izraz "plavi kačketi" koji se odnosi na ljude sa plavim kačketima koji, kako javljaju građani, navodno nude glasačima ispred biračkih mesta da "kupe glas". Nadležni ovu informaciju još nisu potvrdili, ali je nekoliko građana je čak i fotografisalo "plavi kačketi" i postavilo te slike javno na Twitter.


Foto: @Mooshema

Jedna korisnica društvenih mreža iz Bora postavila je javno na mreže i sledeći opis moguće nepravilnosti:

Izađe lik noseći kantu za đubre sa biračkog mesta, ode do drugog lika koji satima već džonja u kolima na parkingu, taj uzima kantu, istresa je na zadnje sedište auta, vraća prvom liku, ovaj odleprša k'o fol do kontejnera i kao nešto istrese. Naravno, nije istresao ništa. #izbori2014 Rekoh ja da ću da imam ceo dan šta da gledam sa terase.

Ista je timu Digitalnog glasa i potvrdila da je ovo videla sa svoje terase koje gleda na biračko mesto broj 26 u Boru, te je nekoliko građana na društvenim mrežama zatražilo da nadležni izađu na teren i provere situaciju na tom biračkom mestu.

Navodne nepravilnosti na drugim biračkim mestima prijavljivali su i brojni drugi građani, te neki od njih su izjavili i da su ove slučajeve već prijavili Republičkoj izbornoj komisiji.

Među njima je bio i Nenad Borovčanin, koji je sa svog ličnog Twitter naloga rekao:

Lokalni mediji i nevladine organizacije na Internetu javljaju da je izlaznost glasača u Srbiji do 14 časova bila 28,40%, a po Republičkoj izbornoj komisiji taj broj je 28.37%, dok je po CESID-u 27,70%.

Izlaznost je manja od očekivane po onome što su građani pričali na mrežama u satima i danima pred izbore, mada je neodlučnost građana i dalje velika i značajna. Mnogi na mrežama komentarišu kako se i dalje premišljaju za koga će glasati, dok i dalje govore da će gotovo sigurno izaći na glasanje. Ono što se takođe i dalje znatno razlikuje od izbora iz 2012. godine, kada je bilo preko 20% građana na mrežama koji su govorili o i podržavali "bele listiće", odnosno nevažeće listiće, u ovim izborima se mnogo manje govori o tome na mrežama, pa tek manje od 2% građana na mrežama pominje poništavanje svog glasačkog lista.

Prijave na MC mejlnig listu
Digitalni glas Srbije
#DigitalniGlas na Tviteru